Πτώση άνω του 1% στην Wall Street την Τρίτη, πριν από τις αποφάσεις της Fed

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτώση άνω του 1% στην Wall Street την Τρίτη, πριν από τις αποφάσεις της Fed
Οι ανησυχίες για τις περιφερειακές τράπεζες κυριάρχησαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Η μετοχή της PacWest υποχώρησε κοντά στο 30%.

Απότομη πτώση κατέγραψε για την Τρίτη η Wall Street, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για το μέλλον της επιτοκιακής πολιτικής στις ΗΠΑ και τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones υποχώρησε 1,08% ή 367,17 μονάδες στις 33.684 μονάδες.

Ο S&P 500 διολίσθησε 1,17% ή 48,60 μονάδες στις 4.119 μονάδες.

O Nasdaq απώλεσε 1,08% ή 132,09 μονάδες στις 12.080 μονάδες.

Μεγάλες χαμένες στη συνεδρίαση της Τρίτης ήταν οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την πορεία του κλάδου μετά από την εξαγορά της First Republic Bank από την JP Morgan. Η μετοχή της PacWest υποχώρησε κοντά στο 30%.

Οι αποφάσεις της Fed

Από τη διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) αναμένεται το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) να ανακοινωθεί νέα αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία. Υπενθυμίζεται πως από τον Μάρτιο του 2022 η Fed προχωρά σε αύξηση των επιτοκίων της με στόχο την επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων και το «πάγωμα» της οικονομίας ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% που έχει θέσει η τράπεζα.

Σημειώνεται πως οι εξελίξεις γύρω από την First Republic και το ενδεχόμενο νέων πηγών αστάθειας στο χρηματοπιστωτικό συστήματα των ΗΠΑ προκαλούν ενδιαφέρον για το κατά πόσο η Fed μπορεί να αναστείλει τη συνέχιση στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group οι αναλυτές δίνουν 82% πιθανότητες για μια αύξηση 25 μονάδων βάσης από την Fed την Τετάρτη. Το αντίστοιχο ποσοστό χθες ήταν στο 93%.

Εν μέσω του ρευστού σκηνικού, δημοσιεύματα των αμερικανικών media υποστηρίζουν την Τρίτη πως γερουσιαστές των ΗΠΑ ενισχύουν την πίεση τους προς την Fed και τον επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, για παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed.

Οι εξελίξεις για το χρέος

Ακόμα ένα μεγάλο ζητούμενο για τους επενδυτές είναι το «ταβάνι» του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ. Λευκός Οίκος κάλεσε το Κογκρέσο να αυξήσει, χωρίς προϋποθέσεις, το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να συζητήσει στις 9 Μαΐου «την έναρξη μιας ξεχωριστής διαδικασίας προϋπολογισμού» σε αυτήν τη συνάντηση, είπε η εκπρόσωπός του, Καρίν Ζαν-Πιέρ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Δεν θα διαπραγματευτούμε αυτό το θέμα» με τους Ρεπουμπλικάνους, τόνισε.

Εμπορεύματα

Ισχυρή πτώση κατέγραψαν για την Τρίτη τα συμβόλαια του πετρελαίου, καθώς τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Ιουνίου, έπεσε 5,3% ή 4 δολάρια στα 71.66 δολάρια ανά βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Ιουλίου, έχασαν 5% ή 3,99 δολάρια στα 75.32 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Ιουνίου, ενισχύθηκαν 1,6% ή 31,1 δολάρια στα 2.023,30 δολάρια ανά ουγγιά.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη 10% κατέγραψε η μετοχή της Uber αφότου η εταιρεία κατέγραψε άνοδο εσόδων 29% στο α' τρίμηνο. Για το β' τρίμηνο του 2023, η διοίκηση της Uber αναμένει πως θα παρουσιάσει κέρδη EBITDA μεταξύ των 800 και των 850 εκατ. δολαρίων, έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 749 εκατ. δολάρια.

Ακόμα, προβλέπει ακαθάριστα έσοδα μεταξύ των 33 και των 34 δισ. δολαρίων, έναντι εκτίμησης για 33 δισ. δολάρια.

Οριακή άνοδο εμφάνισε ο τίτλος της Pfizer, με τα έσοδα και τα κέρδη της αμερικανικής φαρμακευτικής να καταγράφουν ετήσια πτώση για το α' τρίμηνο του 2023 αλλά και να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι πωλήσεων των εμβολίων που συνκατασκευάζει με την BioNTech κατά του κορονοϊού απέδωσαν 3,06 δισ. δολάρια, μειωμένες κατά 77% σε ετήσιο επίπεδο. Οι αναλυτές ανέμεναν πωλήσεις 2,37 δισ. δολαρίων.

Μάκρο

Κάμψη καταγράφηκε στις κενές θέσεις εργασίας των ΗΠΑ κατά τον Μάρτιο, καθώς αυτές διαμορφώθηκαν σε 9,29 εκατ. έναντι 9,93 εκατ. τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 9,73 εκατ. κενές θέσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Κατρακύλα» στις ευρωαγορές με την προσοχή στις τράπεζες - Σε χαμηλό ενός μήνα

Στο «photo finish» το θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider