Μέσω της Coca Cola και των τραπεζών ελέγξαν το «παιχνίδι» οι αγοραστές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστήριου, αναμένοντας παράλληλα τις κινήσεις της Fed (σήμερα) και της ΕΚΤ (αύριο).
Τι βλέπουν οι αγορές και τι τιμολογούν για τα επιτόκια; Στο 88% φτάνουν οι πιθανότητες αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης για σήμερα από τη Fed, περίπου στο 1% η πιθανότητα μείωσης τον Ιούνιο, στο 37% η πιθανότητα μείωσης κατά 25 μ.β τον Ιούλιο και στο 60% προς τον Σεπτέμβριο (η αγορά τιμολογούσε με 30% πιθανότητες μια αύξηση κατά 25 μ.β στην προχθεσινή αναφορά JOLTS του Ιουνίου).
Ωστόσο, το εύθραυστο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σκηνικό, η εμπιστοσύνη που κλονίζεται και αποτυπώνεται εμφανώς πλέον στο διεθνές τραπεζικό σύστημα στη βάση και της ελλιπούς εποπτείας, το «American Dream» που ξεθωριάζει και εξελίσσεται σε μια παγίδα χρέους και η αβεβαιότητα που ενισχύεται κατακόρυφα καθώς οι γεωπολιτικές ισορροπίες αναδιαμορφώνονται και οι κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη εν ριπή οφθαλμού, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αγοραστικών κινήσεων από τα χαρτοφυλάκια, που θέτουν επί τάπητος πλέον έναν πιο «αμυντικό» προσανατολισμό καθώς αναθεωρείται το σενάριο μιας «απότομης προσγείωσης» («hard landing» σενάριο) της οικονομίας. Μιας παγκόσμιας οικονομίας που συνεχίζει να «ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί» και δε διαθέτει κανένα «μαξιλάρι» και καμία «θωράκιση» έναντι μιας απότομης ύφεσης, τη στιγμή μάλιστα που οι κίνδυνοι - αλληλοσυνδεόμενοι ως επί το πλείστον - παραμένουν πολύ πιο αυξημένοι από ό,τι συνήθως.
Σε αυτό το σκηνικό, το Χρηματιστήριο έχει δείξει να αυτονομείται από τον Οκτώβριο του 2022 - που αποτέλεσε την απαρχή μιας σπουδαίας ανοδικής κίνησης - και καλείται πλέον να ανταπεξέλθει και να χτίσει υψηλές «ζώνες άμυνας» για να αποκρούσει τόσο τα εξωτερικά όσο και τα εσωτερικά «πυρά». Απέχοντας μόλις 12 συνεδριάσεις από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στις 21 Μαΐου, η εγχώρια αγορά λαμβάνει πιο επιφυλακτικά χαρακτηριστικά, ενώ τα πιο ελκυστικά σημεία εισόδου που προέκυψαν στις τράπεζες από το «pullback» που κατέγραψαν, έχουν οδηγήσει σε κέρδη. Η συνέχεια που δίνεται ως προς την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, η καλύτερη εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών, η απόσταση βολής που απέχει από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και το ισχυρό σετ αποτελεσμάτων των εισηγμένων αποτελούν ισχυρά «χαρτιά» για τους long, που εύκολα μπορούν να «καούν» σε μια ενδεχόμενη πυροδότηση ενός διεθνούς sell off. Άλλωστε, το ήδη ανοιχτό ρήγμα που αφήνουν πίσω τους οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται να διευρύνεται όπως και τα τραπεζικά «θύματα» που πέφτουν σε αυτό (Silicon Valley Bank, Signature Bank, έπεται η First Republic Bank με την Credit Suisse να καταρρέει υπό την απουσία της ουσίας των λέξεων «εμπιστοσύνη» και «αξιοπιστία»). Όπως πολύ εύστοχα δήλωσε o Larry Summers (πρώην υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ) «αυτά τα πράγματα είναι όπως οι δασικές πυρκαγιές, είναι πολύ πιο εύκολο να τις αποτρέψεις, παρά να τις περιορίσεις αφού αρχίσουν να εξαπλώνονται».
Παράλληλα, σε αναπροσαρμογή των εκτιμήσεών της για τα μεγέθη της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε η Morgan Stanley, αυξάνοντας παράλληλα και τις τιμές στόχους για τις μετοχές των δύο συστημικών τραπεζών. Ο οίκος θέτει σύσταση «equal - weight» για τη μετοχή της Alpha Bank, αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 1,44 ευρώ (βασικό σενάριο) από 1,37 ευρώ προηγουμένως, ενώ στο «bull case» η τιμή φτάνει στα 1,70 ευρώ (από 1,67 ευρώ) και στο «bear case» στα 0,50 ευρώ από 0,48 ευρώ.
Στο ταμπλό, η Coca Cola αποτέλεσε τον οδηγό της ανόδου υπό τη συνοδεία των τραπεζών, που όπως αναφέραμε είχαν διαμορφώθει ελκυστικά σημεία εισόδου. Βέβαια, η επιθετική προεξόφληση ενδέχεται να κρύβει και κινδύνους στη βάση των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών.
Μάλιστα μιλώντας στο insider.gr, η κα. Giani της Citigroup αναφέρθηκε στον αντίκτυπο των «επιθετικών» χειρισμών της ΕΚΤ στο σκέλος της πιστωτικής επέκτασης, χωρίς παρ'όλα αυτά, να θεωρεί πως θα προκληθεί μια σημαντική απομόχλευση και μια αύξηση των NPLs, όπως στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Η έμπειρη οικονομολόγος του αμερικανικού οίκου, αναμένει πως το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα φτάσει προς το 4%, με τους κινδύνους να στρέφονται ξεκάθαρα προς την πλευρά των περαιτέρω αυξήσεων και των κινήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γύρω από να «σφίξει υπερβολικά τα λουριά».
Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,78% στις 1.095,96 μονάδες, με τον τζίρο στα 73,68 εκατ. ευρώ. Ο FTSE ενισχύθηκε κατά 1,04% στις 2.656,07 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με κέρδη 2,66% στις 813,58 μονάδες.
Επιμέρους στις τράπεζες, η μετοχές των Eurobank - Πειραιώς κατέγραψαν μίνι ράλι με κέρδη 3,97% και 4,71% αντίστοιχα, με την Alpha να ακολουθεί στο 2,33% και την ΕΤΕ να γυρνάει στις δημοπρασίες σε θετικό έδαφος και στα 4,745 ευρώ.
Παράλληλα, η μετοχή της ΕΕΕ συνεχίζει την ανοδική κούρσα κλείνοντας σήμερα με κέρδη 2,11% στα 28,08 ευρώ. Αυτό οφείλεται και στα εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε. Συγκεκριμένα, ισχυρή αύξηση των καθαρών εσόδων της για το α’ πρώτο τρίμηνο του 2023 κατέγραψε η Coca-Cola HBC, με «όπλο» την προσήλωση στην στρατηγική της, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η εταιρεία. Στα βασικά σημεία των επιδόσεων πρώτου τριμήνου, η Coca-Cola HBC AG, επισημαίνει πως η συνεπής εκτέλεση της στρατηγικής της 24/7 κατανάλωσης οδήγησε σε αύξηση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις του πρώτου τριμήνου κατά 22,2% σε οργανική βάση, εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Επιπλέον, προς τα πάνω έστειλαν την αγορά ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo, ενώ και η Viohalco σιγόνταρε το ρυθμό των long κλείνοντας με κέρδη 1,46%.
Πιέσεις εν μέσω profit taking πέρασαν σε Lamda (-2,51%), με τη Μυτιληναίος στο -0,77%, την Ελλάκτωρ στο -1,96% και την Aegean στο -2,01%.