Η σταδιακή ανάκαμψη για την αγορά συνεχίστηκε και σήμερα, με τους επενδυτές και τα ισχυρά χαρτοφυλάκια ολοκληρώνοντας τις όποιες τελευταίες αναδιαρθρώσεις για το κλείσιμο εξαμήνου, να τοποθετούνται εκ νέου με έμφαση στις τράπεζες αλλά και σε επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους.
Το μεγαλύτερο εύρος εντολών καταγράφηκε στις τράπεζες και στον ΟΤΕ και παρά τις αποκοπές μερισμάτων (ΕΛΠΕ, Τιτάν, Fourlis) η αγορά κινήθηκε υψηλότερα με τις τράπεζες να βλέπουν εκ νέου τις 980 μονάδες. Η Eurobank πήρε τα ηνία σήμερα από την Alpha Bank από την άποψη του τζίρου, όπου ξεπέρασε 26 εκατ. ευρώ, με πλήθος πακέτων υψηλής αξίας πέριξ των 1,4345 έως και τα 1,45 ευρώ, με τη μετοχή να κλείνει με άνοδο 1,28% στα 1,4605 ευρώ, κάτι που οφείλεται σε κινήσεις εν μέσω δημοπρασιών.
Η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης δείχνει ένα τελευταίο ξεκαθάρισμα και αναδιάταξη των χαρτοφυλακίων, τη στιγμή που όλοι ετοιμάζονται για την έλευση του δεύτερου εξαμήνου που θα σημάνει και την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.
Μετά τις Moody's - Standard & Poor's που θεωρούν ως «credit positive» τη νέα κυβερνητική θητεία Μητσοτάκη αλλά και την τήρηση στο έπακρο της γραμμής των μεταρρυθμίσεων και της μείωσης του χρέους, σήμερα έδωσε ένα σετ εκτιμήσεων για τις ελληνικές τράπεζες και η Fitch Ratings.
Συγκεκριμένα, ελαφρώς υψηλότερα ανεβάζει τον «πήχη» των δανείων σε καθυστέρηση των ελληνικών τραπεζών η Fitch Ratings, αναμένοντας πως θα φτάσουν στο 5,5% - 6% μέχρι το τέλος του έτους, έναντι περίπου 5% που ανέμενε προηγουμένως. Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ωστόσο, πως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα καλό δρόμο στο να συνεχίζουν να μειώνουν το συνολικό «στοκ» των δανείων σε καθυστέρηση (impaired loans).
Παράλληλα, άλλο ένα διεθνής οίκος αναλύσεων έρχεται να καλύψει την εγχώρια αγορά μετοχών και να στείλει ισχυρό αγοραστικό σήμα προς τα funds. Με την ύφεση να έχει βγει οριστικά από το κάδρο, είναι καιρός για τοποθετήσεις στην εγχώρια αγορά μετοχών, όπως τονίζει η Alpine Macro, καθώς οι ελληνικές μετοχές έχουν σημειώσει ένα ισχυρό «ράλι» βγαίνοντας αποφασιστικά από το στενό «trading range» του 2015.
Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «σήμα» ότι η ελληνική οικονομία, βαλτωμένη εδώ και καιρό από την κρίση δημόσιου χρέους και στάσιμη για περισσότερα από δέκα χρόνια, βρίσκεται και πάλι σε μια σταθερή ανοδική «τροχιά». Παρά την ισχυρή ανάκαμψη από τον περσινό «πυθμένα», οι ελληνικές μετοχές εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά φθηνές, τόσο σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους όσο και σε σχέση με τις αντίστοιχες μετοχές των αναδυόμενων αγορών και της παγκόσμιας αγοράς.
Τα βλέμμα των επενδυτών παραμένουν στραμμένα στις τράπεζες αλλά και στις διεργασίες που θα γίνουν για την αποεπένδυση του ΤΧΣ. Όλα φαίνεται πως τρέχουν πλέον μετά την ολοκλήρωση και της εκλογικής αναμέτρησης, με το νέο ΥΠΟΙΚ αλλά και το Μαξίμου να θετουν επί τάπητος την αποκλιμάκωση του δείκτη δημόσιου χρέους, την επενδυτική βαθμίδα και την αναβάθμιση των τραπεζών και του ΧΑ.
Αυτό αποτυπώνεται σταδιακά και στο ταμπλό, με τον ΓΔ να κλείνει σήμερα με άνοδο 0,97% στις 1.247,20 μονάδες με τον τζίρο στα 102,8 εκατ. ευρώ. Άνοδο 1,21% για τον FTSE 25 στις 3.016,56 μονάδες με τον τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίδει με κέρδη 1,53% στις 975,71 μονάδες.
Στις τράπεζες, η Πειραιώς ρόλαρε με κέρδη 3,59% στα 2,826 ευρώ, με την ΕΤΕ να ακολουθεί στο 2,08% και τη Eurobank στο 1,28%. Χωρίς μεταβολές στα 1,47 η Alpha Bank.
Ισχυρή άνδοδο για τη Jumbo στο 3,63% και τα 24 ευρώ, με την Aegean να απογειώνεται εκ νέου στα 10,42 ευρώ με κέρδη 2,96% και τη ΔΕΗ στο 2,56% και κίνηση προς τα 10 ευρώ (9,83 ευρώ).
Ισχυρή άνοδο 3,04% για ElvalHalcor, ενώ αντίδραση βγήκε και από τα βαριά χαρτιά της αγορά με την ΕΕΕ στο 1,8% και τον ΟΤΕ στο 1,52%.
Ράλι για την Alumil στο 8,61% και τα 2,90 ευρώ, με την Intrakat στο 2,81% και τα Πλαστικά Θράκης στο 2,47%.
Μακριά από τα 5 ευρώ η ΕΧΑΕ καθώς στην περιοχή αυτή και ελαφρώς χαμηλότερα άλλαξαν χέρια πολλές μετοχές της εταιρείας. Τελικά έκλεισε με άνοδο 1,54% στα 1,935 ευρώ.