Χρηματιστήριο: Δεύτερη ημέρα διόρθωσης με «βαρίδι» τις τράπεζες - Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Δεύτερη ημέρα διόρθωσης με «βαρίδι» τις τράπεζες - Ποιες μετοχές ξεχώρισαν
Ισχυρές απώλειες για την Πειραιώς. Κέρδη για Μυτιληναίο, ΤΕΡΝΑ, ΜΟΗ, Aegean.

Συνέχεια στη διόρθωση και κυρίως σε τίτλους που έχουν φέρει σημαντικές υπεραξίες σε χαρτοφυλάκια, έκρυβε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, με τους πωλητές να θέτουν στο στόχαστρο εκ νέου τις τράπεζες και κυρίως την Πειραιώς.

Μάλιστα το κλείδωμα κερδών στις τράπεζες, αλλά και στα χαρτιά του ομίλου Στασινόπουλου οδήγησαν την αγορά μέχρι και στις 1.253,96 μονάδες, με την αγορά να διασπά αρχικώς τα επίπεδα των 1.263 μονάδων, ενεργοποιώντας μεγαλύτερο φάσμα πωλήσεων.

Φυσικά οι κινήσεις αυτές αποφόρτισαν σημαντικά τους ταλαντωτές από τα υψηλά υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ οι διορθωτικές κινήσεις οφείλονται κατά βάση σε passive flows και ETFs που αναπροσαρμόζουν τις θέσεις τους.

Επιπλέον, «o στόχος της προσέγγισης της ζώνης αντίστασης των 1.377 μονάδων παραμένει σε ισχύ, είναι το βασικό μεσοπρόθεσμο σενάριο της αγοράς, ωστόσο δεν θα αποκλείαμε μια βραχυπρόθεσμη εκτόνωση περιορισμένου καθοδικού βεληνεκούς που θα αποφόρτιζε την τεχνική εικόνα βραχυπρόθεσμης υπερβολής», όπως ανέφερε η Beta Χρηματιστηριακή, κάτι που αποτυπώθηκε και σήμερα.

Οι επενδυτές και δη αυτοί που επιβιβάστηκαν στο τρένο της ανόδου από πολύ νωρίς, προβαίνουν σε μια κατοχύρωση κερδών, αλλά σαφώς δεν γυρίζουν σε αρνητική θέση. Ίσα ισα επαντοποθετούνται σε χαμηλότερα σημεία, αναμένοντας την τελική έκβαση των εκλογών, την αυτοδυναμία της ΝΔ και την επιτάχυνση των εξελίξεων σε διάφορους κλάδους, με πρώτο τον τραπεζικό και τις διαδικασίες αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Φυσικά, όλοι συγκεντρώνονται στην αγορά αναμένοντας την αναβάθμιση στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας, που θα δημιουργήσει περαιτέρω υπεραξίες.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,28% στις 1.264,96 μονάδες, με τον τζίρο να φτάσει στα 94,6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 9,47 εκατ. ευρώ αφορούν πακέτα. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,38% στις 3.063,56 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,31% στις 993,01 μονάδες, συμπληρώνοντας έαν καρέ αρνητικών συνεδριάσεων.

«Βαρίδι» εκ νέου οι τράπεζες και κυρίως η Πειραιώς που υποχώρησε κατά 3,82% στα 2,822 ευρώ και με τζίρο που ξεπέρασε τα 18 εκατ. Απώλειες 1,54% για την ΕΤΕ στα 5,77 ευρώ ενώ ακολούθησε ηπιότερα η Eurobank στο -0,82% όπως και η Alpha Bank στο -0,07% και στα 1,519 ευρώ.

Ως προς την τελευταία, ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση καταγράφηκε για το νέο ομόλογο της Alpha Bank, μέσω του οποίου η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ, έναντι του αρχικού στόχου για 400 εκατ. ευρώ.

Την έκδοση έχουν ανέλαβαν να «τρέξουν» ως Joint Bookrunners οι Goldman Sachs, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και UBS, με στόχο την άντληση 400 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των περιθωρίων των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL), ενώ η αρχική τιμολόγηση κινούνταν (IPT) στο 7,25%. Η υψηλή ζήτηση που διαμορφώθηκε γύρω από τη νέα έκδοση με 145 κωδικούς να εγγράφονται στο βιβλίο προσφορών, και τις συνολικές προσφορές να ξεπερνούν τα 1,4 δισ. ευρώ - δηλαδή υψηλότερες κατά τρεις φορές τον αρχικό στόχο άντλησης κεφαλαίων - οδήγησαν το επιτόκιο να υποχωρήσει στο 7%, χαμηλότερα από το 7,25 της αρχικής καθοδήγησς, με το κουπόνι στο 6,875%.

Παράλληλα, χαμηλότερα κινήθηκε η Cenergy με απώλειες 2,74% στα 6,03 ευρώ, αλλά και η Jumbo (-1,64%), o OTE (-1,12%), η ΕΕΕ (-0,8%) και η Viohalco (-1,33%).

Από την άλλη, κέρδη και νέα υψηλά για τη μετοχή της Μυτιληναίος στο 2,42% και τα 32,16 ευρώ. Μετοχή που μαζί με την Aegean αλλά και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Τέρνα Ενεργειακή κράτησαν την αγορά πάνω από τις 1.260 μονάδες.

Η Aegean ενισχύθηκε κατά 0,78%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά 3,15% στα 14,40 ευρώ, φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά και η Τέρνα Ενεργειακή κατά 1,85% στα 20,94 ευρώ, με τζίρο 11,84 εκατ. ευρώ, εν αναμονή εξελίξεων για το deal με την First Sentier.

Μάλιστα, επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ εκτελεί η ΓΕΚ Τέρνα, όπως ανέφερε, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του κατασκευαστικού - ενεργειακού ομίλου, Γιώργος Περιστέρης κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, μόνο για φέτος το capex είναι 2 δισ. ευρώ (περιλαμβάνει την επένδυση στην Εγνατία Οδό) ενώ η χρηματοδότηση των έργων του επενδυτικού προγράμματος είναι εξασφαλισμένη και δεν προβλέπεται ανάγκη χρηματοδότησης του Ομίλου πριν το 2027.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων είναι σήμερα 5,5 δισ. ευρώ σημαντικό τμήμα του οποίου αφορά κατασκευές – επενδύσεις του Ομίλου.

Ισχυρή άνοδος και για τη ΜΟΗ κυρίως στις δημοπρασίες, στο 1,22% και τα 24,90 ευρώ.

Απώλειες και αποφόρτιση και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με τα Πλαστικά Θράκης στο -3,22%, την ΑΒΑΞ στο -2,71% και την Profile στο -1,89%.

Ξεχώρισαν η Fourlis (1,59%), η Τεχνική Ολυμπιακή (0,78%) και η Premia (0,32%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider