Νευρικότητα στις ευρωαγορές, εν μέσω περιορισμένων συναλλαγών - Κλειστή η Wall Street

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νευρικότητα στις ευρωαγορές, εν μέσω περιορισμένων συναλλαγών - Κλειστή η Wall Street
Οι επενδυτές αποτιμούν τα στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, προκειμένου να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις που έχουν οι αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

Τελευταία ενημέρωση: 14:14

Νευρικότητα σημειώνεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να μην μπορούν να συγκρατήσουν -σε ένα βαθμό- τα κέρδη που είχαν στο άνοιγμα της συνεδρίασης που χαρακτηρίζεται από ήπια συναλλαγματική δραστηριότητα λόγω της αργίας στις ΗΠΑ για την Ημέρα Ανεξαρτησίας.

Οι επενδυτές αποτιμούν τα στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, προκειμένου να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις που έχουν οι αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών. Ακόμα, καταγράφεται και το κατά πόσο η «σφιχτή» νομισματική πολιτική και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού επηρεάζει τις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται πως οι αγορές αναμένουν την Τετάρτη τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Στο επίκεντρο θα τεθούν ενδεχόμενα «σημάδια» για το εάν η Fed σκοπεύει να προχωρήσει σε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων εντός του Ιουλίου.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,22% στις 461,98 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 χάνει 0,03% στις 4.398 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,22% στις 7.544 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,16% στις 16.053 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 0,03% στις 7.384 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανεβαίνει 0,01% στις 28.449 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη πέφτει 0,31% στις 9.164 μονάδες.

Μάκρο

Κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκε το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας για τον Μάιο, καθώς διαμορφώθηκε στα 14,4 δισ. ευρώ έναντι 16,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πλεόνασμα στα 17,3 δισ. ευρώ.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απώλειες πάνω από 1% σημειώνει στο χρηματιστήριο του Λονδίνου η μετοχή της Sainsbury's, παρά το ό,τι η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεων της και διατήρησε το guidance κερδών της για το οικονομικό 2024.

Οι συνολικές πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 9,8%. Οι πωλήσεις λιανικής εκτός των καυσίμων ενισχύθηκαν κατά 9,2%, οι πωλήσεις τροφίμων κατά 11% ενώ οι πωλήσεις ρουχισμού υποχώρησαν 3,7%.

Ο Nikkei αρνητική εξαίρεση στο θετικό κλίμα της Ασίας

Ανοδικά πρόσημα κατέγραψαν οι περισσότερες ασιατικές αγορές για την Τρίτη, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην Αυστραλία.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας (RBA) διατήρησε το βασικό επιτόκιο της στο 4,10%, υποστηρίζοντας πως ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από το απόγειο του.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία έπεσε 0,98% στις 33.422 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε 0,45% στις 33.422 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα έχασε 0,35% στις 2.59 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite ισχυροποιήθηκε 0,04% στις 3.245 μονάδες και ο Shenzhen Component ανέβηκε 0,34% στις 11.129 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε 0,56% στις 19.415 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται το αντίπαλον δέος του Twitter: Η Meta φέρνει τη Threads

gazzetta
gazzetta reader insider insider