Τελευταία ενημέρωση 16:48
Πτωτικά κινούνται την Τετάρτη οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς δεν έχει βγει ακόμη «λευκός καπνός» από τις συνομιλίες για το αμερικανικό χρέος με την διορία της 1ης Ιουνίου να πλησιάζει, παρατείνοντας την αγωνία για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία, ενώ οι επενδυτές αξιολογούν και μακροοικονομικά στοιχεία.
Υπενθυμίζεται πως η πιο πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του κορυφαίου Ρεπουμπλικανού Κέβιν Μακάρθι στον Λευκό Οίκο δεν οδήγησε σε συμφωνία, φέρνοντας τις ΗΠΑ ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία. Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η πολύμηνη διαμάχη για το όριο του χρέους επιβαρύνει ήδη την οικονομία. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι δυνατή, αλλά ο χρόνος τελειώνει», λέει η Νάνσι Βάντεν Χούτεν της Oxford Economics. Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ αθετήσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το χρέος της, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να διολισθήσουν σε ύφεση και να επηρεάσουν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Stoxx 600 υποχωρεί 1,85% στις 457,47 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 χάνει 1,96% στις 4.257 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει απώλειες 1,98% στις 15.833 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι διολισθαίνει 2% στις 7.231 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει απώλειες 2,12% στις 7.598 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 2,42% στις 26.518 μονάδες και ο IBEX 35 χάνει 1,36% στις 9.141 μονάδες.
Μάκρο
Μικρή κάμψη παρουσίασε ο πληθωρισμός στη Βρετανία για τον Απρίλιο, παραμένοντας ωστόσο σε επίπεδα μεγαλύτερα από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές και ιδιαίτερα πιο ενισχυμένος από τον στόχο που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE). Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS), ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,7% έναντι 10,1% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 8,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,2% έναντι 0,8% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,7%. Πρόκειται για την πρώτη μέτρηση κάτω από το 10% από τον Αύγουστο του 2022. Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 6,8% έναντι 6,2% τον Μάρτιο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 6,2%.
Ισχυρή κάμψη παρουσίασε ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία που καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo κατά τον Μάιο, καθώς διαμορφώθηκε στις 91,7 μονάδες έναντι 93,6 μονάδων τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 93 μονάδες.
Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση του δείκτη σε μηνιαίο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022.
Επιχειρηματικά νέα
Ανοδικά κινήθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της Marks & Spencer για το σύνολο του οικονομικού έτους που ολοκληρώθηκε την 1η Απριλίου του 2023, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις που επηρέασαν τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας λιανεμπορίου στη Βρετανία. Τα προ φόρων κέρδη της Marks & Spencer έφτασαν τα 475,7 εκατ. στερλίνες (590,6 εκατ. δολάρια) έναντι 391,7 εκατ. στερλινών το προηγούμενο οικονομικό έτος. Τα έσοδα της εταιρείας ενισχύθηκαν στα 11,93 δισ. στερλίνες έναντι 10,89 δισ. στερλινών στο προηγούμενο οικονομικό έτος. H μετοχή της εταιρείας στο Λονδίνο κερδίζει άνω του 7,5%.
Σημαντικές απώλειες καταγράφει στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης η μετοχή της Embracer, αφού η εταιρεία gaming «κούρεψε» σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις για τα κέρδη των επόμενων μηνών λόγω της ακύρωσης μιας εμπορικής συνεργασίας, που αναμένεται να αποφέρει πλήγμα έως και 2 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία, που έχει στους καταλόγους της -μεταξύ άλλων- τίτλους όπως το Tomb Raider, το Duke Nukem, το Middle Earth, ανακοίνωσε πως «η στρατηγική συνεργασία» που είχε προετοιμάσει για τα επόμενα 6 χρόνια δεν θα υλοποιηθεί καθώς ενημερώθηκε για «το αρνητικό αποτέλεσμα» με τον ανώνυμο επενδυτή το βράδυ της Τρίτης.
Ασιατικές αγορές
Απώλειες σημειώθηκαν νωρίτερα στα ασιατικά χρηματιστήρια με το Χονγκ Κονγκ να οδηγεί την πτώση, ιδιαίτερα λόγω «βουτιάς» στις τεχνολογικές μετοχές. Στο Τόκιο ο Nikkei 225 υποχώρησε 0,85%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 έχασε 0,63%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai διολίσθησε 1,28% και ο SZSE Component 0,76%. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κάνει «βουτιά» 1,99% και ο KOSPI της Σεούλ έκλεισε με οριακή μεταβολή -0,01%.