Απώλειες στις ευρωαγορές, με ανησυχία για τον πληθωρισμό και πριν από την BoE

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες στις ευρωαγορές, με ανησυχία για τον πληθωρισμό και πριν από την BoE
Οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για τις επόμενες κινήσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών.

Αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν για την Τρίτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για τις επόμενες κινήσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών.

Την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στη βρετανική οικονομία. Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται το εάν η BoE θα «δείξει» σε συνέχιση της σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής το επόμενο χρονικό διάστημα ή εάν θα σηματοδοτήσει πρόθεση για «πάγωμα» στις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Ακόμα, οι αγορές αναμένουν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία κατά τον Απρίλιο, που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη. Αυτά αναμένεται να δείξουν το κατά πόσο η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα συνεχίσει με τις δικές της αυξήσεις επιτοκίων από τον Ιούνιο και μετά.

Μένοντας στα των επιτοκίων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γιόακιμ Νάγκελ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα FAZ.

Οι δηλώσεις του Νάγκελ έρχονται λίγες αφότου η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25%, ενώ υπενθυμίζεται πως από το καλοκαίρι του 2022 η ευρωτράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά 375 μονάδες βάσης.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έπεσε 0,42% στις 464,98 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,61% στις 4.322 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε 0,23% στις 7.760 μονάδες, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας μετά από τη χθεσινή αργία λόγω της στέψης του βασιλιά Καρόλου του Γ'.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε οριακά 0,18 μονάδες στις 15.592 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 συγκέντρωσε απώλειες 0,59% στις 7.397 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έγραψε πτώση 0,21% στις 27.369 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 0,33% στις 9.181 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανεβάζει τον «πήχη» για τη μετοχή της Eurobank η Morgan Stanley

gazzetta
gazzetta reader insider insider