Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street μετά τα πρακτικά της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street μετά τα πρακτικά της Fed
Μάχη για το πρόσημο στη Wall Street μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed.

Τελευταία ενημέρωση 21:39

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφεται στη Wall Street την Τετάρτη έπειτα και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed από την τελευταία συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε από 31 Ιανουαρίου ως 1 Φεβρουαρίου.

Μετά την τελευταία αύξηση κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, το εύρος των επιτοκίων της Fed κυμαίνεται στο 4,5%-4,75%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2007. Οι έντονες ανησυχίες ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια φόβισε τους επενδυτές την Τρίτη και ώθησε τις μετοχές στη χειρότερη μέρα του 2023.

Την ύπαρξη ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά όχι όσο χρειάζεται για να αποφευχθεί η ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις στα επιτόκια, επισήμαναν τα περισσότερα στελέχη της Fed, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιανουαρίου. Στα πρακτικά υπογραμμίζεται ότι σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ συμφώνησαν πως έπρεπε να γίνει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, και ότι λίγοι ήταν εκείνοι που τάχθηκαν υπέρ της αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης. Παράλληλα, κάποιοι αξιωματούχοι τόνισαν πως μια «ανεπαρκώς περιοριστική» νομισματική πολιτική θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συγκράτηση του πληθωρισμού, γεγονός που δείχνει ότι είναι διατεθειμένοι να αυξήσουν τα επιτόκια πάνω από το 5,1% που προέβλεπαν τον Δεκέμβριο.

Πάντως νωρίτερα σήμερα, το μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας και επικεφαλής της Fed στο Σ. Λιούις, Τζέιμς Μπούλαρντ έδωσε «σήμα» για περαιτέρω αυξήσεις των βασικών επιτοκίων. Δήλωσε πως η αμερικανική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτικότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. «Πιστεύω πως οι αγορές υπερκοστολόγησαν μια ύφεση στο β' εξάμηνο του 2022 και στο α' εξάμηνο του 2023». Ο ίδιος πρόσθεσε πως για το σύνολο του 2023 οι ΗΠΑ αναμένεται να παρουσιάσουν μικρή ανάπτυξη.

Για τον πληθωρισμό, ο Μπούλαρντ είπε πως αναμένει ότι θα πέσει εντός του τρέχοντος έτους. Ο Αμερικανός τραπεζίτης είπε πως η Fed πρέπει να κινηθεί δραστικά ενάντια στον πληθωρισμό εντός του 2023, λέγοντας πως πρέπει περιοριστεί το τρέχον έτος. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος είπε πως για την καταπολέμηση του πληθωρισμού το εύρος των επιτοκίων της τράπεζας πρέπει να διαμορφωθεί μεταξύ του 5,25% και το 5,5% έναντι 4,5% - 4,75% που είναι σήμερα.

Η κίνηση των δεικτών

Υπό αυτό το πρίσμα:

  • O Dow Jones υποχωρεί 0,20% στις 33.064 μονάδες
  • Ο S&P 500 χάνει 0,10% στις 3.993 μονάδες
  • Ο Nasdaq κερδίζει 0,15% στις 11.507 μονάδες

Επιχειρηματικά νέα

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών «σκαρφάλωσαν» τα κέρδη της Stellantis για το 2022, με την τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο να ανακοινώνει ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών που μπορεί να φτάσει τα 1,5 δισ. δολάρια. Τα κέρδη της Stellantis διαμορφώθηκαν σε 16,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 26% σε ετήσια βάση. Τα συνολικά έσοδα πωλήσεων έφτασαν τα 179,6 δισ. ευρώ, αυξημένα 18% σε σχέση με το 2021. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων και οχημάτων με μπαταρία για το 2022 παρουσίασαν αύξηση 41%, με την Stellantis να στοχεύει στην πώληση 5 εκατ. ανάλογων οχημάτων μέχρι το 2030. Πέρα από το πρόγραμμα της επαναγοράς μετοχών, η Stellantis ανακοίνωσε πως διέθεσε πάνω από 3,3 δισ. ευρώ στους μετόχους της για το 2022. Η διοίκηση της εταιρείας θα πληρώσει μέρισμα 1,34 ευρώ ανά μετοχή για το 2022, έναντι 1,04 ευρώ ανά μετοχή το 2021.

Η Intel ανακοίνωσε μεγάλη περικοπή στο μέρισμα προς τους μετόχους της, ύψους 65%, εν μέσω των πολιτικών μείωσης κόστους από τον αμερικανικό τεχνολογικό όμιλο. Το μέρισμα θα διαμορφωθεί σε 12,5 σεντ ανά μετοχή έναντι 36,5 σεντ ανά μετοχή, με ημερομηνία καταβολής την 1η Ιουνίου. Μετά από την ανακοίνωση της Τετάρτης, η μετοχή της Intel σημειώνει απώλειες κοντά στο 1% πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης στην Wall Street. Η κίνηση έρχεται μετά από τις ανακοινώσεις της Intel για το δ' τρίμηνο του 2022, όπου η εταιρεία παρείχε guidance για προσαρμοσμένη απώλεια 0,15 δολάρια ανά μετοχή το α’ τρίμηνο. Η Wall Street ανέμενε κέρδος 0,25 δολάρια ανά μετοχή. Όσον αφορά στα έσοδα δ’ τριμήνου η Intel ανακοίνωσε 14 δισ. δολάρια έναντι 14,4 δισ. δολαρίων που αναμένονταν, ενώ για τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανακοίνωσε 0,10 δολάρια έναντι 0,19 δολάρια που αναμένονταν. Για το τμήμα του Client Computing τα έσοδα ήτα 6,6 δισ. δολάρια έναντι 7,4 δισ. δολαρίων που αναμένονταν ενώ για Datacenter και AI ήταν 4,3 δισ. δολάρια έναντι 4 δισ. δολαρίων που αναμένονταν.

Η Coinbase, η οποία προχώρησε σε απολύσεις δύο φορές τον περασμένο χρόνο, είναι ανοιχτή σε περικοπές περισσότερων εάν καταστεί απαραίτητο για να βελτιωθεί η οικονομική απόδοση της εταιρείας, δήλωσε η CFO Alesia Haas. Η εταιρεία, η οποία προηγουμένως είχε δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να παραμείνει στα ίδια επίπεδα, άλλαξε ταχύτητα όταν ανακοίνωσε αποτελέσματα την Τρίτη λέγοντας πως θέλει να επιστρέψει στην κερδοφορία. Η Coinbase θέλει να φτάσει εκεί χάρη στις συνδρομές και τις υπηρεσίες της, οι οποίες πλέον καλύπτουν τα περισσότερα από τα έξοδά της. Έχει ήδη μειώσει σημαντικά τα κόστη της, με μείωση 30% σε είδη όπως η τεχνολογία, οι πωλήσεις και το μάρκετινγκ μεταξύ του πρώτου και του τέταρτου τριμήνου. Η Coinbase περιέκοψε το 20% του προσωπικού της τον Ιανουάριο, μετά την απόλυση 18% τον περασμένο Ιούνιο. Θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερες περικοπές εάν χρειαστεί, είπε η Haas. «Προσπαθούμε να βελτιώνουμε τη EBIDTA χρόνο με το χρόνο», δήλωσε. «Εάν διαπιστώσουμε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε, θα μετρήσουμε σωστά τα έξοδά μας. Είμαστε ευκίνητοι, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα». Πολλές εταιρείες κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Blockchain, Crypto, Kraken και Gemini κατήργησαν θέσεις εργασίας τον περασμένο χρόνο. Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, μετά το καμπανάκι λήξης των συναλλαγών στη Wall Street, η Coinbase ανακοίνωσε πτώση εσόδων για το τέταρτο τρίμηνο, η οποία ωστόσο ήταν μικρότερη από την πρόβλεψη των αναλυτών. Η καθαρή ζημιά στο τρίμηνο ήταν 557 εκατ. δολάρια, ενώ ο όγκος των συναλλαγών έχασε τις εκτιμήσεις.

Η εταιρεία συμβούλων McKinsey θα μειώσει το προσωπικό της κατά τουλάχιστον 2.000 εργαζομένους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Η αμερικανική εταιρεία, από τις μεγαλύτερες του κλάδου, απασχολεί το τρέχον διάστημα 45.000 ανθρώπους, επισημαίνει το πρακτορείο, από 28.000 πριν από πέντε χρόνια. Σύμφωνα με πηγές που δεν κατονόμασε το πρακτορείο, ο αριθμός των εργαζομένων που αφορά το σχέδιο ενδέχεται να αυξηθεί. Προτεραιότητα θα δοθεί στη μείωση του διοικητικού προσωπικού, δηλαδή υπαλλήλων που δεν αλληλεπιδρούν άμεσα με τους πελάτες της επιχείρησης. Η McKinsey θέλει να προχωρήσει σε συγκεντροποίηση των υπηρεσιών υποστήριξης στους συμβούλους της και να κάνει οικονομίες κλίμακας, μετά τις προσλήψεις στις οποίες προχώρησε τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

doValue: Πώληση χαρτοφυλακίων NPLs 630 εκατ. ευρώ στη δευτερογενή αγορά - Αγοραστής η Intrum

Citigroup: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2023

«Πολιτικά προκατειλημμένο και προσβλητικό το ChatGPT» ομολογεί η OpenAI

gazzetta
gazzetta reader insider insider