Νευρική αναμονή στις ευρωαγορές για τις κεντρικές τράπεζες

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νευρική αναμονή στις ευρωαγορές για τις κεντρικές τράπεζες
Μεταβλητότητα στα μεγάλα χρηματιστηριακά ταμπλό για τη Δευτέρα, με την προσοχή στον Πάουελ της Fed.

Τελευταία ενημέρωση: 14:17

Νευρικότητα καταγράφεται στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τη Δευτέρα, με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζεται στις επόμενες κινήσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών και στα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας.

Το ενδιαφέρον των αγορών βρίσκεται στις δηλώσεις του επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, που ξεκινά την Τρίτη τη διήμερη κατάθεση του στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Κογκρέσου. Η προσοχή βρίσκεται στο κατά πόσο ο Πάουελ θα δώσει «σημάδια» για τις επόμενες κινήσεις της Fed σχετικά με την επιτοκιακή πολιτική της τράπεζας το επόμενο χρονικό διάστημα και το εάν η τράπεζα θα συνεχίσει τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ. Φίλιπ Λέιν, είπε πως ως «τα τρέχοντα στοιχεία για τον υποκείμενο πληθωρισμό δείχνουν πως είναι κατάλληλο να αυξήσουμε τα επιτόκια και μετά από τον Μάρτιο».

Σημειώνεται πως η ευρωτράπεζα έχει αναφέρει πως στη επερχόμενη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής, στις 16 Μαρτίου, θα αυξήσει τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης. Η ΕΚΤ προχωρά από το καλοκαίρι του 2022 σε συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στον στόχο του 2%, από το 8,5% που διαμορφώθηκε για τον Φεβρουάριο.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600πέφτει 0,23% στις 463,18 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 0,11% στις 4.299 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 πέφτει 0,60% στις 7.900 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,11% στις 15.595 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 ισχυροποιείται 0,08% στις 4.298 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανεβαίνει 0,02% στις 27.831 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διολισθαίνει 0,19% στις 9.446 μονάδες.

Μάκρο

Μικρή αύξηση εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Eurostat, καθώς ενισχύθηκαν 0,3% έναντι συρρίκνωσης 1,7% τον Δεκέμβριο του 2022. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 0,6%.

Αύξηση 0,3% εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από τη συρρίκνωση 1,6% τον Δεκέμβριο.

Σημαντική ενίσχυση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των κατασκευών της Ευρωζώνης για τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της S&P Global που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Ο PMI κατασκευών της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 46,1 μονάδες έναντι 46,1 μονάδων τον Ιανουάριο. Σημειώνεται πως κάθε μέτρηση υπό των 50 μονάδων φανερώνει συρρίκνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ενώ οι 47,6 μονάδες είναι η καλύτερη μέτρηση του κατασκευαστικού PMI στην Ευρωζώνη από τον Μάιο του 2022.

Ισχυρή αύξηση κατέγραψαν οι νέες ταξινομήσεις οχημάτων στη Βρετανία για τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα τα στοιχεία της Ένωσης Κατασκευαστών και Εμπόρων Οχημάτων (SMMT) της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε η SMMT, το περασμένο μήνα οι νέες ταξινομήσεις αυτοκινήτων στη Βρετανία έφτασαν τις 74.441, αυξημένες 26,2% σε μηνιαία βάση και ενώ τον Ιανουάριο είχαν αυξηθεί κατά 14,7%.

Η προσοχή της Ασίας στην Κίνα

Νευρικότητα επικράτησε στις ασιατικές αγορές για τη Δευτέρα, στον απόηχο των εκτιμήσεων της κυβέρνησης της Κίνας για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Στα ταμπλό, ο Nikkei κέρδισε 1,11% στις 28.237 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε 0,62% στις 7.328 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα ισχυροποιήθηκε 1,20% στις 2.462 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite απώλεσε 0,19% στις 3.322 μονάδες και ο Shenzhen Component έπεσε 0,08% στις 11.842 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε 0,23% στις 20.615 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider