Ήπια πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπια πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Η «αναθέρμανση» των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία των ΗΠΑ γεννά φόβους για νέες αυξήσεις επιτοκίων εκ μέρους των Κεντρικών Τραπεζών.

Με απώλειες ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις της Παρασκευής στα μεγαλύτερη ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το επενδυτικό κλίμα να παραμένει μουδιασμένο, καθώς η «αναθέρμανση» των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία των ΗΠΑ γεννά φόβους για νέες αυξήσεις επιτοκίων εκ μέρους των Κεντρικών Τραπεζών.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε στις 464,30 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,2%, με τον τεχνολογικό κλάδο να υποχωρεί κατά 1,6% και τραπεζικό κλάδο να χάνει 0,6%, ενώ πτώση 1,9% σημείωσε και ο πετρελαϊκός τομέας. Ο δείκτης Eurostoxx 50 διαμορφώθηκε στις 4,273.61 μονάδες, με απώλειες 0,55%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,33% στις 15.482 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40, ο οποίος έχασε 0,25% και έκλεισε στις 7.347 μονάδες, μία ημέρα μετά τα ενδοσυνεδριακά ιστορικά υψηλά της Πέμπτης.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε οριακά κατά 0,1% στις 8.0004 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,37% στις 27.751 μονάδες. Τέλος, στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 9.326 μονάδες, σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση.

Στα ταμπλό των συνεδριάσεων, ισχυρές απώλειες 6,7% σημείωσε η μετοχή της βρετανικής τράπεζας NatWest, μετά την προειδοποίηση για τα κέρδη του 2023, ενώ με σημαντικά κέρδη άνω του 6% έκλεισε ο τίτλος της αεροπορικής Air France-KLM, μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ' τριμήνου.

Μάκρο

Αποκλιμάκωση εμφάνισε η άνοδος στις τιμές παραγωγού της Γερμανίας για τον Ιανουάριο, δείχνοντας την κάμψη των πληθωριστικών πιέσεων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Destatis, ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) σε μηνιαία βάση συρρικνώθηκε κατά 1% έναντι συρρίκνωσης 0,4% τον Δεκέμβριο του 2022.

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία για τον Ιανουάριο, καθώς σε μηνιαίο επίπεδο ενισχύθηκαν 0,5% έναντι συρρίκνωσης 1% τον Δεκέμβριο του 2022. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση 0,3%. Σε ετήσιο επίπεδο, οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν 5,1% έναντι συρρίκνωσης 5,8% και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωσης 5,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Mercedes-Benz: Αύξηση 63% στα έσοδα - Αναμένει στασιμότητα στις πωλήσεις για το 2023

Air France-KLM: Επιστροφή σε κέρδη το 2022, λόγω της ανάκαμψης στην ταξιδιωτική ζήτηση 

gazzetta
gazzetta reader insider insider