Αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν τα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Τετάρτη, εν μέσω της επαναφοράς των ανησυχιών στη διεθνή επενδυτική κοινότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Ψηλά στην προσοχή βρέθηκαν τα στοιχεία για την πορεία της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ κατά τον Μάρτιο που ανακοίνωσε η ADP, θέτοντας προβληματισμούς για την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντας βρίσκεται τ εάν η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων της, ώστε να κάμψει τον πληθωρισμό, ρισκάροντας παράλληλα το ενδεχόμενο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ τονίζει πως οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και οι διαφορετικές ταχύτητες της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσαν να εμβαθύνουν τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής αστάθειας, μειώνοντας τις επενδύσεις, την αξία των assets, τα συστήματα πληρωμών και την ικανότητα των τραπεζών να δανείζουν.
Για να περιοριστεί ο δυνητικός κίνδυνος και οι αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις από τις γεωπολιτικές συγκρούσεις, το ΔΝΤ επεσήμανε ότι οι τραπεζικές εποπτικές αρχές, οι ρυθμιστικές αρχές και οι ίδιες οι τράπεζες, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν stress tests και να αναλύσουν σενάρια για να κατανοήσουν καλύτερα το πώς οι αυξανόμενες εντάσεις θα μπορούσαν να μεταδοθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σημειώνεται πως την Πέμπτη είναι η τελευταία «φουλ» μέρα λειτουργίας των ευρωπαϊκών αγορών πριν από το Πάσχα των Καθολικών, με τον όγκο των συναλλαγών να είναι παραδοσιακά χαμηλότερος αυτή την περίοδο του χρόνου.
Η κίνηση των δεικτών
- Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έπεσε 0,17% στις 456,58 μονάδες.
- O Euro Stoxx 50 διολίσθησε 0,39% στις 4.298 μονάδες.
- Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,34% στις 7.660 μονάδες.
- Στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 0,53% στις 15.520 μονάδες.
- Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε απώλειες 0,39% στις 7.316 μονάδες.
- Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,56% στις 26.875 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ισχυροποιήθηκε 0,73% στις 9.50 μονάδες.
Μάκρο
Αξιοσημείωτη βελτίωση εμφάνισε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της ΕΕ το δ’ τρίμηνο του 2022 καθώς ανήλθε σε 10,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 0,3% του ΑΕΠ από έλλειμμα 80,4 δισ. ευρώ ή -2,0% του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο του 2002 και πλεόνασμα 67,2 δισ. ή +1,8% του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Στη Γερμανία αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα αυξήθηκαν οι εργοστασιακές παραγγελίες, σε μια θετική ένδειξη για τη μεταποίηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Εικόνα ισχύος και υψηλό από τον Μάιο του 2022 σημείωσε ο δείκτης PMI της S&P Global για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης τον Μάρτιο, καθώς ο σύνθετος δείκτης PMI για μεταποίηση και υπηρεσίες ανήλθε σε υψηλό 10 μηνών στο πρώτο τρίμηνο, στις 53,7 μονάδες από 52 μονάδες το Φεβρουάριο, επιτυγχάνοντας τρεις σερί μήνες πάνω από το κρίσιμο όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Επιχειρηματικές εξελίξεις
Απώλειες 1% σημείωσε η μετοχή της UBS στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, καθώς η διοίκηση της τράπεζας προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους επενδυτές την Τετάρτη ότι η εξαγορά της Credit Suisse μπορεί να λειτουργήσει και να αποδώσει καρπούς για τους μετόχους της.
Ο Κολμ Κέλεχερ περιέγραψε τη μεγαλύτερη τραπεζική διάσωση από την παγκόσμια οικονομική κρίση ως «ορόσημο» για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και μεγάλη πρόκληση για την UBS ενώ προσπάθησε να καλλιεργήσει κλίμα καθησυχασμού στους μετόχους, κάνοντας λόγο για «μια νέα αρχή και τεράστιες ευκαιρίες για την τράπεζα και την Ελβετία».