Αναμενόμενη λίγο εώς πολύ η οπισθοχώρηση του Χρηματιστήριου μετά το «φλέρτ» με τα υψηλά 9ετίας και το σερί των 11 ανοδικών συνεδριάσεων.
Αρκετά χαρτοφυλάκια έσπευσαν να κατοχύρωσουν κέρδη στα υψηλά χωρίς παράλληλα να κινδυνεύουν κρίσιμα επίπεδα στήριξης καθώς η τάση παραμένει ανοδική.
Επιπλέον, παρά τις πιέσεις και τη νευρικότητα που επικρατεί στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού (Wall Street), το Χρηματιστήριο δείχνει αξιοσημείωτη, πρωτίστως αντοχή, και δευτερευόντως μια ισχυροποίηση της μεγάλης εικόνας. Η ευρύτερη αναδιάταξη θέσεων από τα χαρτοφυλάκια και η έστω και διστακτική - προς ώρας - απομάκρυνση από τις μεγάλες διεθνείς αγορές, ευνοεί τις αναδυόμενες αγορές στις οποίες εντάσσεται και το ΧΑ, φέρνοντας φρεσκάδα και κεφάλαια.
Το ΧΑ έτρεξε ένα 11x11 με οδηγό μεν τις τράπεζες αλλά και υπό τη συνοδεία τίτλων όπως η Aegean, η Viohalco, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως το ανοδικό «τρένο» του ΧΑ στηρίζεται από εκατέρωθεν δυνάμεις, καθώς όλες οι μετοχές πάνε πάνω, με ένα rotation που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης, ότι τα υψηλότερα είναι μπροστά μας. Την ίδια στιγμή σε ανοδική τάση και συνεδριάσεις υπερισχύουν σημαντικά οι αγοραστές και η αγορά δείχνει πιο στιβαρή, εν αντιθέση με τις όποιες πτωτικές - διορθωτικές συνεδριάσεις που ο τζίρος υποχωρεί και η όποια προσφορά βγαίνει έστω και μερικώς προσπαθεί να καλυφθεί από τα χαμηλά.
Πέραν αυτών, η σχυρή κερδοφορία, η τελική ευθεία για την επενδυτική βαθμίδα και την αναβάθμιση του ΧΑ, η υψηλότερη ανάπτυξη και η επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα, αποτελούν τους καταλύτες ανόδου.
Επιπλέον, με διπλό πλεόνασμα όχι μόνο πρωτογενές αλλά και συνολικό (μαζί δηλαδή με τους τόκους) έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2023 σύμφωνα τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Μαρτίου 2023 που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης. Τα στοιχεία δείχνουν σημαντική υπέρβαση των φορολογικών εσόδων έναντι του στόχου, υπερσυγκράτηση δαπανών αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα 3,1 δισ. ευρώ σε επίπεδο τριμήνου. Ανάλογη είναι η εικόνα και για τον μήνα Μάρτιο.
Ως προς τις τράπεζες, κανένα αντίκτυπο ως προς τις αξιολογήσεις τους δεν επιφέρει η κίνηση υιοθέτησης του μέτρου στήριξης των δανειοληπτών, με τον καθορισμό ενός πλαφόν στο επιτόκιο των ενήμερων στεγαστικών δανείων, όπως αναφέρει η Fitch Ratings.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το μέτρο θα περιορίσει τα οφέλη στην κερδοφορία από τα υψηλότερα επιτόκια, αλλά θα στηρίξει την ποιότητα του ενεργητικού περιορίζοντας τις πιέσεις καταβολής των υψηλών δόσεων από τους δανειολήπτες.
Από την άλλη, σε μια κυβέρνηση συνασπισμού είναι πιθανόν να οδηγήσει η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στη χώρα, στη βάση του κατακερματισμένου πολιτικού σκηνικού, όπως εκτιμά η Oxford Economics.
Ωστόσο, οι αναλυτές του οίκου δεν εκτιμούν ότι οι όποιοι πολιτικοί τριγμοί θα επηρεάσουν τις βασικές τους εκτιμήσεις για την Ελλάδα, όπου αναμένουν μια ήπια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, αν και η πολιτική αβεβαιότητα είναι υψηλή, θεωρούν απίθανη μια επανάληψη των εντάσεων που παρατηρήθηκαν μετά τις εκλογές του 2015, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε ένα πολύ καλύτερο πλαίσιο, με έναν χαμηλότερο δείκτη ανεργίας και μια ισχυρότερη δημοσιονομική θέση, καθιστώντας αρκετά δύσκολο τυχόν περαιτέρω γύρους λιτότητας παρά την επανεισαγωγή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων το 2024.
Επιπλέον, σχεδόν 1,7 δισ. ευρώ ανήλθαν οι προσφορές κατά την επανέκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που διενεργήθηκε σήμερα και το οποίο είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2023 με ημερομηνία λήξης το 2033. Το ποσό των 300 εκατ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο, με την απόδοση να ανέρχεται στο 4,31%, ελαφρώς υψηλότερη σε σχέση με το 4,25% του Ιανουαρίου.
Επιστρέφοντας στο ταμπλό, μερίδα επενδυτών κυρίως με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα κινήθηκαν προς τη γραμμή του profit taking, κίνηση σημαντική τόσο για να υπάρξει μια ισχυροποίηση της ανοδικής κινησης ενόψει συνέχειας, όσο και για να αποφορτιστούν οι ταλαντωτές που είχαν μπει σε υπεραγορασμένα επίπεδα, δίνοντας έτσι και το ενδεικτικό σήμα.
Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,82% στις 1.111,11 μονάδες, με τον τζίρο να υποχωρεί μερικώς στα 97 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχώρησε κατα 0,84% στις 2.688 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,48% στις 827,22 μονάδες.
Μέρος των βραχυπρόθεσμων πιέσεων πέρασε κυρίως στις τράπεζες, με την Alpha Bank στο -2,34% και στα 1,915 ευρώ, την ΕΤΕ στο -0,78%, τη Eurobank στο -0,90% μαζεύοντας σημαντικός μέρος της προσφοράς και την Πειραιώς στο -2,45% λόγω και της σημαντικής υπεραπόδοσης του τελευταίους διαστήματος.
Αντίστοιχα και για ανάλογους λόγους απώλειες κατέγραψαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,77%), ΜΟΗ (-2,52%), ΟΤΕ (-1,64%), Μυτιληναίος (-1,01%) και Titan (-1,05%).
Από την άλλη, Cenergy και Aegean κατάφεραν να διατηρήσουν και σήμερα το θετικό πρόσημο, όπως και η Jumbo.