Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές πριν από τα επιτόκια της Fed και της ΕΚΤ

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές πριν από τα επιτόκια της Fed και της ΕΚΤ
Σε Ιταλία και Γερμανία η μεγαλύτερης άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών για την Τετάρτη. Απώλειες για τη μετοχή της BNP Paribas.

Με μικρή άνοδο έκλεισαν την Τετάρτη τα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αποφάσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών.

Αργότερα την Τετάρτη η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 0,25%, στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στα όσα θα πει ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για το κατά πόσο οι κινήσεις της τράπεζας επηρεάζουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις ΗΠΑ και το στο κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος για ύφεση στην αμερικανική οικονομία λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Την Πέμπτη, αύξηση των επιτοκίων της αναμένεται να ανακοινώσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η προσοχή θα βρεθεί στις αναφορές για τις μελλοντικές κινήσεις της ΕΚΤ και ιδιαίτερα στο πως θα προχωρήσει η καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,32% στις 462,54 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 0,36% στις 4.310 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιήθηκε 0,19% στις 7.787 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανέβηκε 0,59% στις 15.820 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 συγκέντρωσε κέρδη 0,28% στις 7.403 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,75% στις 26.831 μονάδες ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 0,05% στις 9.077 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απώλειες άνω του 2% κατέγραψε στην αγορά της Γερμανίας η μετοχή της Lufthansa παρά την ανακοίνωση για υψηλότερα έσοδα και μικρότερες ζημιές στο πρώτο τρίμηνο.

Ο γερμανικός όμιλος αερομεταφορέων ανακοίνωσε έσοδα 7,02 δισ. ευρώ για τους τρεις μήνες έως το τέλος Μαρτίου, αυξημένα κατά 40% σε ετήσια βάση, χάρη στις αυξημένες κρατήσεις για τους καλοκαιρινούς μήνες, έπειτα από την περιορισμένη ζήτηση εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών και το κλείσιμο των συνόρων στο απόγειο της πανδημίας Covid-19.

Πτώση 1% σημείωσε στην αγορά της Γαλλίας η μετοχή της BNP Paribas. Η τράπεζα εμφάνισε καθαρά κέρδη 4,43 δισ. ευρώ από τα 1,84 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ τα έσοδα ενισχύθηκαν 1,4% στα 12,03 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της για 11,7 δισ. ευρώ, καθώς τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν στη συνήθως δύσκολη γαλλική αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider