Wall Street: Κλείσιμο χωρίς κατεύθυνση μετά τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Κλείσιμο χωρίς κατεύθυνση μετά τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Μόνος κερδισμένος ο Nasdaq, με τον Dow Jones να καταγράφει απώλειες και τον S&P 500 να υποχωρεί οριακά.

H Wall Street αντέδρασε νευρικά στα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό που είδαν το φως της δημιοσιότητας της Τρίτης, σε μία συνεδρίαση με έντονη νευρικότητα και διακυμάνσεις όπου οι αλλαγές προσήμων ήταν διαδοχικές.

Ο πληθωρισμός για τον Ιανουάριο, ανήλθε στο 6,4%, ελαφρώς υψηλότερος από το αναμενόμενο (τον Δεκέμβριο ήταν 6,5% ενώ για τον τρέχοντα μήνα οι προβλέψεις έλεγαν πως θα υποχωρήσει στο 6,2%). Αυτό σημαίνει πως κατά πάσα πιθανότητα η Fed θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, το ύψος των οποίων μπορεί να ξεπεράσει τις 25 μονάδες βάσης, καθώς ο στόχος του 2% αρχίζει να μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός, όπως προεξοφλούν ορισμένοι αναλυτές. Άλλωστε, τον τόνο έδωσαν και Αμερικανοί τραπεζίτες που δήλωσαν την Τρίτη ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να κινηθούν σε υψηλότερο επίπεδο από το αναμενόμενο για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται.

Ο πρόεδρος της Fed της Richmond, Τόμας Μπάρκιν, μιλώντας σε συνέντευξη στο Bloomberg TV, σημείωσε ότι «αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε επίπεδα πολύ πάνω από τον στόχο μας, ίσως θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα». Η πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν, σημείωσε: «Πρέπει να παραμείνουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις αυξήσεις επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Mια τέτοια πορεία είναι απαραίτητη για να ανταποκριθούμε στις αλλαγές στις οικονομικές προοπτικές kai για να αντισταθμίσουμε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη χαλάρωση των συνθηκών». Παράλληλα, επεσήμανε πως ο σημαντικότερος κίνδυνος είναι να κάνουμε «πάρα πολύ λίγα» κατά την ομιλία της στο Prairie View A&M University στο Τέξας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας Πάτρικ Χάρκερ, πιστεύει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα χρειαστεί να αυξήσουν τα επιτόκια πάνω από 5% και πιθανώς υψηλότερα για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό που αποκλιμακώνεται αργά. «Θα είναι πάνω από 5% – το πόσο πάνω, θα εξαρτηθεί», υπογράμμισε ο Χάρκερ, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Πανεπιστήμιο La Salle. «Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι ακόμα πολύ υψηλός», επεσήμανε τη στιγμή η εφοδιαστική αλυσίδα ακόμη αντιμετωπίζει προβλήματα και δεν έχει επανέλθει πλήρως. «Ο πληθωρισμός θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να μειωθεί», τόνισε και προέβλεψε ότι ο δομικός πληθωρισμός θα φτάσει περίπου στο 3,5% φέτος, πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, «αλλά είναι μια σαφής κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση». Ο Πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, με τη σειρά του εκτίμησε πως πιθανότατα θα χρειαστεί «υποτονική» οικονομική ανάπτυξη και αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% της Fed.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο Dow Jones υποχώρησε 0,46% στις 34.089 μονάδες
  • Ο S&P 500 διολίσθησε οριακά 0,03% στις 4.136 μονάδες
  • Ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,57% στις 11.960 μονάδες

Μάκρο

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5% από 0,1% τον Δεκέμβριο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 5,6% από 5,7% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,5%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4% αμετάβλητος σε σχέση με τον Δεκέμβριο και εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές ενέργειας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 8,7% και 2% σε ετήσιο και μηνιαίο επίπεδο αντίστοιχα. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 10,1% και 0,5% αντίστοιχα. Εξάλλου, το μέσο ωρομίσθιο στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριου μειώθηκε σε ετήσιο επίπεδο κατά 1,8% έναντι ετήσιας μείωσης 1,5% τον Δεκέμβριο. Το μέσο ύψος των εβδομαδιαίων απολαβών στη χώρα υποχώρησε 1,5% έναντι μείωσης 2,6% τον Δεκέμβριο.

Άνοδο παρουσίασε για τον Ιανουάριο ο δείκτης για την εμπιστοσύνη που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB) της χώρας. Ο δείκτης εμπιστοσύνης των αμερικανικών ΜμΕ διαμορφώθηκε στις 90,3 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,5 μονάδων σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022. Παράλληλα, η πλειονότητα των επιχειρηματιών αναμένει καλύτερες επιχειρηματικές συνθήκες για τους επόμενους 6 μήνες. Ωστόσο, ο δείκτης παρέμεινε κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 49 ετών, τον 98 μονάδων, για 13ο συνεχόμενο μήνα.

  • Το 26% των ΜμΕ που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν πως ο πληθωρισμός είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα τους, ποσοστό μειωμένο κατά 6% από την αντίστοιχη έρευνα του Δεκεμβρίου.
  • Το 42% των ΜμΕ ανέφερε πως αύξησε τις τιμές που πωλεί τα προϊόντα του, ποσοστό μειωμένο κατά 1% σε σχέση με τον Δεκέμβριο και καθώς φαίνεται πως υποχωρούν οι ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
  • Το 45% των ΜμΕ δήλωσε πως δύσκολα καλύπτει τις κενές θέσεις εργασίας που έχει στην επιχείρηση, διατηρώντας το εν λόγω ποσοστό κοντά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, σύμφωνα με το Reuters.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Ενίσχυση των εσόδων της εμφάνισε η Coca-Cola για το δ' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Τρίτη η αμερικανική ποτοποιία. Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 10,1 δισ. δολάρια, ενισχυμένα κατά 7% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν έσοδα τα 10 δισ. δολάρια. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 45 σεντ, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.Η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε πως η μέση τιμή πώλησης των προϊόντων της αυξήθηκε 12%, ενώ ο όγκος των πωλήσεων υποχώρησε 1%. Για το σύνολο του 2023, η Coca-Cola αναμένει πως τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή θα παρουσιάσουν ετήσια αύξηση μεταξύ του 4% και του 5%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 2,9%.

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Restaurant Brands για το δ' τρίμηνο του 2022, με την καναδική αλυσίδα εστιατορίων (κατέχει τα brands Tim Hortons και Burger King, μεταξύ άλλων) να ανακοινώνει αλλαγή στη θέση του CEO της. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία με έδρα τον Καναδά, τα κέρδη για το δ' τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 336 εκατ. δολάρια ή 74 σεντ ανά μετοχή έναντι 262 εκατ. ή 57 σεντ ανά μετοχή στο δ' τρίμηνο του 2021. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 72 σεντ ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν μια μέτρηση στα 74 σεντ ανά μετοχή. Τα συνολικά έσοδα της Restaurant Brands έφτασαν τα 1,69 δισ. δολάρια έναντι 1,55 δισ. δολαρίων στο δ' τρίμηνο του 2021, εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Παράλληλα, η Restaurant Brands ανακοίνωσε πως ο μέχρι σήμερα επικεφαλής λειτουργιών, Τζόσουα Κόζμπα, θα αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντα συμβούλου. Ο Κόζμπα θα αναλάβει καθήκοντα CEO από την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Ο ίδιος αντικαθιστά τον Χοσε Σιλ, που ήταν CEO της Restaurant Brands από το 2019. Ο Σιλ θα μείνει στην εταιρεία για ένα χρόνο ακόμα, βοηθώντας στη μετάβαση της αλλαγής ηγεσίας.

Να κλείσει τρία τεχνολογικά κέντρα στις ΗΠΑ σχεδιάζει η Walmart, ζητώντας από τους εργαζομένους που απασχολούνται στα συγκεκριμένα hubs να μετακινηθούν, προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Παράλληλα, η εταιρεία ετοιμάζεται να ζητήσει από όλους τους εργαζομένους της στον κλάδο της τεχνολογίας να προσέρχονται στο γραφείο για εργασία, τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα, σε μια ένδειξη ότι πλέον οι εταιρείες φαίνεται να εγκαταλείπουν την επιλογή της τηλεργασίας που κατέστη αναγκαία λόγω της πανδημίας. Ο «γίγαντας» της λιανικής αναμένεται, συγκεκριμένα, να βάλει «λουκέτο» στα γραφεία που στεγάζουν προσωπικό τεχνολογίας στο Όστιν του Τέξας, στο Κάρλσμπαντ στην Καλιφόρνια και στο Πόρτλαντ στο Όρεγκον. Η εταιρεία αναμένεται να πληρώσει για τις ανάγκες των εργαζομένων, προκειμένου να μεταφερθούν σε άλλα γραφεία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, η Walmart ελπίζει να μπορέσουν να μετακινηθεί η πλειοψηφία των εργαζομένων, ενώ μερίδα αυτών θα μπορέσει να εργάζεται με τηλεργασία.

Εμπορεύματα

Ο χρυσός αντέδρασε την Τρίτη, μια ημέρα μετά την καθήλωση στο χαμηλό 5 εβδομάδων, καθώς τα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο πληθωριοσμός στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο επιβραδύνθηκε, αλλά όχι με τον αναμενόμενο ρυθμό. Αναλυτικότερα, ο χρυσός παράδοσης Απριλίου κέρδισε 0,1%, για να διαμορφωθεί στα 1.865,40 δολάρια ανά ουγγιά στην Comex. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, διαπραγματεύτηκε μεταξύ των 1.852,50 δολαρίων και των 1.881,60 δολαρίων. Το ασήμι παράδοσης Μαρτίου σημείωσε επίσης οριακή άνοδο 0,1% στα 21,873 δολάρια ανά ουγγιά. Το παλλάδιο παράδοσης Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 1.466,20 δολάρια ανά ουγγιά, με πτώση 4,6%, ενώ η πλατίνα παράδοσης Απριλίου, υποχώρησε 2,1%, στα 939,20 δολάρια ανά ουγγιά. Τέλος, ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε 0,4% στα 4,075 δολάρια ανά λίβρα.

Το πετρέλαιο σημείωσε τις πρώτες του απώλειες κατά τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις την Τρίτη, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα πουλήσει άλλα 26 εκατομμύρια βαρέλια αργού από το «Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου». Αναλυτικότερα, το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε 1,4%, για να διαμορφωθεί στα 79,06 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό πετρέλαιο Brent παράδοσης Απριλίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, διολίσθησε 1,2% στα 85,58 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Η βενζίνη παράδοσης Μαρτίου απώλεσε 1,7% στα 2,4885 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε 1,2% στα 2,9401 δολάρια το γαλόνι. Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Μαρτίου εκτοξεύθηκε 6,7% στα 2,567 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες μετά τις απώλειες 4,3% τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Απαίσια ιδέα» πως ο καπιταλισμός και οι αγορές θα σταματήσουν η κλιματική αλλαγή

Άγγιξαν υψηλό έτους οι ευρωαγορές - Χτίζουν θετικό σερί κερδών

Προβλήματα για Goldman Sachs: Ο ιδρυτής της Slync κατηγορείται για απάτη 67 εκατ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider