Wall Street: Νέο «σφυροκόπημα» (-49%) στην First Republic «βύθισε» στα κόκκινα την αγορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Νέο «σφυροκόπημα» (-49%) στην First Republic «βύθισε» στα κόκκινα την αγορά
Τριψήφιες απώλειες για τον Dow Jones, πτώση σχεδόν 2% για τον Νasdaq.

Σε αρνητικό έδαφος ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης στην αμερικανική αγορά, με τους κυριότερους δείκτες της Wall Street να δοκιμάζουν τα ενδοσυνεδριακά τους χαμηλά στη λήξη των συναλλαγών, καθώς η αναζωπύρωση των φόβων για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος με αφορμή τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου της First Republic Bank επανάφερε τον προβληματισμό στις τάξεις των επενδυτών

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στα χαμηλά ημέρας και συγκεκριμένα στις 33.546 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 1,02%. Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο S&P 500, ο οποίος υποχώρησε κατά 1,58% στις 4.071 μονάδες, ενώ ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που έκλεισε στις 11.799 μονάδες, με απώλειες σχεδόν 2%.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, σε ιστορικά χαμηλά με «βουτιά» άνω του 49% έκλεισε η μετοχή της περιφερειακής τράπεζας First Republic Bank, η οποία είδε τις καταθέσεις της να μειώνονται κατά 40% στα 104,5 δισ. δολάρια. Εντός του 2023, ο τίτλος της First Republic έχει χάσει άνω του 90% της αξίας του.

Η καταβαράθρωση της First Republic συμπαρέσυρε σε ισχυρές απώλειες αρκετούς τίτλους περιφερειακών τραπεζών, με την Western Alliance να χάνει 5,6%, την Pacίfic West 9% και την Charles Schwab σχεδόν 4%. Ως εκ τούτου με πτώση 4% έκλεισε και ο δείκτης των περιφερειακών τραπεζών SPDR S&P Regional Banking ETF, ενώ ο τραπεζικός δείκτης SPDR S&P Bank ETF έχασε 3%.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε και η μετοχή της UBS καθώς η εταιρεία μεταφορών έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το α' τρίμηνο, ενώ με πτώση 2% έκλεισε και η μετοχή της Alphabet λίγο πριν η μητρική της Google ανακοινώσει την υπέρβαση των προβλέψεων των αναλυτών για τις επιδόσεις της στο α' τρίμηνο του έτους.

Μοναδική εξαίρεση στο πτωτικό κλίμα της αγοράς ήταν ο τίτλος της PepsiCo, καθώς τα έσοδα και τα κέρδη για το α' τρίμηνο κινήθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Μάκρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, στη σκιά πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τις προοπτικές της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης του Conference Board σημείωσε πτώση τον Απρίλιο φθάνοντας στο 101,3, από το 104 που βρισκόταν τον Μάρτιο. Ωστόσο, ο δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες ενισχύθηκε στο 151,1.

Ταυτόχρονα, μικρή αύξηση κατέγραψαν οι τιμές πώλησης κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η αρμόδια ομοσπονδιακή αρχή στέγασης της χώρας (FHFA). Οι τιμές παρουσίασαν μηνιαία άνοδο 0,5$% έναντι αύξησης 0,1% που είχαν καταγράψει τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια συρρίκνωση 0,1%.

Εξάλλου, ο δείκτης για τις τιμές κατοικιών της S&P CoreLogic τον Φεβρουάριο σημείωσε άνοδο 0,06% έναντι συρρίκνωσης 0,43% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια πτώση 0,40%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Και πάλι πάνω από τα 2.000 δολάρια ο χρυσός

Σε χαμηλά 20 ημερών το πετρέλαιο - Τέλος το ανοδικό σερί με απώλειες 2%

Η First Republic προσπαθεί να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία 100 δισ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider