Νευρικό ξεκίνημα εβδομάδας στις ευρωαγορές, εν αναμονή των κεντρικών τραπεζών

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νευρικό ξεκίνημα εβδομάδας στις ευρωαγορές, εν αναμονή των κεντρικών τραπεζών
Έντονη μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστηριακά ταμπλό, εν μέσω της αργίας για την Ημέρα των Προέδρων στην Wall Street.

Έκδηλη ήταν η νευρικότητα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την πρώτη μέρα της εβδομάδας, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποτιμήσουν τις επόμενες κινήσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών σχετικά με τη νομισματική τους πολιτική.

Το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικός τραπεζίτης Φινλανδίας, Όλι Ρεν, δήλωσε τη Δευτέρα πως η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίζει τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων και μετά από τον Μάρτιο, «δείχνοντας» προς τη κορύφωση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ το καλοκαίρι.

Παράλληλα, μιλώντας για το ενδεχόμενο συρρίκνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης, ο Ρεν είπε πως η ύφεση πιθανά θα αποφευχθεί και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας για το 2023 θα κυμανθεί κοντά στο 1%. Οι δηλώσεις του Φινλανδού τραπεζίτη έρχονται εν μέσω της θέλησης των επενδυτών για σημάδια αποκλιμάκωση στις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και κατ' επέκταση μείωσης του κόστους δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σε αυτό το πλαίσιο, με ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) την Τετάρτη.

Σημειώνεται πως η συναλλαγματική κίνηση στις διεθνείς αγορές είναι περιορισμένη τη Δευτέρα, λόγω της αργίας στις ΗΠΑ για την Ημέρα των Προέδρων.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,05% στις 464,52 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,08% στις 4.271 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κέρδισε 0,12% στις 8.013 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX έπεσε 0,01% στις 15.481 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 0,16% στις 7.335 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε 0,53% στις 27.604 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη απώλεσε 0,56% στις 9.280 μονάδες.

Μάκρο

Σε υψηλό ενός έτους, πριν από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαμορφώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη για τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Κομισιόν. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις -19 μονάδες έναντι -20,9 μονάδων τον Ιανουάριο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ακόμα, η κατασκευαστική παραγωγή στην Ευρωζώνη γνώρισε πτώση 2,5% τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται «ράλι» στο Χρηματιστήριο - Νέο άλμα για τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider