Η αισιοδοξία των επενδυτών «σήκωσε» την Wall Street την Παρασκευή

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αισιοδοξία των επενδυτών «σήκωσε» την Wall Street την Παρασκευή
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones κέρδισε 1,67%, ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,83% και ο Nasdaq ανέβηκε 2,53%.

«Άνετα» κέρδη εμφάνισε για την Παρασκευή η Wall Street, με τους επενδυτές να επιλέγουν να αγνοήσουν τις ανησυχίες για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,17% ή 386,78 μονάδες στις 33.390 μονάδες.

Ο S&P 500 ανέβηκε 1,63% ή 64,80 μονάδες στις 4.046 μονάδες, σημειώνοντας την καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων 6 εβδομάδων.

Ο Nasdaq ισχυροποιήθηκε 1,97% ή 226,02 μονάδες στις 11.689 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones κέρδισε 1,67%, ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,83% και ο Nasdaq ανέβηκε 2,53%.

Οι προβολείς στην πολιτική της Fed

Το ενδιαφέρον των επενδυτών συνεχίζει να βρίσκεται στις επόμενες κινήσεις της Fed και στο κατά πόσο θα συνεχιστεί η αύξηση των βασικών της επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Σε έκθεση της τράπεζας προς το Κογκρέσο, τονίζεται η σημασία εναρμόνισης της νομισματικής πολιτικής της με την υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ.

Ακόμα, το μέλος του Δ.Σ. της Fed, Σούζαν Κόλινς, υπογράμμισε πως τα επιτόκια της τράπεζας θα πρέπει να συνεχίζονται να αυξάνονται καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές αναμένουν τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στο Κογκρέσο την ερχόμενη εβδομάδα για σημάδια επί των επόμενων βημάτων της τράπεζας.

Εμπορεύματα

Ανοδικά κινήθηκαν για την Παρασκευή και σε επίπεδο εβδομάδας οι τιμές του πετρελαίου, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να κάνουν «ταμείο» για τα αποθέματα «μαύρου χρυσού» στις ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Απρίλιου, κέρδισαν 1,9% ή 1,52 δολάρια στα 79.68 δολάρια ανά βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας, σημείωσαν άνοδο 4,4%.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Μαΐου, το βράδυ της Παρασκευής -ώρα Ελλάδας- ενισχύονται 1,42% ή 1,2 δολάρια στα 85.95 δολάρια ανά βαρέλι, με κέρδη άνω του 3% σε επίπεδο εβδομάδας.

Ανοδικά κινήθηκαν σε ημερήσιο και εβδομαδιαίο επίπεδο τα συμβόλαια του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να ενισχύεται από την πτώση του «ανταγωνιστή» του, δολαρίου, ενόψει των αποφάσεων για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ.

Μάκρο

Σε τροχιά ανάπτυξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων βρέθηκαν οι ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον τελικό σύνθετο δείκτη PMI για την αμερικανική οικονομία που καταρτίζει η S&P Global, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 50,1 μονάδες έναντι 20,5 μονάδων στην προκαταρκτική μέτρηση της εταιρείας για τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, ενισχύθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, η δραστηριότητα στον κλάδο υπηρεσιών στις ΗΠΑ, σε μια ακόμα ένδειξη ανθεκτικότητας της αμερικανικής οικονομίας παρά τον υψηλό πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υπηρεσιών του ISM μειώθηκε οριακά στις 55,1 μονάδες τον Φεβρουάριο, από τις 55,2 μονάδες τον Ιανουάριο, δείχνοντας ότι ο τομέας των υπηρεσιών των ΗΠΑ συνέχισε να επεκτείνεται τον Φεβρουάριο, καθώς διαμορφώθηκε πολύ υψηλότερα από τις 50 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider