«Ψηλώνει» το στόχο για το Χρηματιστήριο Αθηνών η Goldman Sachs - Στις προτιμώμενες επιλογές της

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Ψηλώνει» το στόχο για το Χρηματιστήριο Αθηνών η Goldman Sachs - Στις προτιμώμενες επιλογές της
Στις προτιμώμενες επιλογές της Goldman Sachs μεταξύ των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης αλλά και ευρύτερα συγκαταλέγεται πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών, με του αναλυτές στρατηγικής να αυξάνουν μάλιστα και τα περιθώρια ανόδου για το Γενικό Δείκτη.

Στις προτιμώμενες επιλογές της Goldman Sachs μεταξύ των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης, αλλά και ευρύτερα, συγκαταλέγεται πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αναλυτές στρατηγικής να αυξάνουν μάλιστα και τα περιθώρια ανόδου για το Γενικό Δείκτη.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος θέτει τιμή στόχο για το Γενικό Δείκτη στις 1.200 μονάδες από τις 1.075 μονάδες που ανέμενε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με την αγορά να βρίσκεται στις 1.096 μονάδες. Αυτό συνεπάγεται ένα περιθώριο ανόδου της τάξεως του 9,4% περίπου κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες. Ο δείκτης αποτίμησης P/E NTM (πολλαπλασιαστής κερδών για τους επόμενους δώδεκα μήνες) για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται στο 8,6x, χαμηλότερα από το στόχο της Goldman Sachs στο 8,9x και έναντι 12,4x για τις αναδυόμενες αγορές και 12,5x για την Ευρώπη (στόχοι της G.S). Επίσης, τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) εκτιμάται πως θα ενισχυθούν κατά 8% κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, με το consensus στο 9%, ενώ, η μερισματική απόδοση εκτιμάται στο 5%.

Goldman Sachs

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι ελληνικές μετοχές εξακολουθούν να δείχνουν αρκετά φθηνές, ιδιαίτερα σε σχέση με τα επιτόκια της περιοχής, καθώς, υπήρξε μια αρκετά συνεπής, γραμμική, σχέση μεταξύ των αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών και των επιτοκίων (η Goldman Sachs χρησιμοποιεί δείκτη αποτίμησης P/E «STM» αντί για το δείκτη P/B, όπως πράττει για τις περισσότερες αναδυόμενες αγορές μετοχών δεδομένης της εξαιρετικά ασταθούς φύσης και υψηλής μεταβλητότητας των ελληνικής μετοχών κατά την τελευταία δεκαετία – όπου οι αποτιμήσεις είναι πιο σταθερές σε μακροπρόθεσμες προσδοκίες και όχι σε τρέχοντα - spot δεδομένα).

Σε βραχυπρόθεσμα χρονικά διαστήματα, οι ελληνικές μετοχές (σε σχέση με τις αντίστοιχες των αναδυόμενων) διαπραγματεύονται αρκετά «κοντά» έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών (σε σχέση με τον κλάδο των αγαθών). Ο MSCI Greece υπεραπέδωσε σε σχέση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη (καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν υποαποδώσει σημαντικά κατά τη διάρκεια πρόσφατων πιέσεων που δέχθηκαν), αλλά, σε σύγκριση με άλλες αγορές μετοχών στη περιοχή CEEMEA - EM (Κεντρική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική), η Goldman Sachs αναμένει συγκρατημένα υψηλότερες αποδόσεις για τον MSCI Greece το επόμενο διάστημα (+9% έναντι +7% για CEEMEA).

Ευρύτερα και μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, τις υψηλότερες αποδόσεις, σύμφωνα με τη Goldman Sachs, αναμένεται να καταγράψουν οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας, της Τουρκία, του Κατάρ, της Ταϊλάνδης, της Ινδία, της Κορέας, της Ταϊβάν, των Φιλιππίνων, της Βραζιλίας και της Κολομβίας που εκτιμάται πως θα κινηθούν με ένα διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Να σημειωθεί πως ο αμερικανικός οίκος ενισχύει την εκτίμησή του και για την πορεία του δείκτη MSCI EM (MSCI Αναδυόμενων Αγορών) στις 1.150 μονάδες από τις 1.125 μονάδες προηγουμένως, ενώ αναμένει περιορισμένα περιθώρια ανόδου για τον Stoxx 600 στις 475 μονάδες και αρνητικά πλέον για τον S&P 500 στις 4.000 μονάδες.

Βέβαια, ο Μάιος, μεμονωμένα, αποτελεί και έναν επίφοβο μήνα για τις μετοχές. Τα ιστορικά δεδομένα υποστηρίζουν τη βάση της επενδυτικής στρατηγικής του «Sell in May and Go Away», που βρίσκει τις αγορές να υποαποδίδουν στο εξάμηνο μεταξύ Μαΐου - Οκτωβρίου, καταγράφοντας μια πολύ ισχυρότερη κίνηση μεταξύ Νοεμβρίου - Απριλίου. Με αφετηρία το 1945, φαίνεται πως ο δείκτης S&P 500 έχει καταγράψει μια μέση σωρευτική άνοδο της τάξεως του 6,7% την χρονική περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου - Απριλίου σε σύγκριση με μια μέση άνοδο της τάξεως του 2% περίπου μεταξύ Μαΐου - Οκτωβρίου. Φυσικά, οι εποχικοί παράγοντες κατέχουν σημαντική θέση (όπως και στο «Santa Claus Rally») στην ισχυροποίηση της συγκεκριμένης επενδυτικής στρατηγικής, ωστόσο οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, ο επιχειρηματικός κύκλος και το περιβάλλον της αγοράς «φώτισαν» και και κάποια πιθανά τρωτά σημεία στην αντίληψη και την παγίωση αυτής ως ενός σταθερού κανόνα. Για παράδειγμα, η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αγορές και κατά την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου 2019 - Απριλίου 2020, που συνήθως είναι γνωστή για μια περίοδο υψηλών αποδόσεων. Από τον αντίποδα, μια εναλλακτική επιλογή αποτελεί το «rotation» και η διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων, αλλά στη βάση της ατζέντας των γεγονότων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, τα περιθώρια ελιγμών στο «κυνήγι» των αποδόσεων περιορίζονται για το φετινό Μάιο.

H Goldman Sachs, λαμβάνοντας μια πιο αμυντική κλίση, δεδομένης της έλλειψης δυναμικής για μια βραχυπρόθεσμης υπεραπόδοσης, επισημαίνει πως η περιοχή των αναδυόμενων αγορών εκτός της Κίνας, προσφέρει παρόμοιες αποδόσεις με αυτές των διεθνών, με χαμηλότερο δείκτη Sharpe. Οι οικονομολόγοι του αμερικανικού οίκου αναμένουν μια «ήπια προσγείωση» για την αμερικανική οικονομία, με μια μέτρια αποδυνάμωση του δολαρίου κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα φαίνεται υποστηρικτικό για τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών, αν και υπάρχουν κάποιοι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι οι οποίοι είναι αρκετά υψηλοί ώστε να διατηρήσουν την σχετικά επιφυλακτική θέση της Goldman Sachs και τη μη αλλαγή σύστασης σε «overweight» αυτή τη στιγμή. Το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ παρουσιάζει τον πιο πιθανό «καταλύτη» (που εκτιμούν ότι θα πρέπει να ερμηνευθεί ως πιθανό «σοκ» για την ανάπτυξη των ΗΠΑ σε αντίθεση με έναν σημαντικό κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων).

Για κάθε περιοχή και ζώνη, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποδόσεων θα προέλθει από την αύξηση των EPS (κέρδη ανά μετοχή). Εκτός Ασίας, υπάρχουν μόνο τρεις αγορές, στις οποίες προβλέπει αποδόσεις άνω του 10%, οι οποίες είναι η Ελλάδα, το Κατάρ και η Τουρκία και οι οποίες σε μεγάλο βαθμό αποτελούν «stories» αποτιμήσεων και πετρελαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider