Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην ΕΚΤ - Τέλος στο 6ήμερο πτωτικό σερί του Stoxx 600

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην ΕΚΤ - Τέλος στο 6ήμερο πτωτικό σερί του Stoxx 600
Σε θετικό έδαφος κατάφεραν να τερματίσουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τις πιέσεις εν μέσω των τελευταίων μηνυμάτων για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής. 

Σε θετικό έδαφος κατάφεραν να τερματίσουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τις πιέσεις εν μέσω των τελευταίων μηνυμάτων για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 0,09% υψηλότερα μετά από έξι διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις. Η μετοχή της Fintech Wise, φθάνοντας στην «κορυφή» του δείκτη, γνώρισε «άλμα» άνω του 18%, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα έτους.

Όσον αφορά στους επιμέρους δείκτες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 7.465 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη κέρδισε 0,26% φθάνοντας στις 15.854 μονάδες, με τον CAC 40 στο Παρίσι να σημειώνει άνοδο 0,47% κλείνοντας στις 7.218 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ο ιταλικός FTSE MIB διαμορφώθηκε 0,59% υψηλότερα στις 27.403 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 γνώρισε κέρδη 1,31% στις 9.395 μονάδες.

Αυτά, καθώς η νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών βρέθηκε για ακόμα μόα φορά στο επίκεντρο.

Ειδικότερα, το γεγονός πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι ακόμα πολύ υψηλός επισήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας πως είναι «ακόμη πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη». «Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πάρα πολύ καιρό. Αλλά η φύση της πρόκλησης αλλάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γαλλίδα τραπεζίτρια, μιλώντας στην Πορτογαλία. «Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά δεν μπορούμε να αμφιταλαντευτούμε και δεν μπορούμε να κηρύξουμε ακόμη τη νίκη», πρόσθεσε. «Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει. Αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στις προοπτικές μας, θα συνεχίσουμε τον Ιούλιο την αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, «σήμα» για συνέχιση των αυξήσεων επιτοκίων της ΕΚΤ έδωσε και ο αξιωματούχος Μάρτινς Καζάκς. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μετά την επόμενη συνεδρίασή της, δήλωσε ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης, ακόμη και όταν η οικονομία επιβραδύνεται επειδή ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός. «Η χαλαρότητα της οικονομίας είναι απίθανο να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, με ισχυρούς κινδύνους επιμονής», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters.

Σύμφωνα με την Gita Gopinath, την πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η ΕKΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες πρέπει συνεχίσουν την προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού, ακόμη και παρά το γεγονός ότι το αυξανόμενο κόστος δανεισμού ενισχύει τις πιθανότητες ύφεσης. «Ο πληθωρισμός αργεί πολύ για να επιστρέψει στον στόχο», είπε ευρισκόμενη στη Σίντρα. «Αυτό σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην καταπολέμηση του πληθωρισμού παρά τον κίνδυνο ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης». Ανέφερε μάλιστα ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα έρθει «πολύ αργότερα» από ό,τι αναμένει η αγορά, ή προς τα μέσα της τριετούς περιόδου πρόβλεψής της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» HSBC για ύφεση στις ΗΠΑ το 2023 και στην Ευρώπη το 2024

Alpine Macro: «Αγοράστε ελληνικές μετοχές» - Είναι φθηνές - Συνέχεια στο «ράλι»

Τι θα μπορούσε να ανεβάσει το Bitcoin πάνω από τα 35.000 δολάρια αυτή την εβδομάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider