Χρηματιστήριο: Το ήπιο profit taking διέκοψε το ανοδικό σερί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Το ήπιο profit taking διέκοψε το ανοδικό σερί
Επιλεκτική και προσεκτική κατοχύρωση κερδών από τους επενδυτές. Υπεραπέδωσαν Aegean, ElvalHalcor, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Συνεχίζουν απτόητες ΑΒΑΞ, Intrakat.

Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν στο Χρηματιστήριο στη σημερινή συνεδρίαση, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε ένα ήπιο profit taking, εν μέσω και μέσω των διορθωτικών κινήσεων που καταγράφονται σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Μάλιστα παρότι η αγορά φάνηκε να χάνει τις 1.290 μονάδες πέφτοντας μέχρι τις 1.287,64 μονάδες, κατάφεραν οι αγοραστές να μαζέψουν την προσφορά και ιδιαίτερα στις δημοπρασίες, φέρνοντας την αγορά στις 1.295,30 μονάδες. Επιπλέον, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ο τζίρος βρέθηκε χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ, εν μέσω αναζήτηση «καταλυτών» και πιο ξεκάθαρης γραμμής.

Μην ξεχνάμε ότι μέρος ρευστότητας διοχετεύεται και προς την ομολογιακή έκδοση της Μυτιληναίος, ενώ ξένοι θεσμικοί αναμένεται να «σκοπίσουν» σε χρόνο ρεκόρ το νέο ομόλογο που θα εκδόσει η Πειραιώς.

Να σημειωθεί πως τα παγκόσμια χαρτοφυλάκια στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις ανακοινώσεις των νέων δεδομένων που αναμένονται τις επόμενες δύο ημέρες, με το μέγεθος των θέσεων εργασίας την Παρασκευή στις ΗΠΑ, καθώς και στο δείκτη υπηρεσιών ISM και τις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας. Από την άλλη, στην Κίνα, ο δείκτης PMI των υπηρεσιών Caixin υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο στις 53,9 (έναντι 56,2 για το consensus), που αποτελεί μάλιστα το πιο αδύναμο μέγεθος από τον Ιανουάριο, έναντι των 57,1 μονάδων του προηγούμενου μήνα. Επιπλέον, ο σύνθετος PMI υποχώρησε από το 55,6 στο 52,5. Κατά τα άλλα, η τελική εκτίμηση του PMI υπηρεσιών της Japan Jibun Bank έφτασε στις 54 μονάδες τον Ιούνιο, υποχωρώντας από το επίπεδο ρεκόρ του προηγούμενου μήνα των 55,9.

Το ΧΑ παραμένει σε επαφή με τις 1.300 μονάδες, ενώ όλοι, επενδυτές και οίκοι αξιολόγησης αναμένουν τις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.

Ισχυρό σήμα στις αγορές έστειλε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός, εστιάζοντας στην αποπληρωμή δανείων του πρώτου μνημονίου νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. «Θα είμαστε σε θέση πριν από τα τέλη του έτους να αποπληρώσουμε το χρέος, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Μητσοτάκης την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg στην Αθήνα. «Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές».

Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές, δρομολογείται η πρόωρη αποπληρωμή 2 ακόμη δόσεων του πρώτου διακρατικού διμερούς δανείου (GLF) της τάξης των 5,4 δισ. ευρώ. Στην εν λόγω κίνηση αναφερόταν εγκαίρως το insider.gr. Σημείωνεται ότι δεν είναι η πρώτη κίνηση πρόωρης αποπληρωμής. Ανάλογη κίνηση ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, μετά από συμφωνία στο Eurogroup που έλαβε χώρα την άνοιξη του ίδιου έτους.

Παραμένοντας στα εγχώρια, η JP Morgan προχώρησε σήμερα σε αναβάθμιση της σύστασής τους σε «overweight» από «ουδέτερη» για τις ελληνικές μετοχές, τοποθετώντας μάλιστα τη μετοχή της Alpha Bank στις δέκα κορυφαίες επιλογές της στη ζώνη CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική).

Ο ισχυρός επενδυτικός οίκος εκτιμά πως υπάρχει χώρος για ένα περαιτέρω re - rating των ελληνικών μετοχών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και υπό αυτό το πρίσμα, προχωρά στην παραπάνω αναβάθμιση. Όπως επισημαίνει, η εγχώρια αγορά διαπραγματεύεται με ένα πολύ υψηλό discount της τάξεως του 49% σε σύγκριση με τις αναδυόμενες αγορές στη βάση του δείκτη P/E για τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ η απόδοση του εγχώριου δεκαετούς βρίσκεται κατά 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το αντίστοιχο ιταλικό. Την ίδια στιγμή, οι δείκτες αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται υψηλότερα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες του Stoxx Banks.

Επιπλέον, σταθερές διατηρεί τις προβλέψεις του για ανάπτυξη της τάξης του 2,4% και πληθωρισμό 4,3% το 2023 το ΙΟΒΕ στην τριμηναία έκθεση για την ελληνική οικονομία που παρουσιάστηκε σήμερα. Αυτό προβλέπει το βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ το οποίο έχει καταρτιστεί με τις εξής παραδοχές:

  • Η οικονομία της Ευρωζώνης ακολουθεί το βασικό σενάριο της ΕΚΤ (Ιουνίου 2023) για ανάπτυξη 0,9% (από 1,0% πριν τρεις μήνες) και πληθωρισμό 5,4% το 2023 (αντί για 5,3% πριν τρεις μήνες), ενεργειακές τιμές και επιτόκια.
  • Η γεωπολιτική αστάθεια σε ανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο, συνεχίζεται σε παρεμφερή ένταση με αυτή το 2022.
  • Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα το β’ εξάμηνο του 2023 από τουλάχιστον έναν οίκο αξιολόγησης.
  • Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα κυμανθεί ελαφρά χαμηλότερα από τον μ.ό. στην ΕΖ το 2023.
  • Ο εισερχόμενος τουρισμός καταγράφει ετήσια άνοδο. Σε σχέση με το 2019, αναμένονται οριακά υψηλότερα ονομαστικά ετήσια έσοδα, αλλά χαμηλότερα σε σταθερές τιμές.
  • Μικρή καθυστέρηση (1-2 τρίμηνα) στην εφαρμογή του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0».
  • Ελαφρά υψηλότερες δημόσιες δαπάνες σε σχέση με τον ΚΠ 2023.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,34% στις 1.295,30 μονάδες, με τον τζίρο στα 86,05 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,53% στις 3.125,77 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,25% στις 1.025 μονάδες. Να σημειωθεί πως η αγορά έτρεχε ένα σερί 6 στα 6, όποτε σίγουρα χρειάζονταν ανάσες προτού περάσει και σταθεροποιηθεί πάνω από τις 1.300 μονάδες

Επιλεκτικό profit taking σε δεικτοβαρείς τίτλους κατά κύριο λόγο, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί κατά 3,03% εν μέσω αποκοπής μερίσματος, τη Μυτιληναίος κατά -1,95% στα 32,24 ευρώ και τη ΜΟΗ στο -1,02%.

Να σημειωθεί πως στην από κοινού διάθεση μετοχών, με στόχο να αυξηθεί το free float της HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ) φαίνεται ότι προχωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός μέτοχος, δηλαδή ο όμιλος Λάτση και το ελληνικό Δημόσιο. Η Paneuropean Oil & Industrial (όμιλος Λάτση) ελέγχει άνω του 47% της εισηγμένης, με την πλευηρά του Δημοσίου να κατέχει 35,5% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόθεση είναι να δοθεί πακέτο μετοχών και από τις δύο πλευρές μέσω placement, ώστε να αυξηθεί η μετοχική διασπορά σε πάνω από 8,5% που είναι τώρα. Το ακριβές ποσοστό που θα διατεθεί και το timing αναμένεται να διευκρινιστούν το προσεχές διάστημα. Η μετοχή έκλεισε σήμερα με απώλειες 0,52% στα 7,71 ευρώ.

Στο υπόλοιπο τμήμα των blue chips καταγράφηκαν ήπιες μεταβολές με τον ΟΠΑΠ, την Τιτάν και τη Jumbo να αντέχουν, όπως και οι τράπεζες, που μάζεψαν στο τέλος.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς κατάγραφε να κλείσει αμετάβλητη στα 3,06 ευρώ, έχοντας δει μέχρι και τα 2,994 ευρώ, ενώ στο -0,33% έκλεισε τόσο η ΕΤΕ όσο και η Alpha Bank. Ήπιες απώλειες 0,26% για τη Eurobank στα 1,547 ευρώ.

Κατάφεραν εκ νέου να υπεραποδώσουν Aegean (1,23%) στα 11,54 ευρώ, αλλά και η ElvalHalcor (1,9%) στα 2,14 ευρώ και σε νέα ιστορικά υψηλά.

Υψηλή μεταβλητότητα σε ΕΧΑΕ που από το 5,78 ευρώ που χτύπησε υποχώρησε στα 5,55 ευρώ, λαμβάνοντας μια ανάσα μετά το ράλι. Απτόητη συνεχίζει η Intrakat με νέα άνοδο 0,4% στα 2,535 ευρώ.

Εξίσου και η ΑΒΑΞ με κέρδη 3,61% στα 1,436 ευρώ με την Τεχνική Ολυμπιακή, την Premia και την Profile να ακολουθούν με κέρδη άνω του 2%

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΙΟΒΕ: Σταθερή η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,4% και πληθωρισμό 4,3% το 2023 – Οι τρεις προτεραιότητες πολιτικής

HELLENiQ ENERGY: Διάθεση μετοχών από Λάτση και ΤΑΙΠΕΔ

gazzetta
gazzetta reader insider insider