«Γλυκόπικρη» γεύση για τους καταναλωτές σοκολάτας και τη βιομηχανία των 128 δισ. δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Γλυκόπικρη» γεύση για τους καταναλωτές σοκολάτας και τη βιομηχανία των 128 δισ. δολαρίων
Ο τζίρος της βιομηχανίας σοκολάτας φθάνει τα 128 δισ. δολάρια ετησίως.

Οι καταναλωτές σοκολάτας σε όλο τον κόσμο θα κληθούν να πληρώσουν λίγο πιο ακριβά για να αγοράσουν προϊόντα που περιέχουν κακάο καθώς οι παραγωγοί δηλώνουν έτοιμοι να χρεώσουν επιπλέον το κόστος για την μετάβαση σε πιο βιώσιμα πρότυπα.

Η οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια για την εταιρική αειφορία (CSDDD), το πρωτοποριακό σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τα κράτη της ΕΕ προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία.

Το σχέδιο νόμου θα καθιστά υποχρεωτικό για τις μεγάλες εταιρείες να ελέγχουν εάν οι προμηθευτές τους χρησιμοποιούν παιδική εργασία ή βλάπτουν το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, οι σοκολατοβιομηχανίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή λόγω του αντίκτυπου που έχει η δραστηριότητά τους τόσο στο περιβάλλον όσο και στην πάταξη της παιδικής εργασίας.

Ο τζίρος της βιομηχανίας σοκολάτας φθάνει τα 128 δις. δολάρια ετησίως μεγάλο μέρος της έχει ταυτιστεί με αθέμιτες εργασιακές πρακτικές, την αποψίλωση των δασών και την απώλεια βιοποικιλότητας. Από την άλλη, αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τα κράτη της Δυτικής Αφρικής της Γκάνας και της Ακτής Ελεφαντοστού, τα οποία, μαζί, παράγουν τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου κακάο. Και οι δύο χώρες έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της δασικής τους κάλυψης τα τελευταία 60 χρόνια και οι φυτείες κακάο ευθύνονται για περίπου το ένα τρίτο αυτών των απωλειών.

Οι ρυθμιστικές αρχές και η αγορά έχουν εξετάσει κατά καιρούς πολλά σενάρια και εναλλακτικές για τον περιορισμό του αντίκτυπου της βιομηχανίας σοκολάτας και την εναρμόνισή του με τους στόχους βιωσιμότητας. Μέχρι στιγμής, οι κώδικες που εφαρμόζονταν για αυτά τα θέματα ήταν σε εθελοντική βάση και δεν επέφεραν κάποια συνταρακτική αλλαγή. Ως εκ τούτου, η παρέμβαση της ΕΕ επιχειρεί πλέον να διασφαλίσει ότι οι βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές εφαρμόζονται και ελέγχονται.

Πλέον, μεγάλες εταιρείες από όλο τον κόσμο που πωλούν προϊόντα στην ΕΕ θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους ελέγχους CSDDD στους προμηθευτές, να λαμβάνουν μέτρα μετριασμού όταν αποκαλύπτονται καταχρήσεις ή να αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές δεν θα συμβούν χωρίς κόστος. Η εκπλήρωση των νέων απαιτήσεων θα έχει ένα επιπλέον κόστος που θα πρέπει να πληρώσει ο καταναλωτής, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Συμβουλίου Κακάο της Γκάνας Joseph Boahen Aidoo. Τέτοιες δαπάνες περιλαμβάνουν συστήματα ιχνηλασιμότητας, κόστη για αλλαγή στον εξοπλισμό, τις υποδομές κλπ.

Η προειδοποίηση της Γκάνας για επιπλέον κόστος έρχεται καθώς οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να συμπιέζονται από τις υψηλότερες τιμές για τα είδη παντοπωλείου - συμπεριλαμβανομένων των απολαυστικών λιχουδιών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο στο Λονδίνο έχουν σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2016 εν μέσω ανησυχιών ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να περιορίσουν τις προμήθειες.

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ θα ισχύουν επίσης για προϊόντα όπως ο καφές, το φοινικέλαιο και η σόγια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πιστώσεις άνθρακα: Κίνδυνος να εκτοξευθούν στα ύψη οι τιμές

Προβλήματα «εκατέρωθεν» εντοπίζουν ΜΚΟ και εταιρείες στα πρότυπα αναφοράς βιωσιμότητας της ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider