Κέρδη για τον χρυσό με ώθηση από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη για τον χρυσό με ώθηση από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Ανέκαμψε από τα χαμηλά των πέντε εβδομάδων ο χρυσός.

Ο χρυσός αντέδρασε την Τρίτη, μια ημέρα μετά την καθήλωση στο χαμηλό 5 εβδομάδων, καθώς τα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο πληθωριοσμός στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο επιβραδύνθηκε, αλλά όχι με τον αναμενόμενο ρυθμό.

Αναλυτικότερα, ο χρυσός παράδοσης Απριλίου κέρδισε 0,1%, για να διαμορφωθεί στα 1.865,40 δολάρια ανά ουγγιά στην Comex. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, διαπραγματεύτηκε μεταξύ των 1.852,50 δολαρίων και των 1.881,60 δολαρίων. Το ασήμι παράδοσης Μαρτίου σημείωσε επίσης οριακή άνοδο 0,1% στα 21,873 δολάρια ανά ουγγιά. Το παλλάδιο παράδοσης Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 1.466,20 δολάρια ανά ουγγιά, με πτώση 4,6%, ενώ η πλατίνα παράδοσης Απριλίου, υποχώρησε 2,1%, στα 939,20 δολάρια ανά ουγγιά. Τέλος, ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε 0,4% στα 4,075 δολάρια ανά λίβρα.

«Ο ρυθμός του πληθωρισμού συνεχίζει να μετριάζεται αλλά με πιο αργό ρυθμό», τονίζει ο Τζεφ Κλέρμαν, που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια στη GraniteShares. «Είναι ενδιαφέρον ότι ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε λιγότερο από τον πληθωρισμό συνολικά, σημειώνοντας άνοδο 0,4% σε μηνιαία βάση έναντι 0,5%» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,4% από 6,5% τον Δεκέμβριο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,2%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5% από 0,1% τον Δεκέμβριο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 5,6% από 5,7% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,5%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4% αμετάβλητος σε σχέση με τον Δεκέμβριο και εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές ενέργειας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 8,7% και 2% σε ετήσιο και μηνιαίο επίπεδο αντίστοιχα. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 10,1% και 0,5% αντίστοιχα. Εξάλλου, το μέσο ωρομίσθιο στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριου μειώθηκε σε ετήσιο επίπεδο κατά 1,8% έναντι ετήσιας μείωσης 1,5% τον Δεκέμβριο. Το μέσο ύψος των εβδομαδιαίων απολαβών στη χώρα υποχώρησε 1,5% έναντι μείωσης 2,6% τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Τουρκία «παγώνει» τις εισαγωγές χρυσού

Άγγιξαν υψηλό έτους οι ευρωαγορές - Χτίζουν θετικό σερί κερδών

Τα πραγματικά αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής: Οι «κερδισμένοι»... και οι «χαμένοι» του παιχνιδιού

gazzetta
gazzetta reader insider insider