Στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τα μέσα Μαρτίου «διολίσθησαν» ο χρυσός και το ασήμι, μετά από ένα «κύμα» αυξήσεων επιτοκίων από Κεντρικές Τράπεζες, αλλά και τα τελευταία σήματα του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ για περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Αυγούστου βρέθηκε να χάνει άνω του 1%, στα 1,923 δολ. ανά ουγγιά.
Το ασήμι Ιουλίου υποχώρησε 1,5%, στα 22,44 δολ. ανά ουγγιά.
Επίσης, το παλλάδιο Σεπτεμβρίου σημείωσε πτώση άνω του 1% στα 1.330 δολ. ανά ουγγιά, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδά του από τα μέσα του 2019.
Εν τω μεταξύ, η πλατίνα παραδόσεως Ιουλίου κατέγραψε απώλειες0,5%, στα 944 δολ. ανά ουγγιά.
Ο χαλκός Ιουλίου έχασε 0,9%, στα 3,88 δολ. η λίβρα.
Οι επενδυτές είχαν σήμερα να αφομοιώσουν σειρά αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.
Συγκεκριμένα, σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου (κατά 50 μονάδες βάσης), σε επίπεδα πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), ενώ και η Κεντρική Τράπεζα τη Τουρκίας αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκιά της στο 15% από 8,5%. Παράλληλα, σε νέα αύξηση των επιτοκίων της προχώρησε και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής το επόμενο χρονικό διάστημα.
Αυτά, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, για πιθανές νέες αυξήσεις.
Μάλιστα, ο Πάουελ επανήλθε σήμερα, «δείχνοντας» μάλιστα μία ή δύο νέες αυξήσεις επιτοκίων φέτος.
Όπως είπε ο ίδιος, η επαναφορά του πληθωρισμό στον στόχο του 2% είναι κρίσιμη, προκειμένου να στηριχθεί η υγεία της αμερικανικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Fed «θα χρειαστεί να αυξηθούν τα επιτόκια ξανά φέτος και ενδεχομένως, δύο φορές».
Μιλώντας στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, επεσήμανε ότι αν και ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί από μέσα της περασμένης χρονιάς, οι πιέσεις συνεχίζουν να είναι υψηλές.