Η Τουρκία «παγώνει» τις εισαγωγές χρυσού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Τουρκία «παγώνει» τις εισαγωγές χρυσού
Οι εισαγωγές χρυσού ήταν ένας από τους παράγοντες που επιβάρυναν περισσότερο τα οικονομικά της Τουρκίας.

Η Τουρκία θα αναστείλει προσωρινά ορισμένες εισαγωγές χρυσού με στόχο τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων από τους φονικούς σεισμούς που την έπληξαν την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Άγκυρα έχει οριστικοποιήσει ένα σχέδιο που θα επιβάλει παύση στις αγορές χρυσού από το εξωτερικό που εμπίπτουν στην κατηγορία «μετρητά έναντι αγαθών», ανέφερε αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί καθώς η απόφαση δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Οι εισαγωγές χρυσού ήταν από τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τα οικονομικά της Τουρκίας τους μήνες πριν από τους πιο θανατηφόρους σεισμούς καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στο πολύτιμο μέταλλο ως αντίβαρο έναντι του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και της απότομης πτώσης της λίρας.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, διευρύνθηκε στα 48,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, με τις εισαγωγές χρυσού να αντιστοιχούν στα 20,4 δισεκατομμύρια δολάρια του συνόλου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ήταν το μεγαλύτερο εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.

Μια απόφαση περιορισμού ορισμένων εισαγωγών χρυσού θα ισοδυναμούσε με «άλλη μορφή capitals controls» σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Istanbul Analytics, Γκουλντέμ Αταμπέι. «Τώρα μετά τους σεισμούς, η μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση και οι υψηλότερες πολιτικές αβεβαιότητες είναι πιθανό να τονώσουν τη ζήτηση για περισσότερο χρυσό. Επομένως έρχονται οι μη βιώσιμες προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει τη ζήτηση χρυσού, να αναγκάσει τους ντόπιους να επενδύσουν στην τουρκική λίρα και να περιορίσει την αναμενόμενη περαιτέρω επιδείνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών» εξήγησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

OPEC: Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί 2,3% το 2023 - Ο ρόλος της Κίνας

IEA: Κέρδη 4 τρισ. δολαρίων στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2022

Αέριο: Γιατί μηδενίστηκαν οι εισαγωγές από Ρωσία τον Ιανουάριο – Υπερκάλυψη του στόχου μείωσης 15%

gazzetta
gazzetta reader insider insider