Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν «έπεισε» τις ευρωαγορές - Εν αναμονή της BoE

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν «έπεισε» τις ευρωαγορές - Εν αναμονή της BoE
Με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι για την νομισματική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, κόντρα στα στοιχεία για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν για τη συνεδρίαση στο μέσο της εβδομάδας τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι για την νομισματική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, κόντρα στα στοιχεία για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), που αναμένεται την Πέμπτη να ανακοινώσει νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων, την 12η συνεχόμενη, με στόχο την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων στη βρετανική οικονομία.

Στα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,25% την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζονται οι αναφορές για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Φρανκφούρτης το επόμενο χρονικό διάστημα. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την Τετάρτη πως πληθωρισμός βρίσκεται πλέον κάτω από το διψήφιο peak του, διαφαίνονται «σημαντικοί ανοδικοί κίνδυνοι» για τις προοπτικές του. Παράλληλα, η Λαγκάρντ τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική όσον αφορά στις πιέσεις που σχετίζονται με τους μισθούς.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κατά τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 4,9%, καταγράφοντας την ηπιότερη ετήσια άνοδο του εδώ και 2 χρόνια. Ωστόσο, το «πάγωμα» της οικονομίας των ΗΠΑ φαίνεται πως προβληματίζει τους επενδυτές για το κατά πόσο οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) μπορούν να φέρουν πιο κοντά το ενδεχόμενο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έπεσε 0,38% στις 463,64 μονάδες.
  • O Euro Stoxx 50 διολίσθησε 0,41% στις 4.305 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,26% στις 7.744 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,39% στις 15.894 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 απώλεσε 0,49% στις 7.361 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο συγκέντρωσε πτώση 0,41% στις 27.270 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έχασε 0,18% στις 9.166 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider