Goldman Sachs, στηριζόμενη - στη μέχρι στιγμής - καλύτερη εικόνα των αποτελέσματων των εταιρειών για το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
Σε αύξηση των τιμών στόχων για τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς δείκτες προχώρησε ηΌπως επισημάνουν οι στρατηγικοί αναλυτές του επενδυτικού οίκου, η κερδοφορία των εταιρειών για το τέταρτο τρίμηνο έχει καταφέρει να τους διαψεύσει θετικά και να κινηθεί κατά 4% υψηλότερα με την εικόνα να βελτιώνεται περαιτέρω καθώς βαδίζουμε προς το επίκεντρο της περιόδου αναφοράς των αποτελεσμάτων. Αυτή η έκπληξη θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν στο πλαίσιο της επιβράδυνσης κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση των κερδών το 2022.
Περίπου το 40% των εταιρειών ξεπέρασε το consensus κατά περισσότερο από 5%, ενώ ένα ποσοστό χαμηλότερο από το 25% έμεινε χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών κατά το ίδιο ποσοστό. Παράλληλα, στο σκέλος των εσόδων, οι εταιρείες παρουσίασαν επίσης μια καλύτερη εικόνα, καθώς, ένα ποσοστό κοντά στο 38% των εταιρειών ξεπέρασε το consensus των εκτιμήσεων κατά τουλάχιστον 2%, ενώ το 14% περίπου πέρασε χαμηλότερα από τον «πήχη» των εκτιμήσεων κατά το ίδιο ποσοστό.
Κέρδη ρεκόρ για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς
Η BP ανακοίνωσε ιστορικά υψηλά σε επίπεδο κερδοφορίας που έφτασαν τα 28 δισ. δολάρια για το 2022, προχωρώντας παράλληλα σε αύξηση της διανομής μερίσματος κατά 10% καθώς και σε ένα πρόσθετο πρόγραμμα buyback 3 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2023. Από τη μεριά της, η Shell ανακοίνωσε ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, με λειτουργικά κέρδη μετά τους φόρους στα 11 δισ. δολάρια, 20% υψηλότερα από το consensus. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης την αύξηση του μερίσματος κατά 15% σε τριμηνιαία βάση και αναμένει να ολοκληρώσει ένα τμήμα του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 4 δισ. δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους (8,8 δισ. δολάρια για ολόκληρο το 2023). Η Equinor ανακοίνωσε επίσης ισχυρά αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, με λειτουργικά έσοδα της τάξεως των 15 δισ. ευρώ, 4% υψηλότερα από το consensus, που ανοίγει το δρόμο για 17 δισ. δολάρια σε διανομές προς τους μετόχους (εκτίμηση για 19% συνολικό cash yield για το 2023). Επίσης, η TotalEnergies πρότεινε την αύξηση του κανονικού μερίσματος του 2022 κατά 6,5%.
Αύξηση των τιμών στόχων - Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν
Κατά συνέπεια, η Goldman Sachs προχωρά σε αύξηση των τιμών στόχων για τον Stoxx 600 στις 465, 470 και 475 μονάδες σε διάστημα τριών, έξι και δώδεκα μηνών από τις 420, 440 και τις 465 μονάδες αντίστοιχα. Για τον FTSE 100, οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται στις 8.000, 8.100 και 8.200 μονάδες από 7.300, 7.700 και 7.900 μονάδες στο αντίστοιχο χρονικά εύρος και για τον Euro Stoxx 50 στις 4.250, 4.300 και 4.350 από 3.800, 4.000 και 4.100 μονάδες.
Ως προς τον Stoxx 600 και με βάση τον στόχο των 475 μονάδες, αναμένει μια συνολική απόδοση της τάξεως του 6% που θα διατηρούσε το δείκτη χαμηλότερα από το 13x ως προς τον δείκτη fwd P/E στο τέλος του έτους, ακόμα και χαμηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο του 14x.
Το επίπεδο απόδοσης είναι υψηλότερο από αυτό που αναμένει Goldman Sachs για τον S&P 500 (μηδενικά επίπεδα ανόδου) αλλά χαμηλότερα από αυτό για τον MSCI Asia-ex Japan και τον Topix (16% και 13% αντίστοιχα). Ο αμερικανικός οίκος αυξάνει τους στόχους για τους δείκτες καθώς τα ανθεκτικά μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρώπη μπορεί να έχει ξεπεράσει το «αποκορύφωμα της καταιγίδας». Οι οικονομολόγοι της δεν αναμένουν πλέον το πέρασμα σε μια υφεσιακή κατάσταση στην Ευρώπη εξαιτίας της βελτίωσης της δραστηριότητας, των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου και ενός πιο άμεσου, από το αναμενόμενο, re-opening της Κίνας.
Ωστόσο, ενώ αυξάνει σε έναν ήπιο βαθμό τις τιμές στόχους για τους δείκτες βαρόμετρο, εκτιμά ότι η το πλέγμα των κινδύνων που περικλύει την περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε μια επί τα χείρω αναθεώρηση. Στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός πιθανότατα θα επιβραδυνθεί μόνο σταδιακά, η ΕΚΤ παραμένει σταθερή στον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει σε αρκετά πιεσμένα επίπεδα και η ανάπτυξη είναι πιθανό να υποχωρήσει παρά τη θετική ώθηση από τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και το νωρίτερο, από το αναμενόμενο, re-opening της Κίνας.
Η Ευρώπη υπεραποδίδει έναντι των ΗΠΑ από την αρχές του έτους, χάρη σε έναν συνδυασμό ελκυστικότερων αποτιμήσεων, βελτίωσης των σχετικών θεμελιωδών μεγεθών και, μεταξύ άλλων, της στροφής προς τις «value» μετοχές. Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι αυτό θα συνεχιστεί σε ένα σενάριο όπου οι προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη συνεχίζουν να εκπλήσσουν ανοδικά. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου οι αποτιμήσεις είναι αυξημένες σε σύγκριση με τα ιστορικά επίπεδα. Ωστόσο, οι εναλλακτικές λύσεις έναντι των μετοχών προσφέρουν ανώτερες αποδόσεις προσαρμοσμένες στον κίνδυνο και όπου τα κέρδη είναι απίθανο να αυξηθούν το 2023.