Ράλι 10% στο τουρκικό χρηματιστήριο που άνοιξε μετά από πέντε μέρες λόγω των σεισμών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ράλι 10% στο τουρκικό χρηματιστήριο που άνοιξε μετά από πέντε μέρες λόγω των σεισμών
Η ισοτιμία δολαρίου - λίρας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών καθώς τα ξημερώματα άγγιξε έως και το 19,3, ενώ πλέον κινείται γύρω από 18,85.

Σχεδόν 10% εκτινάχθηκαν τα κέρδη στο τουρκικό χρηματιστήριο την Τετάρτη μετά από πέντε ημέρες μη λειτουργίας λόγω του φονικού σεισμού που έπληξε την χώρα.

Οι traders προσπαθούν να συνέλθουν από τις ισχυρές απώλειες της περασμένης εβδομάδας, με το οικονομικό κλίμα να παραμένει εύθραυστο και την λίρα να μην μπορεί να ξεκολλήσει από τα ιστορικά χαμηλά. Χαρακτηριστικό είναι πως η ισοτιμία δολαρίου - λίρας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών καθώς τα ξημερώματα άγγιξε έως και το 19,3, ενώ πλέον κινείται γύρω από 18,85.

Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 εκτοξεύθηκε κοντά στο 10%, ανακτώντας περισσότερο από το 85% των απωλειών που κατέγραψε μετά τους 2 σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στα νοτιοανατολικά της χώρας σύμφωνα με το Reuters. Οι επενδυτές πήραν ώθηση και από τα μέτρα της κυβέρνησης με τη διοχέτευση δισεκατομμυρίων λιρών για την κοινωνία. Ειδικότερα, ο BIST 100 εκτινάσσεται 9,6% στις 4.941 μονάδες το πρωί της Τρίτης.

«Όλα τα μέτρα που ελήφθησαν φαίνεται ότι ήταν επιτυχή για την τόνωση της αγοράς μετοχών», δήλωσε ο Μπουράκ Ισιάρ, επικεφαλής έρευνας στην ICBC Turkey Investment στην Κωνσταντινούπολη. «Η αντίδραση των μετοχών προς το παρόν δείχνει ότι οι περισσότερες από τις απαιτήσεις των παραγόντων της αγοράς ικανοποιούνται» πρόσθεσε.

Οι τουρκικές αρχές ανέστειλαν τις συναλλαγές στις 8 Φεβρουαρίου και ακύρωσαν όσες έγιναν εκείνη την ημέρα μετά τους σεισμούς που κατέστρεψαν μεγάλα τμήματα 10 πόλεων στην Τουρκία. Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 Index, που μετρά μία από τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος, υποχώρησε σχεδόν 10% τις δύο ημέρες που παρέμεινε ανοιχτός μετά την καταστροφή.

«Οι πρώτες μέρες μπορεί να είναι ακόμα ασταθείς», εκτιμά ο Μπουκάρ Σετινσεκέρ, διαχειριστής στο Strateji Portfoy στην Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Απομακρύνονται οι 1.100 μονάδες

Ανοδικές τάσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στον πληθωρισμό - «Βουτιά» 10% για την Barclays

BlackRock: Υποβαθμίζει τις μετοχές της Ιαπωνίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider