«Ανέξοδη» χαρακτήρισε την συζήτηση περί αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου ο Θεόδωρος Πελαγίδης, Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας μιλώντας στο 10ο Φόρουμ των Δελφών και συμμετέχοντας σε πάνελ όπου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, τα ζητήματα παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.
«Το παραγωγικό μοντέλο δεν είναι απόφαση ενός υπουργού και μιας κυβέρνησης, το διαμορφώνει η αγορά. Αν κάποιος θέλει να αποκτήσει δικό του παραγωγικό μοντέλο πρέπει να βάλει δασμούς, να κάνει κάθετη βιομηχανική πολιτική και άλλα πράγματα που απαγορεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Και βέβαια να υπάρχει και μια αρκετά μεγάλη εσωτερική αγορά που στην ελληνική περίπτωση δεν ισχύει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πελαγίδης συμπλήρωσε πως η σωστή πορεία για την ελληνική οικονομία πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση του ξεπεράσματος τον εμποδίων για τις επιχειρήσεις, την βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, την καλυτέρευση της απονομής της δικαιοσύνης και των θεσμών. «Το πολιτικό σύστημα είναι μεγάλο,διογκωμένο αναποτελεσματικό και επηρεάζει την αγορά», επεσήμανε.

Η Ελένη Βρεττού, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Attica Bank, με τη σειρά της τόνισε ότι «το εξωτερικό περιβάλλον που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο μούδιασμα. Είμαστε όλοι εδώ, συζητάμε, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Παρ’ όλα αυτά, κάθε κρίση γεννά και ευκαιρίες».
Ο Γιάννης Παπαχρήστου, Διευθύνων Σύμβουλος και Μέλος του Δ.Σ. του Υπερταμείου, μίλησε για τις προτεραιότητες του από αυτήν τη θέση. «Στόχος μας είναι συμπράξεις και συνεπενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, μέσα από τη δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, με παρεμβάσεις στον τομέα των υποδομών και με συνεργασίες που στόχο έχουν την προσέλκυση διεθνών και εγχώριων επενδυτών σε τομείς όπως η τεχνολογία και η ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας και στη βελτίωση της παραγωγικότητας τόνισε πως είναι απαραίτητη η μεγαλύτερη ενσωμάτωση των τεχνολογιών στην οικονομία, η βελτίωση των soft skills των εργαζομένων, η καλύτερη αξιολόγηση των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και η αποτελεσματικότερη σύνδεση της αγοράς με τα πανεπιστήμια. «Έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια, αλλά μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα», σημείωσε.
O Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επικαλούμενος την πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ, ανέφερε πως ένα ενδιαφέρον εύρημα της είναι πως οι ελληνικές επιχειρήσεις εμφανίζονται σταθερά πιο αισιόδοξες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε αντίθεση με τα ελληνικά νοικοκυριά που είναι πιο απαισιόδοξα. «Μια ερμηνεία για αυτό είναι πως ένα μεγάλο κομμάτι των ελληνικών επιχειρήσεων γίνεται όλο και πιο εξωστρεφες, άρα ενδιαφέρεται περισσότερο για τη διεθνή αγοραστική δύναμη». Πρόσθεσε πως το στοίχημα στο να παραμείνει η ελληνική ανάπτυξη στα σημερινά επίπεδα και όχι στις μακροχρόνιες προβλέψεις είναι να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στην εργασία και στο κεφάλαιο για επένδυση. «Στην αγορά εργασίας έγινε αυτό αρκετά εύκολα την τελευταία δεκαετία. Σε άλλους τομείς αυτό δεν είναι τόσο εύκολο. Κεφάλαια παραμένουν εγκλωβισμένα σε λιγότερο παραγωγικές επιχειρήσεις»