Φυσικό αέριο: Προειδοποιητικά σημάδια για τον κίνδυνο νέας κρίσης στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: Προειδοποιητικά σημάδια για τον κίνδυνο νέας κρίσης στην Ευρώπη
Η αγορά φυσικού αερίου εκπέμπει προειδοποιητικά σημάδια ότι η Ευρώπη θα μπορούσε, εύκολα, να βρεθεί αντιμέτωπη με μία κρίση. 

Η αγορά φυσικού αερίου εκπέμπει προειδοποιητικά σημάδια ότι η Ευρώπη θα μπορούσε, εύκολα, να βρεθεί αντιμέτωπη ξανά με μία κρίση.

Συγκεκριμένα, οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών που προκλήθηκαν μετά τις διακοπές λειτουργίας εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στη Νορβηγία, αλλά και τις πληροφορίες ότι η Ολλανδία κλείνει το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ευρώπης, έδωσαν ένα στίγμα του πόσο ευάλωτη είναι η αγορά, απέναντι σε οποιαδήποτε αναταραχή στις προμήθειες.

«Ήταν μια γεύση του πιθανού κινδύνου που θα μπορούσε να ακολουθήσει» σημειώνει ο Nick Campbell, διευθυντής της Inspired Energy.

Η «εκτίναξη» των τιμών ενέργειας σε επίπεδα - ρεκόρ ήταν ο βασικός παράγοντας απογείωσης του κόστους διαβίωσης στην Ευρώπη, τον τελευταίο χρόνο.

Η Γερμανία, για παράδειγμα, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, βρέθηκε ενώπιον της ύφεσης, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ η Βρετανία «μάχεται» τον διψήφιο πληθωρισμό.

Και το γεγονός ότι η αγορά φυσικού αερίου αποστέλλει, εκ νέου, ανησυχητικά σήματα, θα μπορούσε να μην οδηγήσει σε καλή κατάληξη, εν μέσω και του αγώνα που καταβάλλει η ΕΚΤ έναντι του πληθωρισμού.

Αν και οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται να υποχωρούν, εξακολουθούν να πλήττουν τη βιομηχανική δραστηριότητα, καθώς εκφράζεται η ανησυχία ότι η ζήτηση ενδέχεται να έχει υποστεί «μόνιμη ζημιά», καθώς πολλοί κατασκευαστές που έχουν «κατεβάσει ρυθμούς» ως προς την παραγωγή, δεν έχουν επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα ακόμη.

Παράλληλα, το θερμότερο από το συνηθισμένο καλοκαίρι θα μπορούσε να αυξήσει τις ενεργειακές ανάγκες (για ψύξη), με περιοχές της Ευρώπης να έχουν βιώσει ήδη από πέρυσι ακραίους καύσωνες και ξηρασία.

Επίσης, και η Κίνα συνιστά έναν παράγοντα αβεβαιότητας, λόγω της αδύναμης οικονομικής ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι χθες οι τιμές του φυσικού αερίου γνώρισαν «άλμα» έως και 30%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο, ενώ πριν από λίγες ημέρες, είχαν υποχωρήσει σε χαμηλό δύο ετών.

Ενώ η αγορά βρίσκεται σε «πολύ καλύτερη» θέση σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να υπερδιπλασιαστούν, εάν όλοι αυτοί οι κίνδυνοι οδηγήσουν σε πιο δυσοίωνες προοπτικές για το φυσικό αέριο, προειδοποιεί ο Massimo Di Odoardo, αντιπρόεδρος έρευνας φυσικού αερίου και LNG στην Wood Mackenzie Ltd.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πού «σκοντάφτει» ένα νέο πακέτο δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας

Η «αόρατη» πλευρά της διαπραγμάτευσης για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, που αφορά στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider