«Μοιρασμένες» οι ευρωαγορές για το ξεκίνημα του β' τριμήνου, μετά από τον OPEC+

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Μοιρασμένες» οι ευρωαγορές για το ξεκίνημα του β' τριμήνου, μετά από τον OPEC+
Μεικτά πρόσημα στα χρηματιστηριακά ταμπλό της ηπείρου μας τη Δευτέρα, καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις.

Μεικτά πρόσημα επικράτησαν για τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην πρώτη συνεδρίαση του β' τριμήνου του έτους, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στις κινήσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών για την επιτοκιακή τους πολιτική.

Η απόφαση του OPEC+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου επανέφερε στο προσκήνιο τις πληθωριστικές πιέσεις και το κατά πόσο αυτές μπορούν να αυξηθούν λόγω της αύξησης της ενεργειακής ζήτησης που αναμένεται να προκύψει από τη μείωση της παραγωγής του «μαύρου χρυσού». Πλέον, μένει να φανεί το κατά πόσο η απόφαση του OPEC+ θα επηρεάσει τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και το σε ποιο βαθμό θα συνεχιστεί η αύξηση των βασικών επιτοκίων των τραπεζών με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Από την πλευρά του, το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ρόμπερτ Χόλζμαν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,50% τον Μάιο.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,12% στις 457,30 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 έπεσε 0,13% στις 4.309 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,52% στις 7.671 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 0,32% στις 15.579 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 ανέβηκε 0,32% στις 7.345 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ισχυροποιήθηκε 0,29% στις 27.193 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη απώλεσε 0,78% στις 9.160 μονάδες.

Μάκρο

Η δραστηριότητα στα εργοστάσια της ευρωζώνης σημείωσε περαιτέρω μείωση τον περασμένο μήνα καθώς οι καταναλωτές, νιώθοντας τον αντίκτυπο από το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, περιόρισαν τα έξοδά τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα και που έδειξε ότι το κόστος μεταποίησης μειώθηκε για πρώτη φορά από τα μέσα του 2020.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στις 47,3 μονάδες τον Μάρτιο από τις 48,5 μονάδες τον Φεβρουάριο, οριακά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 47,1 αλλά χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για ένατο μήνα. Ο δείκτης παραγωγής, ωστόσο, αυξήθηκε σε υψηλό 10 μηνών στις 50,4 από τις 50,1 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με «αέρα» ανόδου στο β' τρίμηνο το Χρηματιστήριο Αθηνών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider