Διστακτική άνοδος στην Wall Street με το «βλέμμα» στο χρέος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διστακτική άνοδος στην Wall Street με το «βλέμμα» στο χρέος
Tο επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στις διαβουλεύσεις σχετικά με την αύξηση του ορίου του χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Τελευταία ενημέρωση 22.08

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά την Δευτέρα, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει επικεντρωμένο στις διαβουλεύσεις σχετικά με την αύξηση του ορίου του χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, χωρίς προς το παρόν να διαφαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα, που θα διώξει μακριά τις ανησυχίες για χρεοκοπία του αμερικανικού Δημοσίου.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones -μετά το μουδιασμένο ξεκίνημα- ενισχύεται κατά 0,09% ή 28 μονάδες και διαμορφώνεται στις 33.329 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 βρίσκεται στις 4.133 μονάδες με κέρδη 0,23%. Παρόμοια εικόνα με άνοδο 0,57% στις 12.353 μονάδες καταγράφει ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα οι δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης υποχώρησαν, με τον Dow Jones να διανύει ένα πενθήμερο αρνητικό σερί, ενώ ο S&P βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, κέρδη 1% σημειώνει η μετοχή της Meta όπως και ο τίτλος της Salesforce, ενώ άλμα 15% σημειώνει η μετοχή της Magellan Midstream Partners μετά την είδηση εξαγοράς της εταιρείας από την Oneok έναντι περίπου 19 δισ. δολαρίων. Στον αντίποδα, ισχυρές απώλειες σχεδόν 7% σημειώνει η μετοχή της SoFi Technologies, ενώ απώλειες περίπου 1% σημειώνουν οι Nike και Walt Disney.

Αναφορικά με την αύξηση του ορίου του χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν εξέφρασε την αισιοδοξία αναφορικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, σημειώνοντας πως «οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς», ενώ αποκάλυψε πως υπάρχουν σημεία σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών.

Σημειώνεται πως η καταληκτική ημερομηνία για την αύξηση του ορίου του χρέους είναι η 1η Ιουνίου, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών θα προκληθεί «ένα χρηματοπιστωτικό χάος», όπως ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα η Γέλεν. Σε αυτό το κλίμα, αναμένονται νέες πρωτοβουλίες από την πλευρά του προέδρου Μπάιντεν, αρχής γενομένης από τη συνάντηση με τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

Από την πλευρά του, ο αναλυτής Μάικλ Ουίλσον της Morgan Stanley αναμένει έντονες διακυμάνσεις στις αγορές εξαιτίας της συζήτησης γύρω από την αύξηση του ορίου δανεισμού των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ. Oι περισσότεροι πελάτες της αμερικανικής τράπεζας «πιστεύουν ότι το θέμα τελικά θα επιλυθεί, αλλά όχι χωρίς κάποια βραχυπρόθεσμη αστάθεια», έγραψε ο αναλυτής σύμφωνα με το Bloomberg προσθέτοντας ότι πολλοί χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως lose - lose για τις αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Έντονες διακυμάνσεις στις αγορές από τη διαμάχη για το χρέος των ΗΠΑ

H IBM στοχεύει να αντικαταστήσει σχεδόν 8.000 υπαλλήλους με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Πτώχευση κήρυξε ο αμερικανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης Vice Media

gazzetta
gazzetta reader insider insider