Επιλεκτικές κινήσεις από τους αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιλεκτικές κινήσεις από τους αγοραστές στο Χρηματιστήριο
Νέα υψηλά κέρδη στη Wall Street με συνέχεια. Ράλι σε Ασία. Τα «όπλα» των long για νέα υψηλότερα επίπεδα.

Τελευταία ενημέρωση 10:42

Σε νέα υψηλά έτους έκλεισε ο S&P 500, με τις ασιατικές αγορές να ακολουθούν σε θετικό τέμπο και το Nikkei να καταγράφει νέο ράλι σπάζοντας το φράγμα των 33.000 μονάδες.

Μάλιστα, ο αμερικανικός δείκτης ξεπέρασε το τοπικό υψηλό του από τον περασμένο Αύγουστο κατά τη διάρκεια του του bear-market ράλι. Αυτή η αισιοδοξία γύρω από τις προοπτικές φαίνεται και από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που δείχνουν ότι οι επενδυτές είναι ολοένα και πιο δύσπιστοι ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες, κάτι που αποτελεί ένα μεγάλο turnaround από τις σημαντικές μειώσεις που αναμένονταν κατά τη διάρκεια της αναταραχής της αγοράς τον Μάρτιο. Πέραν αυτών οι αγοραστές συνεχίζουν προς υψηλότερα, με τα futures του S&P 500 να ενισχύονται κατά 0,21% σήμερα το πρωί, ενώ και ο DAX συνεχίζει ανοδικά.

Οι αγορές τιμολογούν μια πιθανότητα 20% για μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed αύριο, αλλά με μια πιθανότητα άνω του 60% τον Ιούλιο... Αντίθετα, οι αγορές τιμολογούν με πιθανότητα άνω του 90% μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β από την ΕΚΤ την Πέμπτη και με μια πιθανότητα 80% για τον Ιούλιο.

«Αυτό το θετικό σκηνικό μας προετοιμάζει για μια απίστευτα γεμάτη γεγονότα εβδομάδα, η οποία ξεκινά σήμερα με την ανακοίνωση του ΔΤΚ των ΗΠΑ για τον Μάιο», όπως αναφέρουν αναλυτές. Αν και ο επίσημος πληθωρισμός μειώθηκε σημαντικά, ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε σε επίμονα υψηλά επίπεδα. Πράγματι, η μηνιαία εικόνα του δομικού CPI ήταν τουλάχιστον +0,4% εδώ και 5 συνεχόμενους μήνες, κάτι που εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλό ώστε να παρέχει μια ασφάλεια και άνεση στη Fed. Αυτή τη φορά, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί σε γενικές γραμμές, με τον μηνιαίο δομικό πληθωρισμό να έρχεται στο +0,37%, που θα μείωνε μόνο τον πληθωρισμό στο +5,3%.

Περνώντας στα εγχώρια, όπως ανέφερε το insider.gr (άρθρο των Α. Βελισσάριου - Α. Κοφινάκου) το Χρηματιστήριο Αθηνών, ήδη από τον Οκτώβριο του 2022 (απαρχή μιας σπουδαίας ανοδικής κίνησης) δείχνει να έχει αυτονομηθεί σε έναν πολύ υψηλό βαθμό από το πλαίσιο του φόβου και αβεβαιότητας των διεθνών αγορών, αποκρούοντας παράλληλα, τα όποια «εξωτερικά πυρά». Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός, πως για αρκετά χρόνια, η εγχώρια αγορά υστερούσε, υποαπέδιδε και κινούνταν σε ένα στενό «trade range», με εντονότερα και πιο διευρυμένα sell off σε πτωτικές τάσεις, έναντι των ξένων αγορών. Χωρίς λοιπόν, να έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια, να ανέβει στο «άρμα» της διεθνούς μακροχρόνιας ανοδικής τάσης, στην οποία τα χαρτοφυλάκια κινούνταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, υπό το σύνθημα του «run bull.. run», το Χρηματιστήριο - όπως και η ελληνική οικονομία - βρισκόμενο σε ένα διαφορετικό σημείο στον κύκλο, προσπαθεί να κλείσει αυτή την τεράστια «ψαλίδα», ανεβάζοντας ρυθμούς και ένταση και με μια μεγαλύτερη γνώση, έχοντας την εμπειρία του παρελθόντος.

Από κυματικής άποψης, ο Γενικός Δείκτης είναι πολύ κοντά στο να ενεργοποιήσει σε μακροπρόθεσμο γράφημα τον πρώτο σχηματισμό αντιστροφής (double bottom), με την υπέρβαση των 1.379,42 μονάδων (neckline). Επιπρόσθετα, η ενεργοποίηση θα σημάνει και επίσημα την αντιστροφή της τάσης στο Χρηματιστήριο. Συνεπώς οι 1.379,42 μονάδες - εφόσον έχουν τόσο μεγάλη σημασία - το πιθανότερο είναι ότι η τιμή να πάει προς τα εκεί και να δοκιμάσει αυτό το σημαντικό επίπεδο. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε το παραπάνω επίπεδο αποτελεί την κορυφή που δημιούργησε τον χαμηλότερο πυθμένα των τελευταίων ετών (420,82 μονάδες), άρα μας δίνει την πληροφορία ότι αποτελεί μια πολύ ισχυρή αντίσταση. Στη περίπτωση υπέρβασης των 1379,45 μονάδων, θα έχουμε ενεργοποίηση του σχηματισμού και σύμφωνα με τη θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci, μέσω δύο πιθανών σεναρίων.

Το πρώτο, αφορά την ανοδική διάσπαση των 1,379,45 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίσει να σε υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα απίστευτο «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200%. Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει ανοδικά για το 200%.

Να σημειωθεί πως περισσότερες από 70 συναντήσεις με Ελβετούς θεσμικούς επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι των 13 εισηγμένων εταιρειών που συμμετέχουν στο πρώτο Mid Cap Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη Γενεύη. Οι 13 εταιρείες που μετέχουν είναι οι ΚΡΙ ΚΡΙ, ΕΧΑΕ, Entersoft, Πλαστικά Θράκης, Austria Card, ΟΛΠ, Profile, Cenergy, ΕΥΔΑΠ, Dimand, ElvalHalcor, ΑΔΜΗΕ και BRIQ.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο 0,27% στις 1.266,24 μονάδες, ενώ ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,18% στις 3.077,06 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη ήπια άνοδο 0,49% στις 1.029,58 μονάδες.

Στις τράπεζες καταγράφονται ήπιες μεταβολές με την Πειραιώς να σκαρφαλώνει πάνω από τα 3 ευρώ στα 3,024 ευρώ (0,8%), τη Eurobank στο 0,65%, την Alpha στο 0,41% και την ΕΤΕ στο 0,3%.

Κέρδη επίσης για την Ελλάκτωρ (1,32%), με την Aegean σε νέα υψηλά στο 1,2% και τα 10,10 ευρώ και τη Jumbo στο 0,99% και τα 24,40 ευρώ. Τα 15 ευρώ πάτησε ο ΟΤΕ με κέρδη 0,91%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση στρέφονται τα βλέμματα με την ΕΧΑΕ στο 1,58% και τα 5,13 ευρώ και την ΑΒΑΞ, τον ΑΔΜΗΕ, την Alumil, την Profile και την Fourlis να ενισχύοντια με κέρδη άνω του 1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider