Τι αναμένουν τώρα οι διαχειριστές για τις ευρωπαϊκές μετοχές και την οικονομία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αναμένουν τώρα οι διαχειριστές για τις ευρωπαϊκές μετοχές και την οικονομία
Απαισιόδοξοι παραμένουν οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων ως προς την αναπτυξιακή δυναμική της Ευρωζώνης. Πότε αναμένουν πτώση στις αγορές.

Απαισιόδοξοι παραμένουν οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων ως προς την αναπτυξιακή δυναμική της Ευρωζώνης, καθώς μόλις ένα ποσοστό χαμηλότερο του 5% αναμένει μια περαιτέρω δυναμική της οικονομίας υπό την αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών ενέργειας και των πληθωριστικών πιέσεων, όπως αποτυπώνεται σε έρευνα που διενήργησε η Bank of America, με τη συμμετοχή 289 διαχειριστών με συνολικά κεφάλαια ύψους 735 δισ. δολαρίων.

Ενδεικτικό είναι μάλιστα, πως το 70% αναμένει μια επιβράδυνση καθώς αρχίζουν να επιδρούν οι «επιθετικοί» χειρισμοί των κεντρικών τραπεζών στα διάφορα «κανάλια» της οικονομίας. Το 67% των επενδυτών βλέπει αυτούς ακριβώς τους χειρισμού να οδηγούν σε μια απώλεια της δυναμικής ανάπτυξης των ΗΠΑ (από 58% τον περασμένο μήνα), ενώ μόλις το 39% αναμένει μια ισχυρότερη κινεζική οικονομία το επόμενο έτος (το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο).

Ωστόσο, η πλειοψηφία αναμένει πλέον την αποφυγή μιας ύφεσης στην Ευρώπη, με το ποσοστό των επενδυτών που αναμένουν μια ύφεση τους επόμενους δώδεκα μήνες να υποχωρεί στο χαμηλό ενός έτους, ήτοι στο 37% (από 58% τον προηγούμενο μήνα). Επιπλέον, το 27% των επενδυτών βλέπει μια «σκληρή προσγείωση» ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα για την παγκόσμια οικονομία, με σχεδόν τα δύο τρίτα να εντάσσονται «στρατόπεδο της ήπιας προσγείωσης».

Επιπλέον, η πλειοψηφία (56%) των επενδυτών στην έρευνα της BofA, αναμένει ότι η «καταστροφή της ζήτησης» ως απάντηση στην επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών θα είναι το κυρίαρχο μακροοικονομικό θέμα τους επόμενους μήνες, σε γενικές γραμμές αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ένα καθαρό 95% αναμένει ότι ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός θα μειωθεί τους επόμενους δώδεκα μήνες, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί (με τα στοιχεία να ξεκινούν από το 1994). Επιπλέον, το 29% εξακολουθεί να βλέπει τον υψηλό πληθωρισμό και τις «επιθετικές» κεντρικές τράπεζες ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο «ουράς» για τις αγορές, που υπερισχύει μόνο από το 33% που θεωρεί την πιστωτική κρίση ως την κύρια ανησυχία. Ένα 58% πιστεύει ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα υποχωρήσουν τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ ένα καθαρό ποσοστό της τάξεως του 12% πιστεύει ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα μειωθούν.

Το 72% των επενδυτών αναμένει πτώση για τις ευρωπαϊκές αγορές τους επόμενους μήνες ως απάντηση στη νομισματική σύσφιξη (οριακή αύξηση από 70% τον περασμένο μήνα), με το 51% να προβλέπει πτώση τους επόμενους δώδεκα μήνες (μείωση από 55%). Το 84% αναμένει μείωση στα ευρωπαϊκά EPS ως απάντηση στην επιβράδυνση της ανάπτυξης και στην εξασθένιση του πληθωρισμού, με ένα 26% να θέτει τις υποβαθμίσεις κερδών ως την πιο πιθανή αιτία διόρθωσης της αγοράς, ακολουθούμενη από τις οικονομικές πίεσεις, στο 25%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider