Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε στις αγορές προς τα μέσα του Μαρτίου, έχει επέλθει ένας βαθμός ηρεμίας στις αγορές αυτή την εβδομάδα, με τη μεταβλητότητα του δείκτη Euro Stoxx να έχει επιστρέψει χαμηλότερα από τον μέσο όρο της τριετίας, ενώ παρατηρήθηκε και κάποια σταθεροποίηση στις τιμές των τραπεζικών μετοχών και στις πιστωτικές αγορές, όπως αναφέρει ο Graham Secker, επικεφαλής στρατηγικής στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών της Morgan Stanley.
Ο ίδιος εκτιμά ότι οι επενδυτές βρίσκονται ουσιαστικά σε μια κατάσταση αναμονής καθώς αξιολογούν τις επερχόμενες συνέπειες και τις επιπτώσεις των πρόσφατων γεγονότων. Σε αυτό το στάδιο, οι κινήσεις γύρω από τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών και τραπεζών φαίνεται να είναι πολύ συνεπείς με τις πιστωτικές τάσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αγορές «συμπεριφέρονται» σχετικά καλά και ομαλά αυτή τη στιγμή.
Ωστόσο, ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό σκηνικό λαμβάνει περισσότερο τις διαστάσεις ενός «bullish» σενάριου παρά ενός βασικού, πλέον, σεναρίου. Σε επαφές που είχε η Morgan Stanley με σειρά πελατών διαπιστώθηκε μια πιθανή έλλειψη αδυναμίας ώστε να γίνουν αρκετά «bearish» αυτή τη στιγμή με τους επενδυτές να εξακολουθούν να ελπίζουν ότι οι αγορές μπορούν να ακολουθήσουν ένα μονοπάτι μιας συγκρατημένα πιο αδύναμης ανάπτυξης με ένα χαμηλότερο πληθωρισμό (υποβοηθούμενο από πιο περιορισμένους πιστωτικούς όρους και συνθήκες) και λιγότερο «επιθετικές» - πιο «φιλικές» κεντρικές τράπεζες.
Ο Secker θέτει χαμηλές πιθανότητες επιβεβαίωσης αυτού του σεναρίου (όπου πλέον γίνεται «bull case») και όχι βάσιμες (δηλαδή δεν αποτελεί το βασικό σενάριο) καθώς έχει τις βάσεις του στο γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν γενικά εκπλαγεί θετικά φέτος από τη γενικότερη ανθεκτικότητα των οικονομιών και των αγορών μετοχών μέχρι σήμερα. Αυτή η άποψη αγνοεί επίσης το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική αρχίζει πλέον να «δαγκώνει».
Υπό αυτό το πρίσμα, η Morgan Stanley αναμένει τις προσεχείς εβδομάδες να εμφανιστούν ανεπίσημες ιστορίες για προβλήματα γύρω από τη διαθεσιμότητα πιστώσεων, με μια ασθενέστερη ανάπτυξη και περαιτέρω χρηματοοικονομικά «ατυχήματα» στο μέλλον, αν και όχι απαραιτήτως από τον κύριο ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Κατά συνέπεια επαναλαμβάνει τη θέση του ότι οι επενδυτές θα πρέπει να μειώσουν την «κυκλική» έκθεσή τους και να κινηθούν προς μετοχές με περισσότερά «αμυντικά» - ποιοτικά - αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, θέτοντας τέσσερα κριτήρια που έχουν σχεδιαστεί για την αξιολόγηση των αποτιμήσεων, της κερδοφορίας και του κινδύνου στα κέρδη ανά μετοχή (EPS).
Οι μετοχές με «underweight» σύσταση που διαθέτουν το «χειρότερο συνδυασμό»: i) υψηλή αποτίμηση, ii) υψηλό δείκτη απόδοσης ROE, iii) υψηλή πρόβλεψη αύξησης στα EPS για τους επόμενους δώδεκα μήνες και iv) υψηλό κίνδυνο στα EPS κατά τη διάρκεια ύφεσης είναι οι: Lufthansa, ASM International, Remy Cointreau, ABB, ENEL, Straumann Holdings, Alfa Laval, Volvo, Nibe Industrier και Geberit.
Οι μετοχές με «overweight» σύσταση με «καλύτερο συνδυασμό»: i) χαμηλές αποτιμήσεις, ii) χαμηλού ROE, iii) χαμηλή πρόβλεψη αύξησης των EPS για τους επόμενους δώδεκα μήνες και iv) χαμηλό κίνδυνο στα EPS κατά τη διάρκεια ύφεσης είναι οι: Kerry Group, DCC, BAT, BT, ABFFoods, SSE, Mondi, Croda, Orsted, Siemens Healthineers, Brenntag, Reckitt Benckiser, Evolution, SAP και EssilorLuxottica.