των Ανδρέα Βελισσάριου, Αντώνη Κοφινάκου
Ολοένα και περισσότεροι «ταύροι» αρχίζουν να πλαισιώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών, τόσο από την πλευρά των θεσμικών όσο και από αυτή των ιδιωτών επενδυτών που αρχίζουν να εκδηλώνουν μια μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη δύναμη που αποπνέει, παρά το εναπομείναν ανοιχτό «ρήγμα» ως προς το επίπεδο εποπτείας και ελέγχου του, κλείσιμο του οποίου θα σημάνει και τη σταδιακή του ένταξη (συνδυαστικά με άλλους παράγοντες και κριτήρια) στο «κάδρο» των ώριμων αγορών.
Η έντονη διαφοροποίηση της εγχώριας αγοράς έναντι του κλίματος αβεβαιότητας που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές και οι αντοχές του Γενικού Δείκτη σε πολυετή υψηλά επίπεδα διαπραγμάτευσης, με την όποια προσφορά προκύπτει να απορροφάται άμεσα και τις όποιες διορθωτικές κινήσεις να πραγματοποιούνται με χαμηλούς τζίρους, δίνουν έναν αισιόδοξο τόνο για το τι δύναται να ακολουθήσει.
Ενδεικτικό πως μετά από 9,5 έτη συνεχόμενης πτώσης και φυγής κεφαλαίων (2007 - 2016) η εγχώρια αγορά εισέρχεται σε ένα μια χρονική σειρά με κυρίαρχο αίσθημα την αναζήτηση κατεύθυνσης και ανάκτησης της επενδυτικής εμπιστοσύνης με αρκετές ενδείξεις εξόδου από το στενό εύρος τιμών (range) της τελευταίας εξαετίας, με αλλαγή πολικότητας και τοποθέτησης στο «άρμα» μιας μακροχρόνιας ανοδικής τάσης.
Φυσικά σε αυτή την έντονη ανοδική κίνηση που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2022 (από τις 783 μονάδες στις 1.102,76 μονάδες - υψηλότερα κατά 319,76 μονάδες) για το Χρηματιστήριο Αθηνών, υπήρξαν κλάδοι και επιμέρους μετοχές που πρωταγωνίστησαν, όπως ο τραπεζικός αλλά και ο ευρύτερος κλάδος των κατασκευών, της ενέργειας (Mytilineos) αλλά και των διυλιστηρίων (Motor Oil, ΕΛΠΕ). Παρότι λοιπόν αυτοί οι τίτλοι και οι κλάδοι έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο «κύμα» εισροών στη βάση της «επιθετικών» διαθέσεων των long, διαθέτοντας ωστόσο, ακόμη εφεδρείες δυνάμεων για μια περαιτέρω ανοδική κίνηση, μια πλειάδα τίτλων που είτε υπoαπέδωσαν σε αυτό το «ράλι» είτε διαπραγματεύονται με ένα υψηλό discount έναντι του κλάδου και της αγοράς, αρχίζει να ξεπροβάλλει αναλαμβάνοντας να οδηγήσουν την τάση και διευρύνουν το «ράλι».
Οι μετοχές των δύο εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς), της Viohalco, της Aegean αλλά και της ΕΧΑΕ αποτελούν μια πεντάδα που μπορεί να ξεχωρίσει και να αποφέρει υψηλές αποδόσεις στα χαρτοφυλάκια που θα επιλέξουν να τοποθετηθούν τώρα σε αυτές. Το τοπίο έρχεται να ξεδιαλύνει η διαγραμματική και η κυματική ανάλυση καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η αντιστροφή τάσης ή αλλιώς αλλαγή πολικότητας, προκύπτει με σχηματισμούς αντιστροφής, όπως είναι και ο σχηματισμός «Ending Diagonal». Το ορίζει η ίδια η λέξη (Ending) ότι τερματίζει – ολοκληρώνει μια τάση, για να ακολουθήσει μια νέα αντίστροφη τάση. Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο ο ορισμός, όσο και ο τρόπος ενεργοποίησης καθώς και οι πιθανοί στόχοι.
Η θεωρία αναφέρει ότι η ενεργοποίηση του σχηματισμού γίνεται με την ανοδική διάσπαση του τέταρτου υποκύματος εντός του σχηματισμού. Ο στόχος του είναι η αρχή του σχηματισμού, δηλαδή από εκεί που ξεκίνησε και όσο η τιμή βρίσκεται εντός αυτού παρατηρούμε μια συνεχόμενη μείωση της μεταβλητότητας, ενώ κατά την έξοδο της τιμής από τον σχηματισμό παρατηρείται συχνά μια απότομη αύξηση της μεταβλητότητας.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα αύξησης της μεταβλητότητας κατά την ενεργοποίηση του σχηματισμού είναι η πορεία που διέγραψε η μετοχή της MIG στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Επίσης μια παραλλαγή του σχηματισμού είναι το «Expanding Ending Diagonal», όπου και σε αυτό, η είσοδος γίνεται με την ανοδική διάσπαση του τέταρτου υποκύματος με το στόχο να ορίζεται στην αρχή του σχηματισμού. Σε αυτή την παραλλαγή, η μεταβλητότητα αυξάνεται εντός του σχηματισμού και παρουσιάζεται σε «ταραγμένες αγορές».
Ξεκινώντας λοιπόν με τη διαγραμματική απεικόνιση της μετοχής της Viohalco, παρατηρούμε ότι από το 1999 μέχρι και το ιστορικό χαμηλό του 2016, η τιμή δημιούργησε ένα σχηματισμό «Ending Diagonal». Τον Ιούλιο του 2019 ολοκλήρωσε το πρώτο ανοδικό κύμα της ανοδικής τάσης, δηλαδή το «ΚΥΜΑ 1», το Μάρτιο του 2020 (έλευση της πανδημίας του κορονοϊού) πραγματοποίησε το «ΚΥΜΑ 2» και εν συνεχεία τον Απρίλιο του 2021 το «κύμα 1.3».
Από την έκταση του «κύματος 1.3», προκύπτουν οι προεκτάσεις 161,8% (στα 7,56 ευρώ) και 200% (στα 9 ευρώ) για μια πιθανή ολοκλήρωση του κύματος 3.3. Σε αυτό το σενάριο, θα διασπαστεί το τέταρτο υποκύμα του καθοδικού σχηματισμού «Ending Diagonal», στα 7,56 ευρώ και θα έχουμε ενεργοποίηση του. Παραπάνω στη θεωρία αναφέρουμε το πως αναμένουμε να κινηθεί η τιμή εφόσον ενεργοποιήσει το σχηματισμό.
Η μετοχή της ΕΧΑΕ πραγματοποίησε το ιστορικό χαμηλό της στα 1,432 ευρώ τον Ιούνιο του 2012. Τον Μάρτιο του 2014 σημείωσε το «ΚΥΜΑ 1», ενώ το «ΚΥΜΑ 2» έληξε τον Οκτώβριο του 2020, με την ολοκλήρωση ενός σχηματισμού αντιστροφής «Expanding Ending Diagonal».
Ο σχηματισμός ενεργοποιείται με την διάσπαση του τέταρτου κύματος, δηλαδή με την ανοδική διάσπαση των 4,845 ευρώ. Κατά την ενεργοποίηση, αν η τιμή εκτελέσει τον στόχο του σχηματισμού και καταφέρει και ξεπεράσει και το ύψος του «ΚΥΜΑΤΟΣ Β» («κύματος 2») στα 5,24 ευρώ, τότε «ανοίγει ο δρόμος» για ένα μεγάλο «ΚΥΜΑ 3» στο μηνιαίο γράφημα.
Εξετάζοντας την μετοχή σε εβδομαδιαίο γράφημα, παρατηρούμε ότι το «κύμα 1» (του «κύματος 3» σε μηνιαίο) ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2021, ενώ το «κύμα 2» (του «κύματος 3» σε μηνιαίο) ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022. Το 161,8% από την προέκταση του «κύματος 1», φτάνει στη τιμή των 5,57 ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι ενεργοποιεί τον σχηματισμό του μηνιαίου γραφήματος «Expanding Ending Diagonal», που αναφέραμε προηγουμένως.
Από την άλλη, η Aegean ξεκίνησε το «κύμα 1» τον Ιούνιο του 2012 και το ολοκλήρωσε τον Μάιο του 2018. Από το 2018 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2020 εκτέλεσε το «κύμα 2» με ένα διορθωτικό σχηματισμό τύπου «Zig - Zag» (A-B-C). Το Φεβρουάριο του 2022 σημείωσε το «υποκύμα 1» του «κύματος 3» και τον Οκτώβριο του 2022 ολοκλήρωσε το «υποκύμα 2» του »κύματος 3». Αυτή τη στιγμή εκτελεί το «υποκύμα 3» του «κύματος 3» και ιδιαίτερα σημαντικό για την εξέλιξη του «κύματος 3» είναι να διασπαστεί η κορυφή του «υποκύματος Β», του «κύματος 2» στα 8,245 ευρώ.
Αντίστοιχα και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς εκτελεί ένα «κύμα 3.3». Σε εβδομαδιαίο γράφημα εντοπίζουμε έναν ευρύτερο σχηματισμό Reverse Head & Shoulders όπου ενεργοποιήθηκε με την διάσπαση της κορυφής των 1,723 ευρώ. Οι προεκτάσεις του σχηματισμού είναι το 161,8% στα 2,36 ευρώ καθώς και το 200% στα 2,75 ευρώ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη ζώνη τιμών 3,35 - 3,81 ευρώ υπάρχει ένα καθοδικό χάσμα, όπου αποτελεί ισχυρή αντίσταση.
Τέλος, η μετοχή της Alpha Bank παρουσιάζει ένα έντονο ενδιαφέρον καθώς δεν έχει ενεργοποιήσει τον σχηματισμό αντιστροφής. Από τον Μάιο του 2016 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020 βρισκόταν εντός του σχηματισμού «Expanding Ending Diagonal». Από τα χαμηλά του Οκτωβρίου του 2020 μέχρι και την κορυφή του Φεβρουαρίου του 2022 ολοκλήρωσε το «κύμα 1», τον Ιούλιο του 2022 το «κύμα 2» και τώρα εκτελεί το «κύμα 3». Από την έκταση του «κύματος 1», βρίσκουμε την προέκταση 161,8% στα 2,10 ευρώ, το οποίο θα σημάνει την ενεργοποίηση του σχηματισμού «Expanding Ending Diagonal», καθώς θα διασπάσει το τέταρτο «υποκύμα» του σχηματισμού στα 1,984 ευρώ.
- Διαβάστε επίσης: Απαρχή μιας νέας εποχής για τον Γενικό Δείκτη (;) - Τι περιμένουνε οι traders το 2023
Αποποίηση Ευθυνών: Το παρόν άρθρο έχει αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ούτε μπορεί να θεωρηθεί προτροπή ή σύσταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών. Οι αρθρογράφοι και το insider.gr δεν φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πράξη από πλευράς των αναγνωστών ή άλλων τρίτων.