Ευρωαγορές: Ένταση των πιέσεων με την προσοχή στην απόφαση της ΒοΕ

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ένταση των πιέσεων με την προσοχή στην απόφαση της ΒοΕ
Οι ανησυχίες κυριαρχούν καθώς διαφαίνεται πως θα υπάρχει συνέχεια στη νομισματική σύσφιξη με επαπειλούμενες δυσάρεστες επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη.

Τελευταία ενημέρωση 16:05

Συνεχίζεται και την Πέμπτη η πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων καθώς μετά από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από Fed και ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα σήμερα ανακοίνωσε και η Τράπεζα της Αγγλίας μία αύξηση 50 μ.β.

Οι επενδυτές τις τελευταίες ημέρες αξιολογούν τις κινήσεις της Fed για παύση στις αυξήσεις επιτοκίων και της ΕΚΤ για άνοδο 25 μ.β. και σήμερα και της βρτανικής ομολόγου τους, με τις ανησυχίες να κυριαρχούν καθώς διαφαίνεται πως θα υπάρχει συνέχεια στη νομισματική σύσφιξη με επαπειλούμενες δυσάρεστες επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη.

Μετά και από τα χθεσινά στοιχεία όπου έδειξαν ανησυχητική επιμονή του βρετανικού πληθωρισμού, η BoE προχώρησε σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου, σε επίπεδα πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, εντείνοντας τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη βρετανική οικονομία. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της BoΕ την Πέμπτη, το βασικό επιτόκιο αυξάνεται κατά 50 μονάδες βάσης, στο 5%., από 4,5%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια αύξηση 25 μονάδες βάσης. Σημειώνεται πως μεταξύ των μελών της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας, 7 από τα 9 μέλη τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 0,75% στις 453,57 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 χάνει 0,79% στις 4.288 μονάδες. Ο FTSE 100 στην Αγγλία υποχωρεί 0,90% στις 7.491 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη διολισθαίνει 0,50% στις 15.943 μονάδες και ο CAC 40 σημειώνει πτώση 0,98% στις 7.189 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB χάνει 0,77% στις 27.396 μονάδες, και ο IBEX 35 υποχωρεί 1% στις 9.341 μονάδες.

Μάκρο

Ενίσχυση κατέγραψε ο κλάδος της μεταποίησης στην οικονομία της Γαλλίας για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Insee) την Πέμπτη. Ο γενικός δείκτης εμπιστοσύνης στη μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 101 μονάδες έναντι 99 τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να παραμείνει στις 99 μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

«Άλμα» έως και περισσότερο από 40% σημειώνουν την Πέμπτη οι μετοχές της βρετανικής αλυσίδας παντοπωλείων Ocado, αφού η εφημερίδα The Times ανέφερε «ενδεχόμενη ενδιαφέροντος για προσφορά από περισσότερους από έναν Αμερικανούς μνηστήρες». Το δημοσίευμα τονίζει ότι οι μεγάλοι παίκτες στην τεχνολογία εξετάζουν τις επιλογές τους όσον αφορά την Ocado, ενώ ξεχωρίζει την Amazon ως μια δυνητικά ενδιαφερόμενη. Οι μετοχές της Ocado σημείωσαν άλμα έως και 43% μετά το άκουσμα της είδης, προτού υποχωρήσουν έως τα 35%.

Η εικόνα στην Ασία

Πτωτικά κινήθηκαν και οι ασιατικές αγορές νωρίτερα επηρεασμένες από τις αποβραδίς απώλειες στη Wall Street. O Nikkei 225 έχασε 0,92%, ο S&P/ASX 200 στο Σύδνεϋ διολίσθησε 1.63% και στη Σεούλ ο KOSPI κέρδισε 0,43%. Στην ηπειρωτική Κίνα αλλά και στο Χονγκ Κονγκ τα χρηματιστήρια παρέμειναν κλειστά λόγω αργίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: «Βλέπει» ανάκαμψη των επενδυτικών εσόδων στο β' εξάμηνο του 2023

Η πραγματική διαφωνία στην ΕΚΤ δεν είναι πλέον για το ύψος των επιτοκίων

Γουόρεν Μπάφετ: Έδωσε 4,6 δισ. δολάρια σε δωρεές - Τα 3,6 δισ. στο Ίδρυμα Γκέιτς

gazzetta
gazzetta reader insider insider