Καθοδικές τάσεις στις ευρωαγορές, με το «βλέμμα» σε Fed και γεωπολιτικά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καθοδικές τάσεις στις ευρωαγορές, με το «βλέμμα» σε Fed και γεωπολιτικά
Καθοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από ένα έντονα νευρικό ξεκίνημα της εβδομάδας, καθώς το «βλέμμα» των επενδυτών στρέφεται σε διάφορα μέτωπα. 

(UPD 14:02) Καθοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από ένα έντονα νευρικό ξεκίνημα της εβδομάδας, καθώς το «βλέμμα» των επενδυτών στρέφεται σε διάφορα μέτωπα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,05% στις 464 μονάδες, με σχεδόν όλους τους τομείς στο «κόκκινο».

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,16% και διαμορφώνεται στις 8.001,28 μονάδες, ενώ στο Παρίσι, ο CAC 40 σημειώνει πτώση 0,30% στις 7.313 μονάδες, με τον γερμανικό DAX χάνει 0,39% φθάνοντας στις 15.417 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ διαμορφώνεται 0,70% χαμηλότερα στις 27.404 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,27% στις 9.257 μονάδες.

Οι ευρωαγορές επικεντρώνουν την προσοχή τους στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και στην Federal Reserve, εν αναμονή των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ που θα δοθούν αύριο, Τετάρτη, στη δημοσιότητα.

Η νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών απασχολεί ιδιαιτέρως τις αγορές, με τα σήματα που εκπέμπονται τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ, να παραπέμπουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Παράλληλα, οι τελευταίες εξελίξεις στα γεωπολιτικά αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μετρά σχεδόν έναν χρόνο. Στο επίκεντρο τίθεται η ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά και την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τη Δύση ότι άρχισε τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι οι δυτικές χώρες, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, επιδιώκουν «απεριόριστη εξουσία» στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Στα μάκρο της ημέρας, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών ενισχύθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, ενώ μάλιστα αναπτύχθηκε ταχύτερα από τις εκτιμήσεις, σε μια τελευταία ένδειξη ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα μπορούσε να αποφύγει την ύφεση.

Ο δείκτης PMI της S&P Global - ο οποίος θεωρείται «βαρόμετρο» για τη γενική κατάσταση της οικονομίας - «σκαρφάλωσε» στις 52,3 μονάδες τον Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη, από τις 50,3 μονάδες του Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ανέκαμψε και η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βρετανία, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, ωθώντας τη στερλίνα σε ράλι.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της S&P Global, ο δείκτης PMI «σκρφάλωσε» στις 53 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις 48,5 μονάδες του Ιανουαρίου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Ο PMI στη Γαλλία έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα βρέθηκε σε θετική τροχιά για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, ο δείκτης ήταν θετικός για πρώτη φορά εδώ και οχτώ μήνες.

Τα τελευταία θετικά στοιχεία ενισχύουν τις πιθανότητες για νέες αυξήσεις επιτοκίων τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όσο και από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

Στα επιχειρηματικά, η HSBC ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων μεγέθη για το δ' τρίμηνο του 2022.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων για τους τρεις μήνες έως τον Δεκέμβριο ανήλθαν στα 5,2 δισ. δολάρια, κάνοντας άλμα 108% από τα 2,5 δισ. δολάρια της αντίστοιχης περιόδου του 2021 και ξεπερνώντας τα 4,97 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές. Για το σύνολο του έτους, τα έσοδα της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 51,73 δισ. δολάρια, από 49,55 δισ. δολάρια το 2021.

Στην Ασία, οι αγορές τρεμάτισαν με μικτά πρόσημα, ενώ η Wall Street έμεινε κλειστή χθες, λόγω της αργίας για την Ημέρα των Προέδρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι αγορές «κοιτάνε ψηλά», αλλά οι προειδοποιήσεις για την «πτώση» είναι ήδη εδώ

JPMorgan: «Λίγα τα ψωμιά» για το ράλι στις αγορές μετοχών - Η ζημιά έχει ήδη γίνει κι αναμένεται να φανεί

Morgan Stanley: Στη «ζώνη του θανάτου» οι αμερικανικές μετοχές - «Σκαρφαλώνουν σε ύψη, όπου δεν θα ζήσουν πολύ»

gazzetta
gazzetta reader insider insider