Οι ευρωαγορές «υποδέχονται» με κέρδη τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ευρωαγορές «υποδέχονται» με κέρδη τις αποφάσεις της ΕΚΤ
Κέρδη κοντά και άνω του 1% για τα μεγάλα χρηματιστήρια της ηπείρου μας. Κέρδη κοντά στο 20% για τη μετοχή της Credit Suisse.

Τελευταία ενημέρωση: 16:58

Εν μέσω μεγάλων διακυμάνσεων, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν άνοδο την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές «χωνεύουν» τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις εξελίξεις γύρω από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια της κατά 0,50% έναντι προσδοκιών που είχε μερίδα των επενδυτών για μικρότερη αύξηση εν μέσω των αναταραχών που έχει επιφέρει στις ευρωπαϊκές τράπεζες η κρίση της Credit Suisse. Η ελβετική τράπεζα έλαβε πακέτο στήριξης 54 δισ. δολαρίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας (SNB), κίνηση που φαίνεται να απομακρύνει τις ανησυχίες για την πορεία της Credit Suisse, τουλάχιστον για τώρα.

Η μετοχή της Credit Suisse στη αγορά της Ζυρίχης κερδίζει 17%, ενώ στο άνοιγμα της Πέμπτης είχε φτάσει σε ιστορικό υψηλό, με άνοδο +40%.

Ακολουθώντας την ανακοίνωση της ΕΚΤ, η επικεφαλής της Ευρωτράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, θέλησε να δώσει διαβεβαιώσεις για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, λέγοντας πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ανθεκτικές και σε καλύτερη κατάσταση από την κρίση του 2008. Ακόμα, η Γαλλίδα αξιωματούχος υπογράμμισε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ, του 2%, για τα επόμενα χρόνια, ενώ τόνισε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει στο μονοπάτι για να επαναφέρει τη σταθερότητα των τιμών.

Σημειώνεται πως η κ. Λαγκάρντ επέλεξε να μην «δείξει» στο εύρος των επόμενων αυξήσεων των επιτοκίων από την πλευρά της ΕΚΤ.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600ενισχύεται 0,97% στις 440,68 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx ανεβαίνει 1,90% στις 4.111 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,82% στις 7.404 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιείται 1,41% στις 14.946 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει άνοδο 1,98% στις 7.022 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει κέρδη 1,20% στις 25.873 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 1,49% στις 8.889 μονάδες.

Μάκρο

Ο -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πληθωρισμός στην Ιταλία για τον Φεβρουάριο και σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 9,8% έναντι 9,9% στην αρχική μέτρηση της Istat. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 9,9%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,1% έναντι 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές και που σημειωνόταν στην αρχική μέτρηση.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

«Μάζεμα« ζημιών για το σύνολο του 2022 εμφάνισε η Deliveroo, με την εταιρεία delivery φαγητών να εκτιμά πως θα καταγράψει κερδοφορία για το σύνολο του 2023.ΩΣύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι προ φόρων ζημίες της Deliveroo για το 2022 ανήλθαν σε 230,6 εκατ. στερλίνες έναντι ζημιών 281,8 εκατ. στερλινών το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Αδικαιολόγητος» ο πανικός στις αγορές για την Credit Suisse διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της SNB

gazzetta
gazzetta reader insider insider