Η συντηρητική εκτίμηση της Goldman Sachs για το Χρηματιστήριο μετά το «ράλι» - Πού βάζει τώρα τον πήχη

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η συντηρητική εκτίμηση της Goldman Sachs για το Χρηματιστήριο μετά το «ράλι» - Πού βάζει τώρα τον πήχη
Σε ήπια αύξηση της τιμής στόχου για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών προχώρησε η Goldman Sachs.

Σε ήπια αύξηση της τιμής στόχου για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών προχώρησε η Goldman Sachs, καθώς η εγχώρια αγορά έχει καταγράψει μια έντονη ανοδική κίνηση (10,08%), υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι των ευρωπαϊκών διεθνών αγορών και των ΗΠΑ από τις αρχές του έτους, φτάνοντας σε επίπεδα πέριξ των 1.025 μονάδων.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο αμερικανικός οίκος θέτει στόχο για το Γενικό Δείκτη στις 1.075 μονάδες από τις 995 μονάδες που ανέμενε τον Νοέμβριο, με την αγορά να βρίσκεται στις 1.025 μονάδες. Αυτό συνεπάγεται ένα περιθώριο ανόδου της τάξεως του 4,8% περίπου κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Ο δείκτης αποτίμησης P/E NTM (πολλαπλασιαστής κερδών για τους επόμενους δώδεκα μήνες) για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται στο 8,9x, χαμηλότερα από το στόχο της Goldman Sachs (8,5x) τη στιγμή που τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) εκτιμάται πως θα ενισχυθούν κατά 9% κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, με το consensus στο 12%. Παράλληλα, η μερισματική απόδοση εκτιμάται στο 5%.

Ωστόσο, καθώς βαδίζουμε προς μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση και με φόντο την προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, πιθανότατα θα υπάρξει ένα περαιτέρω re-rating για την εγχώρια αγορά, με το ευρύτερο πλαίσιο και τα μεγέθη αυτής να αναμένεται να αλλάξουν ριζικά προς το καλύτερο.

Goldman Sachs

Μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, τις υψηλότερες αποδόσεις, σύμφωνα με τη Goldman Sachs, αναμένεται να καταγράψουν οι αγορές της Τουρκίας, της ηπειρωτικής Κίνας, της Ινδίας, της Κορέας, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, που εκτιμάται πως θα κινηθούν με ένα διψήφιο ποσοστό ανόδου (από 10% για το Κατάρ μέχρι και 18% για την Τουρκία).

Ο αμερικανικός οίκος ενισχύει επίσης την εκτίμησή του και για την πορεία του δείκτη MSCI EM (MSCI Αναδυόμενων Αγορών) στις 1.150 μονάδες από τις 1.075 μονάδες προηγουμένως (με περιορισμένα περιθώρια ανόδου για τον Stoxx 600 στις 465 μονάδες και μηδενικά έως αρνητικά πλέον για τον S&P 500 στις 4.000 μονάδες), επισημαίνοντας ωστόσο τη σημαντική διασπορά εντός του δείκτη.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι τιμές στόχοι που θέτει η Goldman Sachs υποδεικνύουν ένα περιορισμένο περιθώριο ανόδου και μάλιστα χαμηλότερο του 10%, ενδεικτικό της θέσης της ότι τα πο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία τιμολογούν πλέον και βρίσκονται πλησίον του πιο «soft landing» (ήπια προσγείωση για την αμερικανική οικονομία και όχι μια βαθιά ύφεση) σεναρίου για τις ΗΠΑ (περιορισμένες κινήσεις για τον S&P 500 από τα τρέχοντα επίπεδα) χωρίς να προσφέρουν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό σημείο εισόδου. Αυτές οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν μια περαιτέρω υπεραπόδοση των αναδυόμενων αγορών, υπό τη βάση κυρίως των αποδόσεων των αγορών της Βόρειας Ασίας και της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA) – οι οποίες με τη σειρά τους βασίζονται σε μια πιο εποικοδομητική προοπτική γύρω από την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας και των τιμών του πετρελαίου.

Οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου εκτιμούν παράλληλα ότι το δολάριο θα αποδυναμωθεί έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών (EM FX) κατά τη διάρκεια του 2023, οι τιμές του πετρελαίου θα ενισχυθούν προς τα 100 δολάρια το βαρέλι προς τα μέσα του έτους και η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα κινηθεί γύρω στο 1% (υψηλότερα από το consensus που αναμένει ρηχά προς μηδενικά επίπεδα ανάπτυξης). Αυτό υποδηλώνει ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον για τις αναδυόμενες αγορές, αν και η ισχυρή πορεία που έχουν καταγράψει από την έναρξη του έτους προσφέρει περιορισμένα περιθώρια ανόδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το δύσκολο «σταυρόλεξο» Τράπεζας Πειραιώς - MSCI

Eurobank: Στις κορυφαίες τράπεζες παγκοσμίως για τις πρακτικές ESG

Παγκρήτια Τράπεζα: Συμφωνία για συγχώνευση της Συνεταιριστικής Σερρών το φθινόπωρο 

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider