Νευρικότητα στη Wall Street πριν από Fed και Πάουελ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νευρικότητα στη Wall Street πριν από Fed και Πάουελ
Ο Dow Jones υποχωρεί 0,39% στις 34.078 μονάδες, με τον S&P 500 να ισχυροποιείται οριακά 0,09% στις 4.372 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει αμελητέα κέρδη 0,01% στις 13.575 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση 18:09

Μεταβλητότητα παρουσιάζουν οι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στην απόφαση της Fed και στη συνέντευξη Τύπου του Τζερόμ Πάουελ για το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,36% στις 34.090 μονάδες, με τον S&P 500 να ισχυροποιείται 0,27% στις 4.380 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,33% στις 13.618 μονάδες.

Εκτός από την ανακοίνωση της Fed, οι επενδυτές προετοιμάζονται για τα σχόλια του προέδρου Τζερόμ Πάουελ, όπου μπορεί να δώσουν μια εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας και την πορεία που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα το προσεχές διάστημα.

Πάντως, το επενδυτικό κλίμα ενισχύεται από την κάμψη που κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Μάιο, αν και ο δομικός πληθωρισμός κινήθηκε πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας, ο γενικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4% από 4,9% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,1%. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,1% από 0,4% τον Απρίλιο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Το 4% συνιστά τη μικρότερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ εδώ και 2 χρόνια. Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,3% έναντι 5,5% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4%, όπως τον Απρίλιο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Οι επενδυτές έλαβαν επίσης πιο ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό την Τετάρτη. Ο δείκτης τιμών παραγωγού της May, ένας δείκτης της πορείας του πληθωρισμού, υποχώρησε 0,3%, μείωση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν πτώση 0,1%.

«Η αγορά αισιοδοξεί από την έκθεση του ΔΤΚ που δείχνει ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται και ότι η Fed θα αποφύγει μια νέα αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε ο Κουίνσι Κρόσμπι, στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial. «Πολλά εξαρτώνται από την FOMC και τις απαντήσεις του Πάουελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου» έσπευσε να συμπληρώσει.

Ήδη, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στο σημερινό τους εύρος (5% με 5,25%). Οι αναλυτές δίνουν 89,6% πιθανότητες για διατήρηση των επιτοκίων της τράπεζας στα σημερινά επίπεδα και 10,4% πιθανότητες για μια νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

Υπενθυμίζεται πως η Fed έχει προχωρήσει από τον Μάρτιο του 2022 σε 10 διαδοχικές αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων ώστε να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία. H πολιτική της Fed φαίνεται να αποδίδει, καθώς ο αμερικανικός πληθωρισμός υποχώρησε από τα επίπεδα του 9% (υψηλά 40 ετών) το 2022 στο 4% τον Μάιο του 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το 4% παραμένει σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed ώστε να υπάρξει σταθερότητα των τιμών στις ΗΠΑ. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- παραμένει σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας ο 5,3% τον Μάιο έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 5,2%.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πλειονότητα των αναλυτών στο FedWatch του CME Group περιμένουν πως η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της FOMC τον Ιούλιο, ενώ συνολικά αναμένουν 1 ή 2 αυξήσεις ανάλογου ύψους στα επιτόκια της Fed εντός του 2023, όπως μετέδωσε το Reuters. Σημειώνεται πως ενώ οι πολιτικές της Fed δείχνουν πως αποδίδουν για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, η αύξηση του κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε υψηλό 16 μηνών η μετοχή της Toyota - «Άλμα» 30% το 2023

Eurostat: 1 στους 4 Έλληνες σε κίνδυνο φτώχειας το 2022

Η TotalEnergies εξαγοράζει το 17,5% της ενεργειακής NextDecade για 219 εκατ. δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider