Τελευταία ενημέρωση 20:00
Ένα ξέφρενο αγοραστικό «πάρτυ» στήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά τη συντριπτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και την επερχόμενη αυτοδυναμία, που αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί, το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης.
Ουσιαστικά, η πιο συντηρητική και λογική, στη βάση των δημοσκοπήσεων, προεξόφληση της αγοράς σε μια πιο μικρή διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων οδήγησαν σε ένα ανοδικό «ξέσπασμα» της αγοράς μετά τη ξεκάθαρη νίκη του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συνολική μετατόπιση του κέντρου βάρους της πολιτικής προς τα δεξιά. Συνεπώς, με τον εκλογικό κύκλο να αποτελεί και το τελευταίο εμπόδιο για τις ελληνικές μετοχές, ανοίγει ο δρόμος για ένα απότομο re - pricing των ελληνικών assets τις επόμενες εβδομάδες στη βάση της άμεσης, πλέον, ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας που θα διαμορφώσει ένα νέο σκηνικό για την εγχώρια αγορά.
Μάλιστα, σε σχόλιο μετά το πέρας της εκλογικής αναμέτρησης, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για μια νέα κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, υποδηλώνοντας μια συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, που είναι credit positive (πιστωτικά θετική). Μια κίνηση, που ουσιαστικά δείχνει προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου προς το «Ba2» από το «Ba3», από ένα οίκο με μια πιο ετεροχρονισμένη και βραδεία μεταβολή των αξιολογήσεων σε βάθος χρόνου.
Η αντίδραση της αγοράς στα νέα δεδομένα ήταν άμεση και «επιθετική», καθώς από τις 1.137,73 μονάδες εκτινάχθηκε (ανοδικό - «bullish gap») προς νέα υψηλά εννιαετίας, στις 1.217,04 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό) κερδίζοντας μέχρι και 79,31 μονάδες (68,98 μονάδες το τελικό αποτέλεσμα), με βασικό «μοχλό» τους τραπεζικούς τίτλους αλλά και επιμέρους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που βρέθηκαν στο στόχαστο των πολιτικών διαξιφισμών.
Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 6,09% στις 1.201,32 μονάδες, με μια «έκρηξη» τζίρου που διαμορφώθηκε στα 362,66 εκατ. ευρώ (σε μία ώρα από την έναρξη της συνεδρίασης είχε ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 6,95% στις 2.959,46 μονάδες (υψηλό στις 3.009,55 μονάδες), ενώ ο τραπεζικός δείκτης «εκτινάχθηκε» κατά 12,47% στις 991,41 μονάδες, με ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.023,72 μονάδες. Ενδεικτικό της αγοραστικής ορμής (πέρα από τη συναλλακτική δραστηριότητα) είναι το γεγονός πως 108 μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο και μόλις 23 με αρνητικό, με 16 να παραμένουν αμετάβλητές.
Επιμέρους, οι τρεις εκ των τεσσάρων τίτλων των συστημικών τραπεζών έκλεισαν με διψήφια άνοδο, με την Alpha Bank στο 14,17% και τα 1,37 ευρώ (τζίρος 43,91 εκατ.), την Εθνική Τράπεζα στο 15,30% και τα 6,18 ευρώ (τζίρος 61,24 εκατ.), την Τράπεζα Πειραιώς στο 13,50% και τα 2,69 ευρώ (τζίρος 66,39 εκατ.) και τη Eurobank να «χαμηλώνει» ελαφρώς στο 8,5% και τα 1,57 ευρώ, «βλέποντας» μέχρι και τα 1,72 ευρώ (τζίρος 30,83 εκατ.).
Οι εντολές αγοράς που πυροδοτούνταν κατά βούληση, ανέβασαν ωστόσο όλες τις μετοχές προς υψηλότερα επίπεδα και προς νέα ιστορικά, παραμερίζοντας επιμέρους θεμελιώδη μεγέθη, σύγκριση δεικτών αποτίμησης και προοπτικές μικρότερων ή μεγαλύτερων εισηγμένων, με την αγοραστική «μανία» να κυριαρχεί στα χρηματιστηριακά γραφεία. Κατά συνέπεια, πέρα από τις τράπεζες, στους πρωταγωνιστές της ισχυρής ανοδικής κίνησης συγκαταλέγονται η ΔΕΗ με «άλμα» 15,93% στα 9,39 ευρώ (τζίρος 36,83 εκατ.), η EXAE στο 11,52% και τα 4,60 ευρώ, η Mytilineos, η οποία βρίσκεται σε απόσταση βολής από τα 30 ευρώ, μετά την άνοδο της τάξεως του 7,74% στα 29,50 ευρώ, τα ΕΛΠΕ που έκλεισαν με άνοδο 5,77% στα 7,70 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ (5,03%), η ElvalHalcor (5,24%) Jumbo (4,55%),
Για τη μετοχή της ΔΕΗ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fast Finance Ηλίας Ζαχαράκης, επισημαίνει πως «όπως και να κάνουμε, υπήρχε ένας φόβος για μια κρατικοποίηση προεκλογικά και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Οπότε ο τίτλος υπεραποδίδει μιας και ο φόβος για κάτι τέτοιο πήγε περίπατο. Τα 9,88 ευρώ και τα 10,36 είναι επόμενες αντιστάσεις, ενώ όσο η μετοχή κλείνει πάνω από τα 8,90 ευρώ η τάση είναι επιθετική. Θυμίζουμε το υψηλό της προ - αύξησης στα 11 ευρώ, ενώ η ΑΜΚ έγινε στα 9 ευρώ με το μεγάλο πακέτο στα 10,32 ευρώ».
Από την άλλη, η συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου δεν έχει καμία σχέση με την υπόλοιπη αγορά. Ουσιαστικά ο κλάδος για πρώτη φορά μετά το 2016 και την τελευταία μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση του συνολικά, μόλις σήμερα κατάφερε να ξεπεράσει τις τιμές του. Το 2016 ο κλάδος είχε διαλυθεί και οι αρχές αποφάσισαν ότι πρέπει να ξεκινήσει και πάλι από τις 1.000 μονάδες μόλις σήμερα, μετά από επτά χρόνια. Παράλληλα, η εγχώρια αγορά έχει σπάσει τη συσσώρευση από τον Ιανουάριο, ενώ όλο αυτό το διάστημα δεν έκανε κάποιου είδους έξαρση, μιας και περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που έγινε σήμερα θα γινόταν ούτως ή άλλως, απλά δε γνωρίζαμε το timing, με τα αποτελέσματα των εκλογών να είναι αρκετά ώστε να κάνουν την διαφορά. Πλέον η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έρχεται πολύ πιο κοντά χρονικά, οπότε η αγορά σπεύδει να το προεξοφλήσει. Την ίδια στιγμή, το «short squeeze» βοηθάει σημαντικά την κίνηση, με την αγορά να γνωρίζει ότι νέα, πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια, θα εισρεύσουν αμέσως μετά. Οι 1.261 μονάδες αποτελούν τον πρώτο στόχο των «long», με τη ζώνη των 1.400 μονάδων και των υψηλών του 2013 να αποτελούν ένα ουσιαστικό επίπεδο στόχου και τις 1.140 μονάδες να γυρνούν σε μια σημαντική στήριξη. Να θυμίσουμε ότι ο Γενικός Δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 30% από τις αρχές του έτους και ο τραπεζικός δείκτης κατά 58%, με την εγχώρια αγορά να αποτελεί σαφώς την παγκόσμια πρωταθλήτρια σε επίπεδο αποδόσεων.
Βέβαια, η πρόσδεση στο ισχυρό «άρμα» ανόδου και τάσης, ενδέχεται να επιφέρει μια μερική κατοχύρωση κερδών από χαρτοφυλάκια που θα θελήσουν να διαφυλάξουν μέρος της τρέχουσας υπεραπόδοσης (αποτυπώθηκε και προς τις δημοπρασίες), με αρχική διάσπαση των 1.260 μονάδων και μια μετέπειτα πιθανή πλάγια διόρθωση. Άλλωστε αρκετά, βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, χαρτοφυλάκια, προέβησαν σε ένα ήπιο profit taking ενδοσυνεδιακά, με την όποια προσφορά να καλύπτεται τάχιστα από ισχυρά funds και θεσμικούς που διαθέτουν έναν πιο μακρύ ορίζοντα τοποθετήσεων, συντηρώντας στο έπακρο το κλίμα ευφορίας.
«Σε υψηλά εννέα ετών ο Γενικός Δείκτης, στον απόηχο μιας... αξέχαστης συνεδρίασης. Το θετικό κλίμα που προυπήρχε στη Λεωφόρο Αθηνών βρήκε διέξοδο, με το Γενικό Δείκτη, τους κλαδικούς δείκτες αλλά και επιμέρους τίτλους να θυμίζουν «πιεσμένα ελατήρια» σε αναζήτηση νέας ισορροπίας», αναφέρει στο insider.gr o Πέτρος Στεριώτης, Διευθύνων Σύμβουλος Κυπριακής ΕΠΕΥ. «Το ξέσπασμα έκανε τον ΓΔ να διαπεράσει και τις 1.200 μονάδες, οι οποίες αποτελούν πλέον το σημείο αναφοράς των επόμενων μετεκλογικών - προεκλογικών συνεδριάσεων και με ανοδικό διαγραμματικό στόχο τις 1.380. Ασφαλώς, δεν ανακάλυψαν οι ενδιαφερόμενοι σήμερα το ΧΑ, απλά πήραν την «εκλογική επιβεβαίωση», η οποία δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για την φιλοεπενδυτικότητα της ελληνικής πολιτικοοικονομικής σκακιέρας».
«Θα αποφύγουμε τους bullish διθυράμβους, καθώς οι συνεδριάσεις ακραία υψηλών συναλλαγών και «χασμάτων» (gaps) είναι εξαιρετικά δύσκολες στην προσέγγισή τους. Συγκεκριμένα, αφενός οι βεβιασμένες αγορές μοιάζουν επιπόλαιες, αφετέρου το σορτάρισμα αφελές και η ρευστοποίηση κερδών πρώιμη. Μπαίνοντας στο καλοκαίρι, οι όγκοι συναλλαγών θα περάσουν το κλασικό τεστ της «θερινής ραστώνης», με τους αγοραστές να καλούνται να αποφασίσουν αν οι όποιες μικροβυθίσεις (dips) θα αποτελούν ευκαιρία χτισίματος θέσεων ή αν η αγορά έχει ανέβει «too far, too fast» και θα χρειαστούν νέοι πανίσχυροι «καταλύτες» προκειμένου να συντηρήσουν το εν εξελίξει ράλι», συμπληρώνει ο Πέτρος Στεριώτης.
Από τη μεριά του, ο Αλεβίζος Αλεβιζάκος, Managing Director της Axia Ventures στο σκέλος των επενδυτικών υπηρεσιών, επισημαίνει στο insider.gr πως «το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από ότι υπολόγιζαν οι αγορές, δείχνοντας ένα ξεκάθαρο νικητή. Κατά συνέπεια, το short - term volatility που περιμέναμε τις πρώτες μέρες θα είναι μικρότερο, ενώ είναι πολύ πιθανό οι όγκοι να αυξηθούν. Με τα χθεσινά ποσοστά, παρόλο που φαινεται οτι θα χρειαστεί και μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για το σχηματισμο κυβερνησης, η Νέα Δημοκρατία δείχνει ικανή να προχωρήσει σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, ίσως και ισχυρότερη από την προηγούμενη τετραετία. Φυσικά, μια σταθερή κυβέρνηση αποτελεί ένα θετικό παράγοντα για όλα τα ελληνικά risky assets μεσομακροπροθεσμα».
Γύρω από συγκεκριμένες μετοχές η Axia Ventures εκτιμά ότι i) η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ και η Εθνική Τράπεζα θα επωφεληθούν από το ξεκάθαρο, πλέον, πολιτικό σκηνικό, ii) οι εισηγμένες στο σκέλος των κατασκευών - υποδομών και η ΕΥΔΑΠ από τις αδιάλειπτες διαγωνιστικές και ρυθμιστικές διαδικασίες και iii) οι συστημικές τράπεζες, και οι μετοχές με υψηλούς όγκους (ΟΤΕ, Mytilineos, Jumbo και Motor Oil) θα αντιδράσουν στην προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας καθώς και η ΕΧΑΕ από την αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα.
«Τα δεδομένα ευνοούν την ανοδική κίνηση του Χρηματιστηρίου, καθώς υποδεικνύουν την επιθυμία για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις δεύτερες εκλογές» σχολιάζει με τη σειρά του, στο insider.gr, ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ομώνυμης Χρηματιστηριακής. «Άλλωστε, η αγορά ελπίζει σε μια σταθερή κυβέρνηση τετραετίας που θα φέρει εις πέρας τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η οικονομία, δίχως παλινωδίες και πειραματισμούς. Προφανώς είναι ζητούμενο να επιβεβαιωθεί αυτή η τάση στις 25 Ιουνίου» συμπληρώνει ο έμπειρος χρηματιστής.
Θα πρέπει να τονίσουμε πως παρά τη σημαντική υπεραπόδοση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τις αρχές του έτους, η εγχώρια αγορά συνεχίζει να εμφανίζεται ως μία από τις φθηνότερες παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, ο FTSE 25 διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στο 8,8x για τους επόμενους δώδεκα μήνες, με ένα σημαντικό discount τόσο έναντι του δείκτη MSCI EM (στο 11,8x) όσο και έναντι του Stoxx 600 (στο 13,3x). Το discount έναντι άλλων αγορών παραμένει υψηλό καθώς: i) το Χρηματιστήριο αποτελεί τη μοναδική αναδυόμενη αγορά που προσφέρει έκθεση σε σκληρό νόμισμα και ii) η χώρα βρίσκεται κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Από την πλευρά της, η Eurobank Equities επισημαίνει πως «ο εκλογικός κύκλος αποτελούσε το τελευταίο εμπόδιο για τις ελληνικές μετοχές, η εξάλειψη του οποίου αναμένεται να επιφέρει ένα απότομο re - pricing των ελληνικών assets τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές θα τοποθετηθούν γύρω από την περαιτέρω διεύρυνση του ισχυρού εγχώριου επενδυτικού «story» των επόμενων ετών (αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% - 3%, ελκυστικά χαρακτηριστικά χρέους, φθηνές αποτιμήσεις)». Η Χρηματιστηριακή υποστηρίζει μια κλίση προς την ανάληψη ενός υψηλότερου ρίσκου, με τα χαρτοφυλάκια να μετατοπίζονται προς τις μετοχές με ένα υψηλότερο «beta», όπως οι τράπεζες και η ΔΕΗ, που αναμένει ότι θα είναι από τους κύριους ωφελούμενους της ηχηρής επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας. Επιπλέον, λαμβάνοντας θέση στη βάση του επερχόμενου re - rating των ελληνικών μετοχών, η Eurobank Equities τοποθετεί τη ΔΕΗ (σε αντικατάσταση του ΟΤΕ) και την Τράπεζα Πειραιώς στις κορυφαίες επιλογές της («top picks»), στις οποίες εντάσσονται οι μετοχές του ΟΠΑΠ, της Jumbo και της Mytilineos.
Όπως αναφέρει η Χρηματιστηριακή, «η προέκταση του αποτελέσματος του πρώτου γύρου, δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να καταλάβει περισσότερες από 170 έδρες, επιτυγχάνοντας έτσι μια άνετη, απόλυτη πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, από την σκοπιά της αγοράς, αυτό αποτελεί ένα καλύτερο, από το αναμενόμενο, σενάριο που διασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής, την εφαρμογή ενός πλέγματος μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική πειθαρχία, ενώ αφήνει περιθώρια για της ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα από αυτό που αναμένει η αγορά (επόμενος «καταλύτης» είναι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch στις 9 Ιουνίου).
Η Optima σε γενικές γραμμές, αναμένει - μετά και τη χθεσινή έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης που οδηγεί προς μια αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία - μια επιτάχυνση των φιλικών προς την αγορά μεταρρυθμίσεων στη δεύτερη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο να διασφαλιστεί α) η θετική αναπτυξιακή τροχιά β) μια περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους σε σχετικούς όρους και γ) η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, πιθανόν προς το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Στη βάση λοιπόν των εκλογικών αποτελεσμάτων εντοπίζει τρία επίπεδα κλάδων και μετοχών που υποστηρίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό αυτά (υψηλή έκθεση):
- Tράπεζες (χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, μικρότερα discounts στο σκέλος των σχετικών αποτιμήσεων σε σύγκριση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες) και ΕΧΑΕ (μεγαλύτερος όγκος, πλαίσιο επιστροφής στο «χάρτη» των αναπτυγμένων αγορών)
- ΔΕΗ, καθώς θα προχωρήσει απρόσκοπτα στο πολλά υποσχόμενο επενδυτικό της πλάνο,
- Εταιρείες πληροφορικής - software (είναι από τους πλέον ευνοούμενους κλάδους όσον αφορά την κατανομή των πόρων του RRF).
- Μετοχές με μέτρια έκθεση:
- Εταιρείες ενέργειας - Διυλιστήρια (δηλαδή Mytilineos, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή), καθώς i) το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο στις αγορές χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας πιθανότατα θα συνεχιστεί ως γνωστόν, ii) δεν αναμένεται κάποιος πρόσθετος εφάπαξ φόρος και iii) οι φιλόδοξοι στόχοι στο τμήμα των ΑΠΕ αφήνουν άφθονα περιθώρια για επενδύσεις, με κίνητρα (προτεραιοποίηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ όσον αφορά τη σύνδεση με το δίκτυο, επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις στο τμήμα των έργων αποθήκευσης ενέργειας και άλλες επενδύσεις βαρύνουσας σημασίας).
- Κατασκευές - Παραχωρήσεις (συγκεκριμένα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat, Ελλάκτωρ, Mytilineos) καθώς ξεδιπλώνεται ένα μεγάλο «φάσμα» έργων υποδομής (και ΣΔΙΤ).
- Μετοχές με περιορισμένη έκθεση:
- Εταιρείες λιανικής (συγκεκριμένα ΟΤΕ, Coca Cola, Jumbo, ΟΠΑΠ, Fourlis): υποστηρίζονται από ένα θετικό μακροοικονομικό σκηνικό, με χαμηλότερο κόστος δανεισμού και χαμηλότερο WACC.
Μάλιστα, η Optima προβαίνει και σε μια μείωση της εκτίμησής της για το ασφάλιστρο κινδύνου (risk premium) κατά 1%, γεγονός που αναμένεται να έχει μια θετική επίδραση της τάξεως του 13,5% κατά μέσο όρο στις τρέχουσες τιμές - στόχους για τις μετοχές που καλύπτει.