Εκτίναξη 28% στη ζήτηση πλατίνας το 2023 - «Τρύπα» σχεδόν 1 εκατ. ουγγιών

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκτίναξη 28% στη ζήτηση πλατίνας το 2023 - «Τρύπα» σχεδόν 1 εκατ. ουγγιών
Η πλατίνα έφτασε το πολυετές υψηλό των περίπου 1.130 δολαρίων τον Απρίλιο. Οι λόγοι που θα οδηγούν σε σημαντική άνοδο τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.

Η πλατίνα θα γίνει ανάρπαστη φέτος, με το Παγκόσμιο Επενδυτικό Συμβούλιο για το πολύτιμο μέταλλο να αναθεωρεί την προηγούμενή του πρόβλεψη για την έλλειψη που ανέμενε φέτος, χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση, ιδιαίτερα από τον βιομηχανικό τομέα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επενδυτικό Συμβούλιο Πλατίνας (WPIC), η παγκόσμια ζήτηση για πλατίνα θα σημειώσει άνοδο 28% φέτος σε σύγκριση με το 2022, ενώ η προσφορά θα μειωθεί κατά 1% από έτος σε έτος, με το έλλειμμα πλατίνας για το 2023 να μεταφράζεται σε περίπου 983.000 ουγγιές.

Η βιομηχανική ζήτηση, ιδιαίτερα στην παραγωγή χημικών και γυαλιού στην Κίνα, φαίνεται να είναι η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ παρατηρείται και ισχυρό «θέλω» από τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας μιας και το πολύτιμο μέταλλο γίνεται ο αδιαφιλονίκητος αντικαταστάτης του ακριβού παλλαδίου, όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση.

Η πλατίνα παράδοσης Ιουλίου ισχυροποιήθηκε 0,7% στα 1.074,70 δολ. ανά ουγγιά το βράδυ της Δευτέρας, έχοντας φτάσει το πολυετές υψηλό των περίπου 1.130 δολαρίων τον Απρίλιο. Οι επενδύσεις σε ράβδους και νομίσματα να σημειώνουν άλμα 71% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ και η Ιαπωνία έχει στρέψει για τα καλά το βλέμμα της στην πλατίνα.

«Το αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, οι αντίθετοι πληθωριστικοί άνεμοι και η ενεργειακή κρίση αποτελούν ένα δύσκολο μακροοικονομικό υπόβαθρο για την πλατίνας», εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος του WPIC, Τρέβορ Ρέιμοντ, ωστόσο επεσήμανε πως η πιθανότητα πτώσης της αξίας του πολύτιμου μετάλλου είναι χαμηλή.

«Είναι σημαντικό ότι οι βασικοί μοχλοί της αύξησης της ζήτησης κατά 28% το 2023 να είναι από τομείς όπου προστατεύονται καλά από καθοδικούς κινδύνους. Εκεί περιλαμβάνονται η συνεχιζόμενη ζήτησης της πλατίνας για την υποκατάσταση του παλλαδίου σε αυτοκίνητα και οι ενισχυμένες προσθήκες γυαλιού στην Κίνα, που χάρη και στη χημική της ικανότητα, καταγράφεται την αυξανόμενη επενδυτική ζήτηση», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απώλειες στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης στον απόηχο των εκλογών - Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Newmont: «Εξορυκτικό» deal ύψους 17,8 δισ. δολαρίων - Η τρίτη ακριβότερη εξαγορά του 2023

Ευρωπαϊκό «ναι» στο deal των 69 δισ. δολαρίων για εξαγορά της Activision Blizzard από την Microsoft

gazzetta
gazzetta reader insider insider