Κέρδη στις ευρωαγορές για το κλείσιμο της εβδομάδας - Ράλι για την Volkswagen

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη στις ευρωαγορές για το κλείσιμο της εβδομάδας - Ράλι για την Volkswagen
Σε επίπεδο εβδομάδας τα περισσότερα χρηματιστήρια κατέγραψαν κέρδη άνω του 2%.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν την Παρασκευή τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι παρά τα συνεχιζόμενα σημάδια για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες ώστε να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Πιέρ Βουνς, δήλωσε πως το σενάριο για το «ταβάνι» των επιτοκίων στο 4% θα μπορούσε να επαληθευτεί, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός. «Εάν δεν λάβουμε σαφή σημάδια ότι ο δομικός πληθωρισμός υποχωρεί, θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα» δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι ο δομικός πληθωρισμός - δείκτης που παρακολουθούν στενά οι αξιωματούχοι στην Ευρωζώνη - «εκτοξεύτηκε» στο 5,6% τον Φεβρουάριο, ακόμα και εάν ο δείκτης τιμών του καταναλωτή φαίνεται να επιβραδύνεται.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,97% στις 464,48 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 1,28% στις 4.294 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιήθηκε 0,01% στις 7.944 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανέβηκε 1,65% στις 15.580 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε κέρδη 0,88% στις 7.348 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 1,53% στις 27.818 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανέβηκε 1,48% στις 9.465 μονάδες.

Σημειώνεται πως σε επίπεδο εβδομάδας τα περισσότερα χρηματιστήρια κατέγραψαν κέρδη άνω του 2%.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη άνω του 9% σημείωσε στην αγορά της Γερμανίας η μετοχή της Volkswagen, αφότου η αυτοκινητοβιομηχανία αναθεώρησε ανοδικά τους στόχους πωλήσεων για το 2023.

Μάκρο

Ο σύνθετος δείκτης PMI στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 52,0 τον Φεβρουάριο, φθάνοντας στο υψηλό οκτώ μηνών, σύμφωνα με την S&P Global, στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Eιδικότερα, ο δείκτης που συνδυάζει τις υπηρεσίες και τη μεταποιητική δραστηριότητα, βιώνει την ισχυρότερη ανάκαμψή του από τον Ιούνιο του 2022, παραμένοντας πάνω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση της δραστηριότητας από τη συρρίκνωση για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Ο δείκτης της S&P Global για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών ενισχύθηκε στο 52,7 το Φεβρουάριο από 50,8 τον Ιανουάριο, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό οκτώ μηνών και θεωρείται καλό βαρόμετρο της συνολικής οικονομικής υγείας.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει ανέβει από τα χαμηλά που παρατηρήθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους και ενισχύθηκε από τις μειωμένες ανησυχίες για την αγορά ενέργειας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και οι κίνδυνοι ύφεσης έχουν υποχωρήσει», υπογράμμισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence Business Economist, Κρις Γουίλιαμσον. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο επίμονος «υψηλός πληθωρισμός των τιμών», σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα της οικονομίας, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη της ζήτησης την επόμενη περίοδο.

Κατά 2,8% υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία της ευρωζώνης τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat την Παρασκευή. Το ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε κατά 2,2% για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός χονδρικής διαμορφώθηκε στο 15% στην ευρωζώνη και στο 16,4% στην ΕΕ. Ο τομέας της ενέργειας ήταν ο βασικός μοχλός πίσω από την πτώση των τιμών τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, κατηφορίζοντας κατά 9,4% στη ζώνη του ευρώ και κατά 7,9% στην ΕΕ.

Η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT. Το ΑΕΠ στο 4ο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 1,4%, αναθεωρημένο από το αρχικώς εκτιμηθέν 1,7% που είχε εκδοθεί στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε σε 0,4% σε τριμηνιαία βάση από 0,5% που είχε αρχικά αναφερθεί και σε 2,5% σε ετήσια βάση από 2,7%. Το τέταρτο τρίμηνο, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,1%, οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,5% και οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 2%.

Άλμα 2,1% κατέγραψαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Ιανουάριο ανακάμπτοντας εμφατικά από την ύφεση του Δεκεμβρίου, κινούμενες μάλιστα και πάνω από τις προβλέψεις. Ο λόγος της αύξησης προέρχεται από την ισχυρή ζήτηση για γερμανικά προϊόντα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3,4% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο. Δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει αύξηση των εξαγωγών κατά 1,5% και άνοδο των εισαγωγών κατά 2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider