Ισχυρές απώλειες σημείωσαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Τρίτη, με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζεται στην επιτοκιακή πολιτική των κεντρικών τραπεζών και εν μέσω των προβληματισμών για τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σχετικά με τις κεντρικές τράπεζες, η αμερικανική Fed αναμένεται την Τετάρτη να ανακοινώσει αύξηση των βασικών της επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Οι αγορές εκτιμούν πως την Πέμπτη θα ακολουθήσουν με αυξήσεις των δικών τους επιτοκίων τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στα όσα θα ειπωθούν από τους επικεφαλής των 3 τραπεζών για την πορεία της οικονομία σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ θεωρείται βέβαιο πως θα αναζητηθούν διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Εν αναμονή των παραπάνω, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 7% για τον Απρίλιο, με οριακή μηνιαία άνοδο, δείχνοντας πως απέχει πολύ από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.
Η κίνηση των δεικτών
- Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1,19% στις 461,08 μονάδες, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Απριλίου.
- Ο Euro Stoxx 50 έπεσε 1,48% στις 4.294 μονάδες.
- Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε 1,24% στις 7.773 μονάδες.
- Στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 1,23% στις 15.726 μονάδες.
- Στο Παρίσι ο CAC 40 «γκρεμίστηκε» 1,45% στις 7.383 μονάδες.
- Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο συγκέντρωσε απώλειες 1,65% στις 26.630 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έπεσε 1,72% στις 9.082 μονάδες.
Επιχειρηματικές εξελίξεις
Σημαντικές απώλειες κατέγραψε στην αγορά του Λονδίνου η μετοχή της BP. Η βρετανική εταιρεία κατέγραψε κέρδη από το κόστος αντικατάστασης (χρησιμοποιείται ως δείκτης για τα καθαρά κέρδη) ύψους 4,96 δισ. δολαρίων, καθώς αυτά επηρεάστηκαν από τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το μέγεθος έρχεται να συγκριθεί με τα 4,8 δισ. δολάρια του δ' τριμήνου και με τα 6,2 δισ. δολάρια του α' τριμήνου του 2022. Οι αναλυτές τα τοποθετούσαν στα 4,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Refinitiv.
Μάκρο
Νέα συρρίκνωση κατέγραψε η μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, ωστόσο χαμηλότερη των προκαταρκτικών στοιχείων, ενώ το κόστος των πρώτων υλών μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχεδόν τρία χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI της S&P Global υποχώρησε στις 45,8 μονάδες τον Απρίλιο, από τις 47,3 τον Μάρτιο, μόλις ξεπερνώντας το μέγεθος των 45,5 μονάδων των προκαταρκτικών στοιχείων και παραμένοντας κάτω από τις 50 μονάδες για 10ο διαδοχικό μήνα. Ο δείκτης παραγωγής μειώθηκε και πάλι στις 48,5 μονάδες, από τις 50,4 τον περασμένο μήνα.