Πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές με φόντο την ομιλία Πάουελ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές με φόντο την ομιλία Πάουελ
Πτωτικές τάσεις αποτυπώνονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ,, καθώς οι αγορές αναζητούν ενδείξεις για τα σχέδια των Κεντρικών Τραπεζών ως προς τη νομισματική πολιτική τους. 

(UPD 17:46) Πτωτικές τάσεις αποτυπώνονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ,, καθώς οι αγορές αναζητούν ενδείξεις για τα σχέδια των Κεντρικών Τραπεζών ως προς τη νομισματική πολιτική τους.

Στα ταμπλό των ευρωαγορών νωρίτερα επικρατούσε επιφυλακτικότητα, με τη διαπραγμάτευση να διενεργείται σε στενό εύρος, καθώς οι επενδυτές φαίνονταν διστακτικοί να προβούν σε μεγάλες κινήσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,59% στις 461,38 μονάδες.

Ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,04%, φθάνοντας στις 7.926,548 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι διαμορφώνεται 0,35% χαμηλότερα στις 7.348,83 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, στη Φρανκφούρτη, ο DAX γνωρίζει απώλειες 0,49% φθάνοντας 15.578,34 μονάδες, στον απόηχο των στοιχείων για τις γερμανικές παραγγελίες Ιανουαρίου που γνώρισαν αναπάντεχη αύξηση.

Την ίδια ώρα, στο Μιλάνο, ο FTSE MIB «διολισθαίνει» κατά 0,48% στις 27.818,69 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,79% και διαμορφώνεται στις 9.436,80 μονάδες.

Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο, σήμερα και αύριο, αναμένοντας τα νέα μηνύματα για τις επόμενες κινήσεις στο «μέτωπο» των αυξήσεων των επιτοκίων, όπως επίσης και για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Τζερόμ Πάουελ έσπευσε, συγκεκριμένα, να προειδοποιήσει, εκ νέου, ενάντια σε μία πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ανοίγοντας μάλιστα «παράθυρο» για ταχύτερο ρυθμό αυξήσεων των επιτοκίων.

«Η Fed θα ήταν έτοιμη να επιταχύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, εάν τα στοιχεία δείξουν ότι χρειάζεται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάουελ.

Παράλληλα, ο ίδιος παρέπεμψε σε ένα υψηλότερο «ταβάνι» για τα επιτόκια, τονίζοντας ότι τα τελευταία ισχυρά οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι ενδεχομένως τα τελικά επίπεδα των αυξήσεων των επιτοκίων θα είναι υψηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Το ενδιαφέρον, άλλωστε, είναι έντονο και για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, με την Citigroup να «βλέπει» τα επιτόκια στο 4% μέχρι τον Ιούλιο.

Στην Ασία, επικράτησαν μικτά πρόσημα, με τον ιαπωνικό Nikkei να ενισχύεται κατά 0,2%, ενώ ο Topix σημείωσε κέρδη 0,4% και ο Kospi της Νότιας Κορέας γνώρισε οριακή άνοδο στις 2.436,35 μονάδες. Ο Hang Seng, στο Χονγκ Κονγκ, διαμορφώθηκε χαμηλότερα, χάνοντας 0,66%, με τον Shanghai να καταγράφει απώλειες 1,11%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε ρυθμούς sell off η Wall Street μετά τον «χρησμό» Πάουελ για τα επιτόκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider