Ισχυρές απώλειες στην Wall Street λόγω των ανησυχιών για τα επιτόκια

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρές απώλειες στην Wall Street λόγω των ανησυχιών για τα επιτόκια
Πτώση άνω των 400 μονάδων για το αμερικανικό χρηματιστήριο, που έκλεισε εν μέσω των προβληματισμών για την Fed.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η Wall Street για την Πέμπτη, κλείνοντας σε ενδοσυνεδριακά χαμηλά, εν μέσω των οικονομικών στοιχείων και των ανησυχιών για τη διατήρηση στην αύξηση των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones έπεσε 1,26% ή 431,66 μονάδες στις 33.696 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχώρησε 1,37% ή 4.090 μονάδες στις 4.090 μονάδες.

Ο Nasdaq διολίσθησε 1,78% ή 214,76 μονάδες στις 11.855 μονάδες.

Τα στοιχεία και το «πάτημα» για τη σύσφιξη της Fed

Τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας που ανακοινώνονται τις τελευταίες μέρες δείχνουν πως ο πληθωρισμός επιμένει σε υψηλά επίπεδα, σημαντικά πιο πάνω από εκεί που θέλει η Fed να φτάσουν προτού αρχίσει η χαλάρωση στις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της. Σε αυτό το πλαίσιο, ενισχύεται η άποψη μεταξύ των επενδυτών πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, διατηρώντας τις πιέσεις τους υψηλού κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Το μέλος του Δ.Σ. της Fed, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε πως ο πληθωρισμός στην οικονομία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και σημείωσε ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed μπορούν να τον μειώσουν, διατηρώντας την ανάπτυξη της οικονομίας και μια ισχυρή αγορά εργασίας.

Από την πλευρά της, η Λορέτα Μέστερ είπε ότι τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων της από αυτές που συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) τον Φεβρουάριο.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Tesla μετά από την ανάκληση άνω των 362.000 οχημάτων της στις ΗΠΑ λόγω τεχνικών βλαβών.

Πτώση άνω του 10% κατέγραψε η η μετοχή της Shopify αφότου η πλατφόρμα online εμπορίου ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το δ' τρίμηνο του 2022. Η εταιρεία κατέγραψε ζημίες 623,7 εκατ. δολαρίων ή 49 σεντ ανά μετοχή έναντι ζημιών 371,3 εκατ. δολαρίων ή 30 σεντ ανά μετοχή για το δ' τρίμηνο του 2021. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 7 σεντ ανά μετοχή έναντι εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του FactSet για 1 δολάριο ανά μετοχή.

Εμπορεύματα

Μικρή πτώση κατέγραψαν για την Πέμπτη τα συμβόλαια του πετρελαίου. Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Μαρτίου, έπεσαν 0,1% ή 10 σεντ στα 78.49 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Απριλίου, το βράδυ της Πέμπτης -ώρα Ελλάδας- υποχωρούν 0,25% ή 35 σεντ στα 85.05 δολάρια ανά βαρέλι.

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν την Πέμπτη τα συμβόλαια του χρυσού, μετά από τις ισχυρές απώλειες που κατέγραψαν την Τετάρτη, καθώς ενισχύθηκαν κοντά στο 0,4% ή 6,50 δολάρια στα 1.851,80 δολάρια ανά ουγγιά. Χθες έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Ιανουαρίου.

Μάκρο

Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 το χρέος των νοικοκυριών των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 16,90 τρισ. δολάρια, επίπεδο ρεκόρ, ενώ κατέγραψε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση των τελευταίων 20 ετών, ενισχυμένο κατά 394 δισ. δολάρια σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2022.

Όπως αναφέρει το Reuters, το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών είναι κατά 2,75 τρισ. δολάρια υψηλότερο από την προ της πανδημίας του κορονοϊού εποχή.

Σε πολυετές χαμηλό υποχώρησαν οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, καθώς συρρικνώθηκαν κατά 4,5% σε μηνιαίο επίπεδο, φτάνοντας τις 1,31 εκατ., έναντι μείωσης 3,4% τον Δεκέμβριο του 2022. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν πτώση 2%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των ενάρξεων κατοικιών στις ΗΠΑ από τον Ιούνιο του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Κοντά σε ιστορικό υψηλό ο γαλλικός CAC

Η Coca Cola έσπρωξε την αγορά χαμηλότερα - Που στράφηκαν οι αγοραστές

gazzetta
gazzetta reader insider insider