Μεικτά πρόσημα καταγράφονται στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να «παραδίδουν» σε ένα βαθμό κέρδη που είχαν στο άνοιγμα των συνεδριάσεων υπό τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας.
Σημειώνεται πως οι αγορές έκλεισαν το α' εξάμηνο του έτους με κέρδη 8,8%, «κόντρα» στις ανησυχίες για τα αυξημένα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών και το υψηλό κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που διαμορφώνεται από αυτά.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιόακιμ Νάγκελ, υπογράμμισε πως η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο Νάγκελ σημείωσε ότι «τα ρίσκα ανόδου για τις προοπτικές των τιμών κυριαρχούν. Εξετάζοντας τις προβλέψεις, αναμένονται υψηλότερα και όχι χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού. Για παράδειγμα, οι ισχυρότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις των μισθών ή των περιθωρίων κέρδους θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιτάχυνση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα».
Πέρα από τις δηλώσεις του Γερμανού αξιωματούχου, στο κλίμα νευρικότητας συμβάλλουν και τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης.
Η κίνηση των δεικτών
- Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,19% στις 461,02 μονάδες.
- Ο Euro Stoxx 50 ενισχύεται 0,08% στις 4.402 μονάδες.
- Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,21% στις 7.515 μονάδες.
- Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,31% στις 16.097 μονάδες.
- Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 0,15% στις 4.402 μονάδες.
- Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει 0,83% στις 28.466 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανεβαίνει 0,26% στις 9.618 μονάδες.
Μάκρο
Σε χαμηλό άνω των 2 ετών διαμορφώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης στην Ευρωζώνη για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία των δεικτών PMI της S&P Global που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.
Ο μεταποιητικός PMI για το σύνολο της Ευρωζώνης, διαμορφώθηκε στις 43,4 μονάδες, έναντι 43,6 μονάδων στην προκαταρκτική μέτρηση της εταιρείας και όπως ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Τον Μάιο ο PMI είχε διαμορφωθεί στις 44,8 μονάδες.
Οι 43,4 μονάδες αποτελούν τον 12ο συνεχόμενο μήνα που ο PMI κινείται κάτω από τις 50 μονάδες, όριο που φανερώνει τη συρρίκνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ακόμα, είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.
Επιχειρηματικές εξελίξεις
Σημαντικές πιέσεις δέχεται την Τετάρτη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου η μετοχή της AstraZeneca, καθώς τα αποτελέσματα μιας μελέτης για ένα νέο φάρμακο κατά του καρκίνου προκάλεσαν ανησυχίες ότι μπορεί να μην λειτουργεί τόσο καλά όσο αναμενόταν.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τ ο φάρμακο βοήθησε τους ασθενείς με την πιο κοινή μορφή καρκίνου του πνεύμονα να ζήσουν περισσότερο χωρίς επιδείνωση σε σύγκριση με τη συνήθη χημειοθεραπεία. Η μετοχή υποχώρησε έως και 6,2%, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν μια σαφέστερη δήλωση σχετικά με την επιτυχία της δοκιμής όσον αφορά την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου, καθώς και το πόσο περισσότερο έζησαν συνολικά οι ασθενείς.