Συνεχίζει το σερί του το Χρηματιστήριο - «Μαξιλάρι» πάνω από τις 1.100 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζει το σερί του το Χρηματιστήριο - «Μαξιλάρι» πάνω από τις 1.100 μονάδες
Συνεχίζει ανοδικά το Χρηματιστήριο. Κέρδη για Aegean, τράπεζες, Viohalco και ΟΤΕ.

Τελευταία ενημέρωση 14:00

Για το δέκα στα δέκα ως προς τα εβδομαδιαία θετικά κλεισίματα οδεύει το Χρηματιστήριο, με την τάση των διεθνών αγορών αλλά και το δρόμο προς τις κάλπες να ενισχύουν κάπως το αίσθημα νευρικότητας και μεταβλητότητας, ενώ οι διορθωτικές κινήσεις κρίνονται απαραίτητες για μια αναρρίχηση προς τα υψηλότερα πατώματα.

Όπως ανέλυσε διεξοδικά το insider.gr, ολοένα και περισσότεροι «ταύροι» αρχίζουν να πλαισιώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών, τόσο από την πλευρά των θεσμικών όσο και από αυτή των ιδιωτών επενδυτών που αρχίζουν να εκδηλώνουν μια μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη δύναμη που αποπνέει, παρά το εναπομείναν ανοιχτό «ρήγμα» ως προς το επίπεδο εποπτείας και ελέγχου του, κλείσιμο του οποίου θα σημάνει και την ουσιαστική ένταξη του ΧΑ στο «κάδρο» των ώριμων αγορών.

Η έντονη διαφοροποίηση της εγχώριας αγοράς έναντι του κλίματος αβεβαιότητας που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές και οι αντοχές του Γενικού Δείκτη σε πολυετή υψηλά επίπεδα διαπραγμάτευσης, με την όποια προσφορά προκύπτει να απορροφάται άμεσα και τις όποιες διορθωτικές κινήσεις να πραγματοποιούνται με χαμηλούς τζίρους, δίνουν έναν αισιόδοξο τόνο για το τι δύναται να ακολουθήσει.

Ενδεικτικό πως μετά από 9,5 έτη συνεχόμενης πτώσης και φυγής κεφαλαίων (2007 - 2016) η εγχώρια αγορά εισέρχεται σε ένα μια χρονική σειρά με κυρίαρχο αίσθημα την αναζήτηση κατεύθυνσης και ανάκτησης της επενδυτικής εμπιστοσύνης με αρκετές ενδείξεις εξόδου από το στενό εύρος τιμών (range) της τελευταίας εξαετίας, με αλλαγή πολικότητας και τοποθέτησης στο «άρμα» μιας μακροχρόνιας ανοδικής τάσης.

Παράλληλα, αλλαγές με σημαντικό εγχώριο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκαν στους δείκτες του οίκου FTSE / Russell Global Equity Index Series, μετά την εξαμηνιαία αναδιάρθρωση. Συγκεκριμένα, στο δείκτη FTSE All World εντάσσεται η μετοχή της Titan όπως και στον Mid Cap. Παράλληλα, στον Micro Cap εισέρχεται η μετοχή της Έλαστρον και της MIG με παράλληλη αντίστροφη κίνηση (διαγραφή) για τη Space και την Ικτίνος.

Ευρύτερα, μετά τη σημερινή αργία των ΗΠΑ (Presidents’ Day), η έκθεση για τον πληθωρισμό PCE στις ΗΠΑ (Παρασκευή) και η πορεία των δεικτών PMI (Τρίτη) θα είναι οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές για τις αγορές αυτή την εβδομάδα. Επιπλέον, η επέτειος ενός έτους από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα παρακολουθείται επίσης στενά, εάν τυχόν σηματοδοτήσει μια κλιμάκωση.

Να σημειωθεί πως οι αγορές μετοχών διαπίστωσαν ένα υψηλότερο αμφίδρομο κίνδυνο, καθώς επανεκτίμησαν το πόσο ψηλά θα πρέπει να φτάσουν οι κεντρικές τράπεζες τα επιτόκια για να ανακτήσουν τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Στο ταμπλό τη Δευτέρα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,93% στις 1.112,97 μονάδες, με τον τζίρο στα 51,45 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 1,12% στις 2.704,91 μονάδες με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται κατά 2,25% στις 884,63 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank σημειώνει άνοδο 3,49% στα 1,4365 ευρώ, η ΕΤΕ βρίσκεται στο +2,3%, η Eurobank καταγράφει κέρδη 1,96% με την Πειραιώς στο 0,63% και στα 2,25 ευρώ.

Κέρδη 1,69% για τη Viohalco, με την ΕΧΑΕ στο 0,94% και τα ΕΛΠΕ στο 2,3% φτάνοντας τα 8,45 ευρώ.

Ήπια ανοδικά ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, αλλά και Τέρνα Ενεργειακή.

Τις υψηλές πτήσεις συνεχίζει η Aegean με κέρδη 1,91% στα 7,47 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιες μετοχές μπορούν να διευρύνουν το «ράλι» του Χρηματιστηρίου

Attica Bank: Δύσκολο το παζλ για την ΑΜΚ – Οι όροι της Thrivest, κρίσιμος ο Μάρτιος

Χρέη στους Δήμους: Σβήνονται παλαιές οφειλές – Σχέδιο ένταξης νέων χρεών στις «72 δόσεις»

gazzetta
gazzetta reader insider insider