Σε επαφές με 5-6 hyperscalers έχει έρθει ήδη η ΔΕΗ για το σχέδιο ανάπτυξης του mega Data Center δυναμικότητας 300 MW στη Δυτική Μακεδονία, μέσω μίας επένδυσης ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Η εταιρεία εκτιμά ότι τουλάχιστον η πρώτη φάση του έργου, όπως και τα ενεργειακά πρότζεκτ ύψους 3,5 δισ. ευρώ που δρομολογεί στην περιοχή, θα είναι έτοιμα το 2030-2031.
Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές επενδύσεις που σχεδιάζει η ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία ανέρχονται σε 5,8 δισ. ευρώ, συνυπολογίζοντας την πρώτη φάση του Data Center μεγάλης κλίμακας, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, στη χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης του επενδυτικού πλάνου της επιχείρησης για την περιοχή. Το mega Data Center εντάσσεται στον δεύτερο πυλώνα αυτού του πλάνου, για τη μετατροπή της Δυτικής Μακεδονίας σε πόλο έλξης τεχνολογικής καινοτομίας, παράλληλα με την εξέλιξή της σε ενεργειακό κόμβο.
Το έργο πρόκειται να εγκατασταθεί στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στο οικόπεδο που σήμερα βρίσκεται η αυλή λιγνίτη του σταθμού. Θα μπορεί να καλύψει ανάγκες τεχνολογικών ομίλων για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και υπηρεσίες cloud.
Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα
Η ΔΕΗ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στην ανάπτυξη του mega Data Center να εμπλακούν περισσότεροι από ένας hyperscaler. Εκτιμά ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν 1 με 2 χρόνια, καθώς οι μεγάλοι «παίκτες» του κλάδου αυτή τη στιγμή ασχολούνται με την ανάπτυξη ανάλογων υποδομών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου έχει τεθεί ο στόχος για την κατασκευή έργων συνολικής δυναμικότητας 50.000 MW.
Με την οριστικοποίηση της συμφωνίας, θα χρειαστούν 3 με 5 χρόνια ώστε να ολοκληρωθεί η επένδυση. Όπως είναι γνωστό, οι μεγαλύτεροι hyperscalers στις ΗΠΑ είναι η Apple, η Meta, η Oracle, η Open AI, η Google, η Microsoft και η Amazon.
Στο διάστημα του ενός με δύο έτη των διαπραγματεύσεων, η ΔΕΗ θα συνεχίσει την ωρίμανση του πρότζεκτ, ιδρύοντας ένα SPV το οποίο θα αναλάβει τη διαδικασία (και το οποίο θα είναι ανεξάρτητο από τη FiberGrid). Με το deal με έναν «παίκτη» του κλάδου, τότε αυτός θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο του SPV. Η εταιρεία εκτιμά ότι θα είναι εύκολο να εξασφαλιστεί τραπεζική χρηματοδότηση για το έργο - «η δανειοδότηση θα είναι το τελευταίο πρόβλημα», σημειώνουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα στελέχη της.
Τεχνολογικός κόμβος η Δυτική Μακεδονία
Η ΔΕΗ εκτιμά ότι η Δυτική Μακεδονία συγκεντρώνει μια σειρά από πλεονεκτήματα που καθιστούν σχεδόν βέβαιο πως θα γίνει μία από τις πρώτες περιοχές στην Ευρώπη που θα φιλοξενήσουν μία ανάλογη επένδυση – Κέντρο Δεδομένων, δυναμικότητας 300 MW, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα σκαριά μόνο στην Ιρλανδία. Ανάμεσα στα ατού είναι οι διαθέσιμες εκτάσεις, το εξαιρετικά ισχυρό σύστημα μεταφοράς ενέργειας, το Δίκτυο Φυσικού Αερίου και το δίκτυο Οπτικών Ινών, καθώς και οι διαθέσιμοι υδάτινοι πόροι που είναι απαραίτητοι για την ψύξη.
Η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης επένδυσης θα αυξήσει το έτσι κι αλλιώς σημαντικό «αποτύπωμα» της ΔΕΗ στην απασχόληση στην περιοχή, ανεβάζοντας στις 20.000 τις άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή όλων των πρότζεκτ (ενεργειακών και μη) που υλοποιεί η επιχείρηση στην περιοχή, και σε 2.000 τις άμεσες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία τους.
Κρίσιμο είναι όμως ότι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει το data center θα είναι υψηλά αμειβόμενες, με την υποδομή αυτή να γίνεται το εφαλτήριο ώστε να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα από εταιρείες software development, μηχανικούς ΑΙ και άλλες νεοφυείς εταιρείες που συνήθως ακολουθούν ένα κέντρο δεδομένων, πόσο μάλλον ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι για κάθε μία καινούργια θέση σε data center δημιουργούνται πέντε στην περιοχή.
«Οι άνθρωποι που δούλεψαν στη ΔΕΗ στην περιοχή θα δουν τα παιδιά τους να δουλεύουν κι αυτά στον ίδιο τόπο. Αλλά αντί να αναπνέουν τη σκόνη του λιγνίτη με μαυρισμένα ρούχα, θα εργάζονται σε σύγχρονους και τεχνολογικά εξελιγμένους χώρους εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στάσσης στη χθεσινή παρουσίαση.
Πώς παντρεύονται ενεργειακές και τεχνολογικές επενδύσεις
Ένα από τα ατού όμως της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να βρεθεί στην ευρωπαϊκή εμπροσθοφυλακή της τεχνολογίας, είναι και το ενεργειακό οικοσύστημα που δημιουργεί στην περιοχή η ΔΕΗ. Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο από φωτοβολταϊκά ισχύος 2.130 MW, μονάδες αποθήκευσης 860 MW, μίας μονάδας αερίου ανοικτού κύκλου 500 MW (στην οποία θα μετατραπεί η Πτολεμαΐδα 5), καθώς μίας δεύτερης μονάδας αερίου 100 MW που θα κατασκευαστεί όταν δρομολογηθεί το data centers.
Τα ενεργειακά αυτά έργα, προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ, είναι επαρκή για να τροφοδοτήσουν το data center με ηλεκτρική ενέργεια, συνάπτοντας PPAs. Επομένως, για τα ενεργειακά πρότζεκτ της επιχείρησης η δημιουργία του κέντρου δεδομένων θα μηδενίσει το ρίσκο διάθεσης της παραγωγής τους, «κλειδώνοντας» έναν ενεργοβόρο καταναλωτή για 10-15 χρόνια.
Το στοιχείο αυτό δείχνει πως το ενεργειακό σχέδιο της ΔΕΗ είναι απολύτως συμπληρωματικό με το τεχνολογικό πλάνο της για τη Δυτική Μακεδονία. Μάλιστα, ο ανεφοδιασμός θα γίνεται χωρίς την παρεμβολή του δικτύου, γεγονός το οποίο θα αποτρέπει προβλήματα συμφόρησης του συστήματος και αύξησης των χονδρεμπορικών τιμών, λόγω υψηλής ζήτησης.
Η ΔΕΗ εκτιμά ότι, χάρις στα παραπάνω πλεονεκτήματα, το data center των 200 MW θα αποτελέσει «proof of concept», ώστε να δρομολογηθεί η αναβάθμισή του έως τα 1.000 MW. Μία εξέλιξη που θα «μεταφραζόταν» σε επιπλέον επενδύσεις 5,4 δισ. για την αναβάθμιση του κέντρου δεδομένων και 1,2 δισ. για την κατασκευή των επιπλέον ΑΠΕ που θα χρειαστούν για την τροφοδοσία του. Σε αυτή την περίπτωση, το συνολικό «αποτύπωμα» της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία θα ξεπερνούσε τα 12 δισ.