Με θετικό momentum και με διάθεση - όπως διαφαίνεται - ανάληψης ρίσκου, μετά τις ρευστοποιήσεις της Παρασκευής, οπότε και αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες γύρω από το τραπεζικό τοπίο.
Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,04% στις 444,69 μονάδες, με τις τράπεζες να γνωρίζουν «άλμα» 1,7%.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,76% φθάνοντας στις 7.461,87 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να καταγράφει κέρδη 0,94% στις 15.097,11 μονάδες και ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώνεται 1,04% υψηλότερα στις 7.088,28 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 1,19% στις 26.200,82 μονάδες, καθώς ο ισπανικός IBEX 35 γνωρίζει άνοδο 1,30% στις 8.906,60 μονάδες.
Την περασμένη Παρασκευή, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρέθηκαν σε κλοιό ισχυρών πιέσεων, μετά την εκτόξευση των CDS της Deutsche Bank - σε μια εξέλιξη που οι αναλυτές έσπευσαν αν ερμηνεύουν με διάφορους τρόπους και που επανέφερε πάντως τον φόβο των τραπεζών στα ταμπλό.
Σήμερα, η μετοχή της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας κερδίζει άνω του 4%.
Στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων, η Morgan Stanley παρατήρησε ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας «δεν είναι το ίδιο ελκυστικός όσο ήταν».
Μένοντας στο «μέτωπο» των τραπεζών, η First Citizens Bank συμφώνησε να εξαγοράσει τη Silicon Valley Bank (συνήψε συμφωνία για την εξαγορά όλων των δανείων και των καταθέσεων της SVB), με τους επενδυτές να παραμένουν σε επαγρύπνηση, όμως, για πιθανά ανησυχητικά σημάδια στο τραπεζικό σύστημα.
Σημειωτέον ότι ο επικεφαλής της Fed στη Μινεάπολις, Νιλ Κασκάρι, προειδοποίησε, σήμερα, ότι η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσε να φέρει τις ΗΠΑ πιο κοντά σε ύφεση.
Τα τεκταινόμενα στις τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, επηρεάζουν και τις ασιατικές αγορές, οι οποίες έκλεισαν με μικτά πρόσημα.